Ανοίγει σήμερα το Ελληνικό Κοινοβούλιο για την ορκωμοσία των βουλευτών, που εξελέγησαν στις εκλογές της 7ης Ιουλίου. Αύριο η εκλογή του προέδρου του Κοινοβουλίου.

Την εναρκτήρια συνεδρίαση θα διευθύνει, σύμφωνα με τον Κανονισμό, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Βαρεμένος, ως ο πρώτος τη τάξει Αντιπρόεδρος της της Βουλής που έχει επανεκλεγεί.

Σύμφωνα με το τελετουργικό, ο κ. Βαρεμένος θα αναγνώσει την ειδική ημερήσια διάταξη, θα εκφωνήσει τον κατάλογο των βουλευτών και τα ονόματά τους θα καταχωρηθούν στα πρακτικά.

Στη συνέχεια, θα εισέλθει στην αίθουσα της Ολομέλειας ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Ιερώνυμος μαζί με τα μέλη της Ιερά Συνόδου για την τέλεση του αγιασμού. Όσοι βουλευτές δεν επιθυμούν θρησκευτικό όρκο θα δώσουν πολιτικό και ακολουθήσει ο ορκωμοσία των μουσουλμάνων βουλευτών στο Κοράνι.

Mετά την oρκωμoσία των βoυλευτών o πρoσωρινός πρόεδρoς θα καλέσει για την επόμενη ημέρα τoυς βoυλευτές να εκλέξoυν τoν πρόεδρo της Boυλής.

Η πλειοψηφία έχει ανακοινώσει ότι θα προτείνει για τη θέση του προέδρου τον Κωνσταντίνο Τασούλα.

Μιλώντας χτες στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι «θα ψηφίσουμε για πρόεδρο της Βουλής τον προτεινόμενο από το πλειοψηφούν κόμμα, πόσο μάλλον όταν δεν έχουμε κάποια επιφύλαξη επί προσωπικού».

Η νέα Βουλή που προέκυψε από τις εκλογές της 7ης Ιουλίου είναι εξακομματική:

Νέα Δημοκρατία, 158 έδρες
ΣΥΡΙΖΑ, 86 έδρες
Κίνημα Αλλαγής, 22 έδρες
ΚΚΕ, 15 έδρες
Ελληνική Λύση, 10 έδρες
Μέρα 25, 9 έδρες