Ορόκλινη: Χάθηκαν άλλα δύο μέτρα φτάνοντας τη διάβρωση συνολικά στα 25 μέτρα ακτής

Θέριεψε η διάβρωση της παραλίας και στην περιοχή Ορόκλινης

 

Ένα τεράστιο τμήμα της ακτογραμμής της επαρχίας Λάρνακας αντιμετωπίζει μεγάλο πρόβλημα με τη διάβρωση της παραλίας. Όπως αποκαλύψαμε με χαρακτηριστικό φωτογραφικό υλικό το περασμένο Σάββατο στη «Χ», υπάρχει δραματική επιδείνωση της κατάστασης στο μέτωπο της ευρύτερης παραλιακής περιοχής Περβολιών, ωστόσο η ζημιά δεν περιορίζεται δυστυχώς εκεί.

Η Εταιρεία Τουριστικής Ανάπτυξης Λάρνακας τόνισε χθες την εντονότατη ανησυχία της για την επιδείνωση της διάβρωσης στο παραλιακό μέτωπο της Ορόκλινης.

Σύμφωνα με την ΕΤΑΠ, στο τμήμα εκείνο είχε χαθεί παραλία πλάτους 23 μέτρων τα τελευταία χρόνια αλλά το πλάτος της διάβρωσης έχει φτάσει πλέον τα 25 μέτρα αφού λόγω της δεύτερης συνεχόμενης βαρυχειμωνιάς έχουν «φαγωθεί» άλλα 2 μέτρα παραλίας!  «Πέραν των προφανών προβλημάτων που δημιουργούνται σε παρακείμενα ξενοδοχεία, κατοικίες και περιουσίες, η διάβρωση καταστρέφει και τον πρώτο παράγοντα προσέλκυσης τουρισμού στο νησί μας, και δη τις παραλίες. Το σοβαρότατο αυτό θέμα έχει τεθεί κατ’ επανάληψη από την Εταιρεία Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής Λάρνακας προς το Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων χωρίς όμως να υπάρξει ουσιαστικό αποτέλεσμα.

Η ΕΤΑΠ Λ/κας και τα Κοινοτικά Συμβούλια Βορόκληνης και Περβολιών ζητούν από το Κράτος να προχωρήσει τάχιστα στη δημιουργία των επιπρόσθετων κυματοθραυστών στις υπό αναφορά περιοχές σύμφωνα με τη σχετική Μελέτη του Εθνικού Μετσόβειου Πολυτεχνείου. Στην ακτή Ορόκλινης υπολείπεται η κατασκευή επτά ακόμη κυματοθραυστών συν η ανακατασκευή ακόμη τριών και στα Περβόλια ακόμη εννέα» αναφέρει η ΕΤΑΠ, η οποία θέτει την κυβέρνηση προ των ευθυνών της ξεκαθαρίζοντας ότι η προστασία των ακτών είναι εθνικό καθήκον.

Στην παραλιακή περιοχή Περβολιών, το πρόβλημα ξεκινά από το Ζύγι και φτάνει μέχρι το αεροδρόμιο Λάρνακας. Στο τμήμα της ακτής από τον Φάρο των Περβολιών μέχρι το Ζύγι έχουν κατασκευαστεί 6 κυματοθραύστες αλλά χρειάζονται άλλοι 9 σύμφωνα με τη μελέτη του Μετσόβειου. Στο δεύτερο τμήμα, όμως, από τον Φάρο των Περβολιών μέχρι το αεροδρόμιο Λάρνακας δεν υπάρχουν συγκεκριμένα έργα στα σκαριά παρά μόνο μια μελέτη η οποία ακόμα δεν έχει ολοκληρωθεί. Στο κομμάτι εκείνο, όμως, είναι επίσης δραματική η κατάσταση, σε τέτοιο βαθμό που οι ιδιοκτήτες κατοικιών αναζητούν τρόπους ανακοπής της διάβρωσης από μόνοι τους.

Έχει διαπιστωθεί όμως ότι τα προσωρινά μέτρα που εξετάστηκαν είναι εξαιρετικά ακριβά αφού υπολογίζεται ότι θα κοστίσουν περίπου 50 χιλιάδες ευρώ για κάθε συγκρότημα κατοικιών. Ως εκ τούτου, οι ελπίδες εναποτίθενται στο Κράτος. Ο βουλευτής Λάρνακας του ΑΚΕΛ Ανδρέας Πασιουρτίδης κάλεσε το Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων να επισπεύσει τη μελέτη για το συγκεκριμένο τμήμα.

Ξεκαθάρισε όμως ότι μέχρι να γίνει κατορθωτό να ξεκινήσουν έργα, χρειάζονται επειγόντως προσωρινά μέτρα ανακοπής του προβλήματος αφού η μόνιμη λύση με κυματοθραύστες είναι βέβαιο ότι αργεί, την ίδια ώρα που η διάβρωση έχει πάρει δραματικές διαστάσεις με τη θάλασσα να αγγίζει κυριολεκτικά τις αυλές των σπιτιών.

Η διεθνής κοινότητα θεωρεί ότι δεν πρέπει να κατασκευάζονται αυτοί οι μεγάλοι κυματοθραύστες που γίνονται στην Κύπρο και είναι πάνω από τη στάθμη του νερού, καθώς δημιουργούνται συνθήκες διάβρωσης και στις ακτές της Κύπρου που δεν έχουν κυματοθραύστες ανέφερε η ακτομηχανικός Ξένια Λοϊζίδου. Μιλώντας στην πρωινή έκδοση του ΑΣΤΡΑ, ανέφερε χαρακτηριστικά ότι εμείς οι ίδιοι έχουμε δημιουργήσει τις συνθήκες διάβρωσης των παραλιών. Πρόσθεσε ότι από την στιγμή που κτίστηκε κυματοθραύστης που είναι πάνω από τη στάθμη του νερού, πρέπει να συμπληρωθεί η σειρά με τους κυματοθραύστες παντού ή να καταστραφούν. Η Ξένια Λοϊζίδου είπε ακόμα ότι όταν ξεκινήσει το κακό δεν σταματάει εύκολα. Ευχήθηκε ωστόσο να μη δημιουργηθεί πανικός και να μη γίνουν χειρότερα λάθη στο μέλλον.

Ζητούν συνάντηση με Υπουργό

Συνάντηση με τον Υπουργό Συγκοινωνιών ζητά ο κοινοτάρχης Ορόκλινης Νεόφυτος Φακοντής για τη διάβρωση της παραλίας στην περιοχή. Μιλώντας στην πρωινή έκδοση του ΑΣΤΡΑ, ανέφερε ότι σύμφωνα με μελέτη από το Μετσόβιο Πολυτεχνείο, από τα τέλη του 19ου αιώνα το μέτωπο της περιοχής επηρεάζεται από φαινόμενα διάβρωσης που έχουν οδηγήσει σε υποχώρηση του παραλιακού μετώπου στην ενδοχώρα. Πρόσθεσε ότι η κατασκευή της μαρίνας και του λιμανιού αλλά και το αλιευτικό καταφύγιο, αποτέλεσαν τις βασικότερες αιτίες που άλλαξαν την εξέλιξη της ακτογραμμής. Πρόσθεσε ότι οι υφιστάμενοι κυματοθραύστες χρειάζονται ανακατασκευή. Είπε ότι πρέπει να γίνουν στην περιοχή της Ορόκλινης ακόμη 7 κυματοθραύστες και δυο στην περιοχή της Πύλας ενώ οι 5 κυματοθραύστες που προβλέπονταν για την Λάρνακα έχουν ήδη κατασκευαστεί. Όπως ανέφερε, η κοινότητα Ορόκλινης πλήρωσε το 50% της δαπάνης των κυματοθραυστών που κατασκευάστηκαν. Είπε ακόμα ότι ζητούν επιτακτικά από το Υπουργείο όπως οι νέοι κυματοθραύστες γίνουν με βάση το τι προβλέπει η μελέτη. Παράλληλα, ο Νεόφυτος Φακοτνής ανέφερε χαρακτηριστικά ότι η προστασία των παραλιών είναι καθήκον του κράτους.

Μεγάλο πρόβλημα στα Περβόλια

Η διάβρωση της παραλίας είναι ο «Αττίλας νούμερο 3» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κοινοτάρχης Περβολιών Κωστάκης Τίγκης. Μιλώντας στην πρωινή έκδοση του ΑΣΤΡΑ είπε ότι ολοκληρώθηκε πέρσι η κατασκευή 6 κυματοθραυστών με ευρωπαϊκά κονδύλια της τάξης του 75%ενώ το 25% της δαπάνης το κάλυψε η κοινότητα των Περβολιών. Πρόσθεσε ότι πρέπει να γίνουν ακόμα 9 κυματοθραύστες προκειμένου να αντιμετωπισθεί το πρόβλημα. Είπε ακόμα ότι η πρόσφατη θαλασσοταραχή, προκάλεσε προβλήματα σε περιουσίες πολιτών που βρίσκονται κοντά στην περιοχή. Κάλεσε το κράτος να προστατεύσει την ακτογραμμή.

Τάσος Περδίος

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy