Ως κατεπείγον θέτει το ΑΚΕΛ το θέμα των υπερχρεώσεων και υψηλών επιτοκίων

Αντιδράσεις από την πρακτική που ακολουθούν οι τράπεζες και επιβαρύνονται οι δανειολήπτεςΑντιδράσεις έχει προκαλέσει η τακτική την οποία εφαρμόζουν οι τράπεζες στα δάνεια με κρατική επιδότοση χρεώνοντας τους δανειολείπτες με πιο υψηλό επιτόκιο και επιβαρύνσεις.

Το όλο θέμα το οποίο αποκάλυψε σε χθεσινό δημοσίευμά της η εφημερίδα «Χαραυγή» έχει προκαλέσει αίσθηση και σήμερα αναμένεται το ΑΚΕΛ να θέσει το θέμα ως κατεπείγον για συζήτηση στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής με τη μορφή του αυτεπάγγελτου. Η τακτική που εφαρμόζουν οι τράπεζες είναι επιτρεπτή βάσει νόμου, αφού υπάρχει παραθυράκι στα σχέδια τα οποία εκπόνησε το Υπουργείο Οικονομικών.

Για παράδειγμα, στα σχέδια για τα στεγαστικά δάνεια δίνεται η δυνατότητα στις τράπεζες να αυξήσουν το επιτόκιό τους μέχρι το 2,30%, σε σύγκριση με 2,09% που είναι σήμερα ο μέσος όρος, ενώ το σχέδιο για τα επιχειρηματικά δάνεια δίνει τη δυνατότητα στις τράπεζες να αυξήσουν το επιτόκιό τους μέχρι το 4,25%, σε σύγκριση με 3,10% που είναι σήμερα.

Υπενθυμίζεται ότι στα στεγαστικά δάνεια η επιδότηση του επιτοκίου είναι 1,5% για τέσσερα χρόνια, ενώ στα επιχειρηματικά δάνεια η επιδότηση για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις είναι 3,50% για τα δύο πρώτα χρόνια και 2% για τα επόμενα δύο χρόνια, και για τις μεγάλες επιχειρήσεις 1,5% για τέσσερα χρόνια.

Επαναφέρει θέμα υπερχρεώσεων και ο Κυπριακός Σύνδεσμος Καταναλωτών

Εξάλλου χθες σε ανακοίνωσή του ο Κυπριακός Σύνδεσμος Καταναλωτών εκφράζει λύπη γιατί, όπως αναφέρει, «το θέμα των νέων χρεώσεων των τραπεζών που επιβλήθηκαν στους καταναλωτές τα τελευταία δυο χρόνια φαίνεται να ξεχάστηκε». «Για το θέμα αυτό, όλοι ανεξαιρέτως οι αρχηγοί κομμάτων, η Επιτροπή Θεσμών της Βουλής, ο Υπουργός Οικονομικών και ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου με δημόσιες δηλώσεις τους παραδέχθηκαν ότι υπάρχουν υπερχρεώσεις από τις τράπεζες και θα πρέπει να ληφθούν μέτρα για συγκράτησή τους», προσθέτει.

Αναφέρει, επίσης, πως η Επιτροπή Θεσμών της Βουλής εξέτασε το θέμα σε τρεις συνεδρίες της και με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο καταδίκασε αυτή την ενέργεια των τραπεζών. «Ο Υπουργός Οικονομικών μαζί με το Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου ανακοίνωσαν ότι έκαναν μελέτη και θα ανακοίνωναν μέτρα συγκράτησης, τουλάχιστον κάποιων από τις βασικές χρεώσεις, περιλαμβανομένου και καθορισμού πλαφόν. Η ανακοίνωση των μέτρων θα γινόταν αρχές Μαρτίου 2020. Τι έγινε και ξεχάστηκαν όλα;» διερωτάται. Καλεί τον Υπουργό Οικονομικών και τον Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου να προχωρήσουν στην έκδοση του διατάγματος που ανήγγειλαν για συγκράτηση, τουλάχιστον, κάποιων βασικών χρεώσεων των τραπεζών.