Με ορμή την 80χρονη ιστορία του φιλοδοξεί να είναι πιο αποτελεσματικό στην υπηρεσία του λαού 

Με το ΑΚΕΛ για ένα διαφορετικό δρόμο ανάπτυξης

 

Η ίδρυση του ΑΚΕΛ στις 14 Απριλίου 1941 με την ιδρυτική συνέλευση στη Σκαρίνου -με πρωτοβουλία του παράνομου Κομμουνιστικού Κόμματος Κύπρου και σε συνεργασία με προοδευτικές προσωπικότητες για να απαντήσει στην ανάγκη ύπαρξης ενός μαζικού κόμματος του εργαζόμενου λαού της Κύπρου που να δρα στη νομιμότητα- ήταν ώριμο τέκνο της μαζικοποίησης του αντιαποικιακού κινήματος και των εργατικών αγώνων, παίρνοντας από το ΚΚΚ τη σκυτάλη των ιδανικών της δημοκρατίας, του διεθνισμού και του σοσιαλισμού.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του ΑΚΕΛ, με αφορμή τα 80ά γενέθλιά του, το ΑΚΕΛ από της ίδρυσής του αυτοπροσδιορίστηκε ως κόμμα «δημοκρατικό, αντιφασιστικό, αντιχιτλερικό» και εκατοντάδες ΑΚΕΛιστές ρίχτηκαν στον παγκόσμιο αγώνα για να ηττηθεί το τέρας του χιτλεροφασισμού. Το ΑΚΕΛ πρωτοστάτησε στην αντιαποικιακή δράση για τη λευτεριά και την αυτοδιάθεση. Ένωσε Ε/κ και Τ/κ εργαζομένους στους αγώνες για τα δίκαια και τα δικαιώματά τους και εμψύχωσε τις μεγάλες απεργίες που έδωσαν κατακτήσεις στους εργαζομένους της Κύπρου. Αναμετρήθηκε με την αποικιοκρατία και με τη δολοφονική γριβική τρομοκρατία. Υπερασπίστηκε την κυπριακή ανεξαρτησία και την ενότητα του νησιού, την ελληνοτουρκική φιλία. Κινητοποίησε το λαό ενάντια στον εοκαβήτικο φασισμό και υπερασπίστηκε τη Δημοκρατία και την πατρίδα απέναντι στους πραξικοπηματίες και τους εισβολείς. Αναδείχθηκε στην πρωτοπορία της αντικατοχικής πάλης για απελευθέρωση και επανένωση. Έγινε η γέφυρα επαναπροσέγγισης των δύο κοινοτήτων απέναντι στον εθνικισμό και τη διχοτόμηση. Δέθηκε με το λαό στους χώρους δουλειάς, στις πόλεις και τα χωριά, στις συνοικίες και τους συνοικισμούς. Καταξιώθηκε να είναι συναγωνιστής των ανθρώπων του Πολιτισμού.

Μέσα στο πέρασμα των 80 χρόνων, το ΑΚΕΛ άνοιξε και ανοίγει τους ορίζοντές του. Σήμερα, μέσα κι έξω από τη Βουλή, στην Ευρωβουλή, στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, μέσα από τον πλατύ συνασπισμό του ΑΚΕΛ – Αριστερά – Νέες Δυνάμεις ενώνει τον προοδευτικό κόσμο της Κύπρου στην πρόταση για ένα διαφορετικό δρόμο οικονομικής ανάπτυξης που να παράγει ευημερία για όλους και να σέβεται τους εργαζομένους και το περιβάλλον. Για βαθιές εκσυγχρονιστικές τομές στο κράτος, τους θεσμούς και την κοινωνία.

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.