Πίστη στην πατρίδα, σεβασμό στο Σύνταγμα και αγώνα για διατήρηση της ανεξαρτησίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας, ορκίστηκαν σήμερα στη Λάρνακα χίλιοι περίπου νεοσύλλεκτοι οπλίτες της 2018 ΕΣΣΟ.

Η επίσημη τελετή ορκωμοσίας, πραγματοποιήθηκε το απόγευμα στο νέο στάδιο ΓΣΖ στη Λάρνακα, στην παρουσία του Υπουργού Άμυνας Σάββα Αγγελίδη, του Μητροπολίτη Κιτίου, του Γραμματέα του Υπουργικού Συμβουλίου, του Επιτρόπου Προεδρίας, Βουλευτών, του Αστυνομικού Διευθυντή Λάρνακας, κρατικών αξιωματούχων και πλήθους φίλων και συγγενών των νεοσυλλέκτων. 
 
Η ορκωμοσία ξεκίνησε με αγιασμό, ακολούθησε η ορκωμοσία των νεοσυλλέκτων και στη συνέχεια ο Διοικητής του ΚΕΝ Συνταγματάρχης Πεζικού Αντρέας Ζωνιάς, ανέγνωσε την Ημερήσια Διαταγή του Αρχηγού της Εθνικής Φρουράς Ηλία Λεοντάρη.
 
Μεταξύ άλλων στην Ημερήσια Διαταγή, ο Αρχηγός ανέφερε πως η ειδικότητα με την οποία οι εθνοφρουροί θα πορευθούν στη διάρκεια της στρατιωτικής τους ζωής, θα τους «οδηγήσει σε περαιτέρω εξειδίκευση και θα προσδώσει όλα εκείνα τα απαραίτητα εφόδια» για να συνδράμουν και οι ίδιοι «στην δημιουργία αισθήματος ασφάλειας, απαραίτητης προϋπόθεσης για την ανάπτυξη της οικονομίας της χώρας και της ευημερίας του λαού της».
 
Ο Αρχηγός προέτρεψε τους νεοσύλλεκτους να λειτουργήσουν με δυναμισμό, να αναδείξουν τις κρυμμένες δυνατότητες τους, να απολαύσουν την εκπαίδευση τους αξιοποιώντας κάθε λεπτό της για τη βελτίωση των ικανοτήτων τους, να αξιοποιήσουν δημιουργικά το χρόνο της υπηρεσίας τους στην Εθνική Φρουρά και να εκμεταλλευτούν στο έπακρο τα προγράμματα και τις δράσεις που έχουν προβλεφθεί για αυτούς από το Υπουργείο Άμυνας και την Εθνική Φρουρά στο πλαίσιο της μέριμνας για το προσωπικό της.
 
Ταυτόχρονα κάλεσε τους εθνοφρουρούς να αποφύγουν «τη χρήση του αλκοόλ και των εξαρτησιογόνων ουσιών γιατί αυτός ο δρόμος είναι ένας δρόμος χωρίς γυρισμό», να αντισταθούν «σε κάθε πειρασμό ή πράξη που οδηγεί σε παραβατική συμπεριφορά», όσοι οδηγούν να το κάνουν με σύνεση, να έχουν περηφάνια γι’αυτό που κάνουν ώστε να δίνουν «τη δυνατότητα στον Κυπριακό λαό να είναι περήφανος» για τους ίδιους και την Εθνική Φρουρά, να εκφράζονται με θάρρος και να εμπιστεύονται τους Διοικητές των Μονάδων που θα τοποθετηθούν αλλά και την φυσική ηγεσία της Εθνικής Φρουράς.
 
Στην Ημερήσια Διαταγή του ο Ηλίας Λεοντάρης αναφέρθηκε στους γονείς και συγγενείς των εθνοφρουρών, σημείωσε πως «σε μια εποχή που οι ηθικές αξίες και αρχές βάλλονται» εμπιστεύτηκαν στην Εθνική Φρουρά τα αγαπημένα τους πρόσωπα και πρόσθεσε ότι για την ΕΦ το προσωπικό της «αποτελεί το πιο πολύτιμο περιουσιακό της στοιχείο».  
 
Απευθυνόμενος στους νέους οπλίτες ο Αρχηγός του ΓΕΕΦ ανέφερε πως η Κυπριακή Δημοκρατία ανέθεσε στην Εθνική Φρουρά «την ύψιστη αποστολή της διασφάλισης της ανεξαρτησίας και της εδαφικής ακεραιότητας» της Κυπριακής Δημοκρατίας, είπε ότι «η επιτυχία στην πρόκληση αυτή είναι μονόδρομος» και σημείωσε πως προσβλέπει «στην εργατικότητα, την πειθαρχία, την προσήλωση στο καθήκον και το υψηλό φρόνημα προκειμένου να αξιοποιήσουμε κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο, τα όσα ο Κυπριακός λαός μας διαθέτει από το υστέρημα του και να καταστούμε άξιοι εντολοδόχοι της ύψιστης αποστολής της διασφάλισης της ανεξαρτησίας και εδαφικής ακεραιότητας της χώρας».
 
Στη συνέχεια διμοιρία της 1ης Μηχανοκίνητης Ταξιαρχίας Πεζικού προέβη σε ασκήσεις ακριβείας και επιδείξεις και η τελετή ολοκληρώθηκε με την παρέλαση των νεοσυλλέκτων.

Οι νέοι εθνοφρουροί έλαβαν άδεια μέχρι το πρωί της Παρασκευής 20 Ιουλίου οπότε θα παρουσιαστούν εκ νέου στο ΚΕΝ για να παραλάβουν τα φύλα πορείας τους.