Ωρολογιακή βόμβα η Παιδεία: Αποφασισμένοι οι μαθητές – Δεν κάνει πίσω το Υπουργείο

Αδιανόητο να μας απειλεί το Υπουργείο - ΑΚΕΛ: Απαράδεκτη η πράξη ΥΠΠ να επιβάλει κυρώσεις στους μαθητές - Σύσκεψη θα καλέσει ο Υπουργός Παιδείας με τη συμμετοχή όλωνΜαζική ήταν η σημερινή αποχή των μαθητών από τις τάξεις τους κατά την 3η, 4η, 5η και 6η περίοδο, όπως εξαγγέλθηκε από το μαθητικό κίνημα της Παγκύπριας Συντονιστικής Επιτροπής Μαθητών (ΠΣΕΜ) σε αντίδραση τους για τις εξετάσεις τετραμήνων.

Ο Πρόεδρος της ΠΣΕΜ Γιάννης Λαπίθιος σε δηλώσεις του, είπε ότι οι μαθητές απέχουν μαζικά από τις τάξεις τους στέλλοντας ένα ξεκάθαρο μήνυμα προς το Υπουργείο Παιδείας ότι κατ΄ αρχή δεν φοβούνται “την οποιαδήποτε απειλή, τον οποιονδήποτε εκφοβισμό, την οποιαδήποτε τρομοκρατία που προσπάθησε να περάσει το Υπουργείο Παιδείας στους μαθητές” αλλά επίσης ότι δεν συμβιβάζονται με τις εξετάσεις ανά τετράμηνο και θα αγωνιστούν ενάντια “σε αυτό το αντιμαθητικό μέτρο”.

«Το Υπουργείο Παιδείας χθες έστειλε εγκυκλίους και μηνύματα σε γονείς και Διευθύνσεις ότι οι μαθητές, οι οποίοι δεν θα μπουν μέσα στις τάξεις εκτός από τις απουσίες που θα πάρουν, θα βαθμολογούνται με μονάδα όσοι δεν παρακάθονται σε διαγωνίσματα κάτι που είμαστε εντελώς σίγουροι ότι δεν υπάρχει τέτοιος κανονισμός για να εκφοβίσει καθαρά τους μαθητές», πρόσθεσε.

Ερωτηθείς για την σύσκεψη που θα πραγματοποιηθεί τις προσεχείς ημέρες στο Υπουργείο Παιδείας για το θέμα και θα συμμετέχουν και οι μαθητές, ο Γιάννης Λαπήθιος είπε ότι εμείς ελπίζουμε να εισακουστούμε επιτέλους και να καθίσουμε σε ένα εποικοδομητικό διάλογο για ένα σωστό τύπο αξιολόγησης του μαθητή.

8 στους 10 μαθητές συμμετείχαν στην αποχή

Με ανακοίνωση της η ΠΣΕΜ χαιρετίζει τις χιλιάδες των μαθητών «που αψήφησαν τις απειλές και τον εκφοβισμό του Υπουργείου Παιδείας και συμμετείχαν στην τετράωρη αποχή από τα μαθήματα που πραγματοποιήθηκε σήμερα 28 Νοεμβρίου. Για να προλάβουμε τοποθετήσεις του Υπουργείου που θα αναφέρουν ότι η πλειοψηφία των μαθητών ήταν στις τάξεις ξεκαθαρίζουμε ότι μετά από επαφή που είχαμε με τα Κεντρικά Μαθητικά Συμβούλια το 80% των μαθητών απείχαν από τα μαθήματα».

Υπουργείο Παιδείας: Περιττή αποχή των μαθητών από τα μαθήματά τους

Περιττή θεωρεί τη σημερινή αποχή των μαθητών από τα μαθήματα τους για ένδειξη διαμαρτυρίας προς τις εξετάσεις τετραμήνων, το Υπουργείο Παιδείας, σύμφωνα με τον Εκπρόσωπο του Σπύρο Αντωνέλλο.

Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, ο κ. Αντωνέλλος είπε πως «το Υπουργείο Παιδείας κρίνει ότι αυτή η αναστάτωση που έχει προκληθεί μάλλον είναι περιττή, τα παιδιά θα έπρεπε καλύτερα να έχουν σκεφτεί ότι ήδη βρισκόμαστε πριν το τέλος του τετραμήνου, έχουν ολοκληρωθεί όλες εκείνες οι διαδικασίες που έχουν ξεκινήσει από τις 6 Σεπτεμβρίου που η σχολική χρονιά έχει ξεκινήσει και βαδίζουμε ολοταχώς προς τις εξετάσεις».

Εξήγησε ότι «ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού δεν είναι δυνατό να αναιρέσει την κατάσταση με τις εξετάσεις διότι εφαρμόζουμε την νομοθεσία, όπως αυτή μας έχει δοθεί από την Βουλή. Μέσα στον νόμο αυτό που έχει ψηφιστεί, συμπεριλαμβάνονται στο κλείσιμο του τετραμήνου οι κεντρικές εξετάσεις».

Θεωρώ, σημείωσε ο κ. Αντωνέλλος, ότι δεν θα έπρεπε αυτή την συγκεκριμένη στιγμή που είναι και η τελευταία εβδομάδα και των μαθημάτων αλλά και των όποιων γραπτών οι μαθητές έχουν να γράψουν, να έπρεπε να προβούν σε τέτοιου είδους κινήσεις.

Ερωτηθείς σχετικά, είπε πως «οι μαθητές κακώς μιλούν για εκφοβισμό» αναφέροντας ότι «το Υπουργείο Παιδείας πολλές φορές έμπρακτα και ο ίδιος ο Υπουργός έχει αποδείξει τον σεβασμό του απέναντι στην ΠΣΕΜ και την προσφορά της αλλά από την στιγμή που καλούμαστε να εφαρμόσουμε μια νομοθεσία είμαστε όλοι υποχρεωμένοι να υπακούμε».

Αδιανόητο να μας απειλεί το Υπουργείο

Είναι αδιανόητο για εμάς το Υπουργείο Παιδείας να μας απειλεί και να μας εκφοβίζει τη στιγμή που είναι ξεκάθαρο εδώ και εβδομάδες ότι μαθητές και γονείς αγανάκτησαν με τα καθημερινά διαγωνίσματα και την πίεση κάλυψης της ύλης, αναφερει η ΠΣΕΜ.

«Καλούμε έστω και τώρα στο και πέντε της εφαρμογής να προβεί σε όλα τα απαραίτητα βήματα για να τροποποιηθεί η νομοθεσία και να καταργηθούν άμεσα οι εξετάσεις ανά τετράμηνο».

ΑΚΕΛ: Απαράδεκτη η πράξη ΥΠΠ να επιβάλει κυρώσεις στους μαθητές

Το ΑΚΕΛ καταγγέλλει την απαράδεκτη πράξη του Υπουργείου Παιδείας να επιβάλει κυρώσεις στους μαθητές για τη διαμαρτυρία στους για τις εξετάσεις για τα τετράμηνα.

Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του κόμματος χαρακτήρισε την απόφαση εκφοβιστική πρακτική που θυμίζει προχυμένες εποχές, σημειώνοντας ότι οι απειλές για τους βαθμούς των μαθητών που θα λάβουν μέρος στη διαμαρτυρία καταδικαστέα και το ΑΚΕΛ απαιτεί να ανακληθεί και να μην επαναληφθεί.

Σύσκεψη θα καλέσει ο Υπουργός Παιδείας με τη συμμετοχή όλων

Την ίδια ώρα το Υπουργείο Παιδείας αναμένεται να συγκαλέσει κοινή σύσκεψη με τη συμμετοχή γονέων, εκπαιδευτικών και μαθητών μετά από εισήγηση και της Παγκύπριας Συνομοσπονδίας Γονέων Μέσης ενώ ο Υπουργός Παιδείας Κώστας Χαμπιαούρης αντίκρισε θετικά τα όσα του κατέθεσαν οι γονείς και τα οποία κατά την άποψή τους καθιστούν το θεσμό των τετραμήνων προβληματικό.

Κληθείς χθες να σχολιάσει την απόφαση των μαθητών για αποχή από τα μαθήματά τους, ο αρμόδιος υπουργός Κώστας Χαμπιαούρης είπε ότι σέβεται τις αποφάσεις της ΠΣΕΜ. «Ωστόσο, έχει ολοκληρωθεί ο χρόνος των τετραμήνων και των διαγωνισμάτων αυτή τη στιγμή και δεν χρειάζεται να δημιουργούνται οποιεσδήποτε αναστατώσεις στα σχολεία. Σήμερα ολοκληρώνεται η φάση των τετραμήνων. Μέσα στον Δεκέμβριο θα έχουν τα παιδιά να γράψουν, να εξεταστούν, να αξιολογηθούν σε τέσσερα 90λεπτα διαγωνίσματα, όλο τον Δεκέμβριο».

Τάσος Αναστάση