Ωρολογιακές βόμβες οι ασυμπτωματικοί ασθενείς

Στα 32 ανήλθαν χθες τα νέα κρούσματα

 

Ασυμπτωματικοί ασθενείς με COVID-19 κυκλοφορούν ανάμεσα στον πληθυσμό και μέχρι να εντοπιστούν ενδεχομένως να μεταδώσουν τον ιό και σε άλλους, δήλωσε ο Λεόντιος Κωστρίκης, καθηγητής Μοριακής Ιολογίας κατά τη χθεσινή ενημέρωση για τα νέα κρούσματα στη χώρα μας.

Όπως είπε, «χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή γιατί ορισμένα άτομα με τη λοίμωξη είναι ασυμπτωματικά, γεγονός που τα καθιστά ακόμη πιο επικίνδυνα». Κάλεσε τους πολίτες να συνεχίσουν να ακολουθούν πιστά τα περιοριστικά μέτρα στο μέγιστο δυνατό βαθμό, να λαμβάνουν μέτρα αυτοπροστασίας και να τηρούν τους κανόνες υγιεινής.

Σε ό,τι αφορά τα επιβεβαιωμένα κρούσματα, αυτά ανέρχονται στα 32, εκ των οποίων 2 νοσηλευτές από το Γενικό Νοσοκομείο Πάφου, 2 νοσηλευτές από το Γ.Ν. Λάρνακας, 2 νοσηλευτές στο Νοσοκομείο Αναφοράς στην Αμμόχωστο και μια καθαρίστρια στο Γ.Ν. Λευκωσίας.

Αναστάτωση στις Κεντρικές Φυλακές

Επίσης, θετικό κρούσμα εντοπίστηκε και στις Κεντρικές Φυλακές και αφορά σε κρατούμενο, κάτι που προκάλεσε έντονη αναστάτωση ανάμεσα στους δεσμοφύλακες που ήρθαν σε επαφή μαζί του καθώς και σε άλλους κρατούμενους. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ειδοποιήθηκε η ειδική Μονάδα και αναμένετο να προχωρήσει σε ιχνηλάτηση των επαφών του τόσο εντός όσο και εκτός φυλακών, αφού οδηγήθηκε σε αυτές πριν από λίγες μέρες.

Συγκεκριμένα, τα 32 νέα περιστατικά πρόκειται για: 24 άτομα που εντοπίστηκαν μέσω ιχνηλάτησης των επαφών ήδη επιβεβαιωμένων περιστατικών και 8 άτομα των οποίων το ιστορικό διερευνάται.

Ο συνολικός αριθμός των θετικών κρουσμάτων ανήλθε στα 526 (περιλαμβανομένων και των δέκα που εντοπίστηκαν στις Βρετανικές Βάσεις).

Εν τω μεταξύ, ολοκληρώθηκαν οι μελέτες των περιοχών Πάφου και Αραδίππου. Στην Πάφο από τα τελευταία 336 δείγματα ένα ήταν θετικό. Συνολικά τα αποτελέσματα για την Πάφο ήταν τέσσερα θετικά σε σύνολο 707 δειγμάτων.

Με βάση τα στοιχεία μέχρι τις 3 το απόγευμα, στο Γενικό Νοσοκομείο Αμμοχώστου, το Νοσοκομείο Αναφοράς, νοσηλεύονται 24 άτομα, τρία εξ αυτών νοσηλεύονται στη Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας. Δόθηκαν επίσης πέντε εξιτήρια. Συνολικά 13 άτομα νοσηλεύονται διασωληνωμένα, δύο στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Γενικού Νοσοκομείου Λεμεσού και 11 στη ΜΕΘ Λευκωσίας. Η κλινική κατάσταση όλων των διασωληνωμένων ασθενών είναι προς το παρόν σταθερή αλλά κρίσιμη. Επίσης ένας ασθενής αποσωληνώθηκε στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας και εξακολουθεί να νοσηλεύεται στη ΜΕΘ. Επιπλέον, σε όλα τα νοσηλευτήρια, πλην του Νοσοκομείου Αναφοράς, σε θάλαμο νοσηλεύονται εφτά επιβεβαιωμένα κρούσματα. Εννέα εξιτήρια δόθηκαν σε ασθενείς, μεταξύ των οποίων και δύο ηλικιωμένοι που τα αποτελέσματα των επαναληπτικών εξετάσεών τους είναι αρνητικά στον κορονοϊό. Οι τρεις ασθενείς μεταφέρθηκαν σπίτι τους, όπου θα παραμείνουν υπό περιορισμό για 14 μέρες.

 

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.