Ως νέα ιδέα η χαλαρή ομοσπονδία για επανεκκίνηση

Και ενώπιον του κ. Ακιντζί η «μη πρόταση» Αναστασιάδη

Από χθες βρίσκεται και στο τραπέζι των συνομιλιών με την τ/κ πλευρά και η «αποκεντρωμένη», αλλιώς χαλαρή, ομοσπονδία. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, μετά τη δίωρη συνάντηση που είχε με τον Τ/κ ηγέτη κ. Ακιντζί στην οικία Σπέχαρ στο αεροδρόμιο Λευκωσίας, δήλωσε ότι «ανέπτυξε τις απόψεις του για την αποκέντρωση των εξουσιών ώστε να μπορεί να επιτευχθεί μια λειτουργική λύση». Κληθείς να πει ποια ήταν η ανταπόκριση του κ. Ακιντζί σε αυτή την πρόταση, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε πως επαναβεβαιώθηκε η θέση ότι «αυτό το οποίο επιδιώκουμε είναι η λύση της διζωνικής-δικοινοτικής ομοσπονδίας, αρκεί να αποδίδει ένα λειτουργικό κράτος».

Ερωτηθείς σχετικά, ο Πρόεδρος είπε ότι εξήγησε στον κ. Ακιντζί τα όσα ανέφερε στο Εθνικό Συμβούλιο για τις εξουσίες της κεντρικής κυβέρνησης και τις εξουσίες ή τις αρμοδιότητες των συνιστωσών πολιτειών, έτσι ώστε «με την αποκέντρωση να αποκαθίσταται η εμπιστοσύνη από τη μια των Τ/κ ότι δεν θα γίνεται κατάχρηση εξουσίας από πλευράς Ε/κ, που αποτελούν την πλειοψηφία, από την άλλη των ανησυχιών της ε/κ πλευράς ότι με την άσκηση του δικαιώματος της θετικής ψήφου πιθανόν να έχουμε ένα δυσλειτουργικό κράτος και, συνεπώς, ανησυχίες που θα οδηγήσουν είτε τη μια είτε την άλλη κοινότητα, εάν δεν υπάρξει αποτελεσματικός τρόπος αντιμετώπισης, σε απόρριψη της όποιας λύσης». Βέβαια ο Πρόεδρος δεν διευκρίνισε αν έβαλε στο τραπέζι μια ολοκληρωμένη πρόταση, γεγονός που επιβεβαίωσε και ο κ. Ακιντζί. Σύμφωνα με τον Τ/κ ηγέτη, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης τού είπε ότι δεν σκέφτεται εκτός των παραμέτρων του ΟΗΕ, ούτε εκτός μιας λύσης διζωνικής-δικοινοτικής ομοσπονδίας, αλλά θέλει να αξιολογήσει το ενδεχόμενο μιας κεντρικής κυβέρνησης με λιγότερες αρμοδιότητες και περισσότερες στις πολιτείες. «Θεωρώ σημαντικό ότι επιβεβαίωσε τις παραμέτρους του ΟΗΕ», είπε ο κ. Ακιντζί.

Υπενθύμισε ότι ο ίδιος δήλωσε πως ως ο εκλεγμένος ηγέτης των Τ/κ δεν μπορούν να πετάξουν τις παραμέτρους του ΟΗΕ στα σκουπίδια. Ο Τ/κ ηγέτης ανέφερε, επίσης, ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης δεν του έχει υποβάλει κάτι ως αποτέλεσμα εργασίας για το ποιες μπορεί να είναι οι αρμοδιότητες που θα δοθούν στις συνιστώσες πολιτείες. Ο κ. Ακιντζί συνέστησε ότι δεν πρέπει να ξεχνιέται ότι η τ/κ πλευρά δεν έχει πρόθεση να εμπλακεί στις ίδιες διαδικασίες όπως εκείνες μέχρι σήμερα και αυτό το είπε στον Πρόεδρο Αναστασιάδη. «Εάν οι αρμοδιότητες είναι πολλές ή λίγες είναι σημαντικό, αλλά όχι από την άποψη της συμμετοχής στη λήψη αποφάσεων. Σημαντικό είναι πώς θα λαμβάνονται αυτές οι αποφάσεις, όσο διευρυμένες ή περιορισμένες κι αν είναι οι εξουσίες. Οι αποφάσεις θα λαμβάνονται με απλή πλειοψηφία; Εάν είναι έτσι, τότε αυτό δεν μπορείτε να το πείτε ομοσπονδία, συνεταιρισμό». Μπορείτε να το πείτε ενιαίο κράτος και εμείς δεν θέλουμε ενιαίο κράτος, πρόσθεσε.

Θέλουν, ανέφερε, μια ομοσπονδιακή δομή με πολιτικά ίσα μέρη, αυτό προβλεπόταν μέχρι σήμερα. «Γι’ αυτό χρειάζεται στη λήψη αποφάσεων σίγουρα μία θετική ψήφος από κάθε πλευρά. Αυτό ήταν και η αντίληψη της ε/κ πλευράς από την εποχή Κληρίδη, το είχε επιβεβαιώσει και ο πρώην Ε/κ διαπραγματευτής, Αλέκος Μαρκίδης, και σήμερα αυτή η αντίληψη πρέπει να συνεχίζεται στην ε/κ πλευρά».

Ο Πρόεδρος φέρεται να υποστήριξε ενώπιον του κ. Ακιντζί ότι παραμένει θέση της ε/κ πλευράς ότι βάση των συνομιλιών πρέπει να είναι το Πλαίσιο Γκουτέρες. Αποδίδοντας τις πληροφορίες αυτές σε «καλά ενημερωμένη πηγή», το ΚΥΠΕ αναφέρει ότι ο Πρόεδρος σημείωσε πως «η ιδέα του για την αποκέντρωση εξουσιών αναφέρεται σε μια από τις παραμέτρους του Πλαισίου Γκουτέρες και έχει να κάνει με το πώς θα ξεπεραστεί ένα αδιέξοδο που φαίνεται να υπάρχει, θα αντιμετωπιστούν ανησυχίες που υπάρχουν εκατέρωθεν και θα δημιουργηθεί ισορροπία με την αποφυγή πιθανών κινδύνων που μπορεί να προκαλέσουν σύγκρουση». Η ίδια πηγή υποστηρίζει ότι η συνάντηση των δύο ηγετών ήταν και κάποιου είδους προετοιμασία ενόψει της επίσκεψης Λουτ.

Νίκη Κουλέρμου


ΑΚΕΛ: Αναστασιάδης και Ακιντζί να πείσουν ότι διαθέτουν κοινή βούληση για επανεκκίνηση των συνομιλιών

Κάποια θετικά αποτελέσματα βλέπει το ΑΚΕΛ από τη συνάντηση των δύο ηγετών, πλην όμως παραμένει σε εκκρεμότητα το καθοριστικό καθήκον το οποίο ανέθεσε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ στους δύο ηγέτες και στην τελευταία του έκθεση. Δηλαδή, ότι από κοινού Αναστασιάδης και Ακιντζί θα πρέπει να πείσουν τον κ. Γκουτέρες πως διαθέτουν την πολιτική βούληση για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων έτσι όπως ο ίδιος καθορίζει με στόχο την επίτευξη συμφωνίας στη βάση της διζωνικής-δικοινοτικής ομοσπονδίας.

Σε γραπτή δήλωσή του ο εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ Στέφανος Στεφάνου υποδεικνύει ότι οι δύο ηγέτες οφείλουν να επικεντρωθούν στην υλοποίηση αυτού του καθήκοντος, να αξιοποιήσουν το μικρό χρονικό διάστημα που τους έχει παραχωρήσει ο Γενικός Γραμματέας και να αξιοποιήσουν ανάλογα την επικείμενη επίσκεψη της κ. Λουτ.

Σε ό,τι αφορά στα θετικά που έχει αποδώσει η συνάντηση των ηγετών των δύο κοινοτήτων -η οποία εδώ και καιρό έπρεπε να γίνει- το ΑΚΕΛ σημειώνει, πρώτον, ότι επιτέλους συμφωνήθηκε να ανοίξουν τα οδοφράγματα της Δερύνειας και του Απλικίου, γεγονός που εκκρεμεί εδώ και μερικά χρόνια. Δεύτερο θετικό είναι και το γεγονός ότι θα συζητηθούν περαιτέρω Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης. Θεωρεί επίσης θετικές τις διευκρινίσεις που δόθηκαν στις δηλώσεις των ηγετών, ότι η επιδιωκόμενη λύση πρέπει να είναι στο πλαίσιο των παραμέτρων των Ηνωμένων Εθνών και στη βάση της διζωνικής-δικοινοτικής ομοσπονδίας.


Ο Πρόεδρος είπε ότι έθεσε το θέμα της «χαλαρής» στον Τσαβούσογλου

«Fake news και συκοφαντίες διασπείρει η κυβέρνηση» απαντά το ΑΚΕΛ στον κ. Προδρόμου

Επειδή ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος απέδωσε σε συκοφαντία και «fake news» τη δήλωση του Γ.Γ. του ΑΚΕΛ κ. Άντρου Κυπριανού ότι ο ΠτΔ συζήτησε την «αποκεντρωμένη» ομοσπονδία με την Τουρκία και διερωτάται από πού άντλησε την πληροφόρηση, το ΑΚΕΛ απαντά ότι ο «πληροφοριοδότης» του είναι ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Είναι ο κ. Αναστασιάδης που είπε στο Συμβούλιο Αρχηγών ότι έθεσε στον κ. Τσαβούσογλου το θέμα της «αποκεντρωμένης» ομοσπονδίας, υπογράμμισε χθες με δήλωσή του ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος Στέφανος Στεφάνου απαντώντας στον κ. Προδρόμου.

Επομένως, σημειώνει ο Στ. Στεφάνου, δεν είναι «fake news» και συκοφαντία αυτά που είπε ο κ. Κυπριανού. «Fake news» και συκοφαντίες είναι η κυβέρνηση που διασπείρει διά στόματος του Κυβερνητικού Εκπροσώπου.
Νωρίτερα χθες το ΑΚΕΛ επανέλαβε το κύριο ερώτημά του, «γιατί δεν καταθέτει την πρότασή του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας για αποκεντρωμένη ομοσπονδία;».

Όπως σημειώνει «οι αρμοδιότητες, θέμα που θέλει να ανοίξει ο κ. Αναστασιάδης ενώ ουσιαστικά είναι συμφωνημένο, κρίνουν όχι μόνο τι είδους ομοσπονδία έχουμε αλλά κι αν θα έχουμε ομοσπονδία ή κάτι άλλο, συνομοσπονδία ή δύο κράτη: Τι εμποδίζει τον κ. Αναστασιάδη να πει συγκεκριμένα τι εννοεί και αφήνει τα ερωτηματικά να αιωρούνται; Γιατί, επίσης, η κυβέρνηση δεν απαντά ξεκάθαρα στον κ. Τσαβούσογλου ότι δεν συζητά άλλη βάση λύσης πέρα από τη ΔΔΟ, όταν ο ΥπΕξ της Τουρκίας απευθύνεται στην ελληνοκυπριακή πλευρά λέγοντας ότι είναι έτοιμοι να συζητήσουν είτε για ομοσπονδία, είτε για συνομοσπονδία, είτε για δύο κράτη;».


Εξηγήσεις περιμένουν ακόμα τα κόμματα για την «αποκεντρωμένη»

Ποικίλλουν οι αντιδράσεις για τα αποτελέσματα της χθεσινής συνάντησης των δύο ηγετών
Με τα γνωστά σχόλια και θέσεις τους αντέδρασαν στη συνάντηση των δύο ηγετών και τα αποτελέσματά της, τα κόμματα. Ο ΔΗΣΥ χαρακτηρίζει θετικό το αποτέλεσμα της χθεσινής συνάντησης των δύο ηγετών -οδοφράγματα και καθ’ αυτή συνάντηση-, σημειώνει όμως ότι ζητούμενο παραμένει «η επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για να καταφέρουμε να βρούμε τη λειτουργική λύση διζωνικής-δικοινοτικής ομοσπονδίας που θα απελευθερώνει και θα επανενώνει την πατρίδα μας. Αυτό θα γίνει στη βάση των συμφωνιών κορυφής και των ψηφισμάτων του ΟΗΕ και στη βάση του πλαισίου Γκουτέρες».

Tο ΔΗΚΟ με ανακοίνωσή του αναφέρει ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, με τη δήλωσή του, μετά τη συνάντηση που είχε με τον κ. Ακιντζί, ότι η πρότασή του για εφαρμογή «αποκεντρωμένης ομοσπονδίας» θα καθησυχάσει τις ανησυχίες των Ελληνοκυπρίων για τη λειτουργικότητα λόγω της μεθόδου της «μίας θετικής ψήφου», ομολόγησε ότι: Διέπραξε λάθος όταν στο Crans Montana πρότεινε ο ίδιος τη μέθοδο της «μίας θετικής ψήφου». Αυτά που ο ίδιος συμφώνησε ως δήθεν «συγκλίσεις» στο Crans Montana, πλήττουν τη λειτουργικότητα.

Η ΕΔΕΚ χαρακτηρίζει «απόφαση προς λανθασμένη κατεύθυνση» το άνοιγμα του οδοφράγματος Δερύνειας ενώ η Τουρκία αρνείται το άνοιγμα οδοφραγμάτων που θα εξυπηρετούσαν τους Ε/κύπριους όπως είναι οι δίοδοι Πυροΐου και Κοκκίνων. Το Κίνημα Οικολόγων σημειώνει πως αν και αποτελεί ένα μικρό βήμα η συνάντηση των δύο ηγετών, εντούτοις όλα δείχνουν πως οι εξελίξεις στο Κυπριακό -εάν υπάρξουν- θα καταγραφούν μετά την επικείμενη συνάντηση της Τζέιν Χολ Λουτ στην Κύπρο. Για το άνοιγμα των οδοφραγμάτων το Κίνημα Αλληλεγγύης αναφέρει ότι εναπόκειται πλέον στον πατριωτισμό των Κυπρίων η διέλευση των οδοφραγμάτων να γίνεται μόνο για λόγους προσκυνήματος στα άγια χώματά μας…

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.