Ορόκλινη: Ζητά τοποθέτηση ηχοπετασμάτων – Τεράστιο πρόβλημα με την ηχορύπανση

Τεράστιο πρόβλημα με την ηχορύπανση από τον αυτοκινητόδρομο

Το αίτημα για τοποθέτηση ηχοπετασμάτων κατά μήκος του αυτοκινητόδρομου επαναφέρει το Κοινοτικό Συμβούλιο Ορόκλινης.

Το αίτημα εκκρεμεί από το 2017, αλλά η κοινοτική Αρχή επανήλθε με νέα επιστολή προς το Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων ζητώντας επιτακτικά την εγκατάσταση ειδικών διαφανών ηχοπετασμάτων ώστε ν’ ανακοπεί ο θόρυβος από τον αυτοκινητόδρομο, ο οποίος διαπερνά την οικιστική περιοχή.

Όπως σημειώνεται στην επιστολή, λόγω της τεράστιας οικοδομικής ανάπτυξης που παρατηρήθηκε τα τελευταία χρόνια στην Ορόκλινη, υπάρχουν εκατοντάδες υποστατικά (κυρίως κατοικίες και διαμερίσματα) σε απόσταση αναπνοής από τον αυτοκινητόδρομο.

Μάλιστα, το Κ.Σ. Ορόκλινης επικαλείται αποτελέσματα μετρήσεων θορύβου που έχουν γίνει παλαιότερα, σύμφωνα με τα οποία η ηχορύπανση εξαιτίας του αυτοκινητόδρομου ήταν σε πολύ αυξημένα επίπεδα σε σύγκριση με τα επιτρεπόμενα όρια.

Επιπροσθέτως, τίθεται υπόψιν του Υπουργείου ότι οι μετρήσεις θορύβου κατά τους καλοκαιρινούς μήνες αποκαλύπτουν ακόμα πιο ανησυχητικά αποτελέσματα, αφού η διακίνηση οχημάτων προς την ελεύθερη επαρχία Αμμοχώστου είναι πολλαπλάσια σε σχέση με τη χειμερινή περίοδο.

«Τα τελευταία χρόνια κτίστηκαν ακόμα 106 κατοικίες και 14 διαμερίσματα, ενώ έχουν εκδοθεί άδειες οικοδομής για 15 επαύλεις, για άλλες 15 κατοικίες και για περίπου 70 διαμερίσματα. Συνολικά οι επηρεαζόμενες οικοδομικές μονάδες εξαιτίας της ηχορύπανσης που προκαλείται από τον αυτοκινητόδρομο ανέρχονται σε 228 οικίες και 230 διαμερίσματα», σημειώνει η κοινοτική Αρχή.

«Το κράτος έχει εθνικό καθήκον να προστατεύσει από ανεπιθύμητους θορύβους και οχληρία τους πολίτες του, οι οποίοι είτε είχαν το υποστατικό τους στην περιοχή προτού διέλθει ο αυτοκινητόδρομος, είτε έφτιαξαν σε μεταγενέστερο στάδιο κατοικία στη γη τους. Αυτοί οι άνθρωποι δικαιούνται να έχουν αναβαθμισμένη ποιότητα ζωής», τονίζεται στην επιστολή του Κ.Σ. Ορόκλινης προς το Υπουργείο Μεταφορών.

Η Τοπική Αρχή σημειώνει πως εδώ και τέσσερα χρόνια όλες οι προσπάθειες (συναντήσεις, επιστολές, αλληλογραφία) για ικανοποίηση του αιτήματος εγκατάστασης διαφανών ηχοπετασμάτων για σκοπούς μείωσης του θορύβου δεν έχουν αντικριστεί θετικά.

Σύμφωνα με το Κοινοτικό Συμβούλιο Ορόκλινης, ενώ σε άλλες περιπτώσεις όπως οι αυτοκινητόδρομοι στις περιοχές Λεμεσού, Αρχαγγέλου και Πέρα Χωρίου Νήσου, έχουν τοποθετηθεί τέτοια ηχοπετάσματα, στην Ορόκλινη δεν κατέστη δυνατό παρά το γεγονός ότι το πρόβλημα είναι πολύ μεγαλύτερο από τη στιγμή που μιλάμε για οικιστική περιοχή.

Επηρεάζονται γύρω στις 450 οικιστικές μονάδες

Συνολικά οι επηρεαζόμενες οικοδομικές μονάδες εξαιτίας της ηχορύπανσης που προκαλείται από τον αυτοκινητόδρομο ανέρχονται σε 228 οικίες και 230 διαμερίσματα, σημειώνει η κοινοτική Αρχή, αναδεικνύοντας έτσι το ακριβές μέγεθος του προβλήματος που ταλαιπωρεί πάρα πολύ κόσμο.

Τάσος Περδίος

Ακολουθήστε μας στο Google News.
Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.