Όσα χρόνια και αν περάσουν παραµένει επίκαιρο

Της Ελένης Κωνσταντίνου

 

 

Συµπληρώνονται φέτος 49 χρόνια από την ηρωική εξέγερση του Πολυτεχνείου το 1973. Μπορεί ορισµένοι να εκτιµούν πως το σύνθηµα «Ψωµί-Παιδεία-Ελευθερία» είναι µπανάλ, αλλά είναι ένα σύνθηµα που εδώ και δεκαετίες παραµένει επίκαιρο όσο ποτέ.


Toν Νοέµβρη του 1973, γύρω από τους φοιτητές που κλείστηκαν στο Πολυτεχνείο, συσπειρώθηκε ένας ολόκληρος λαός βροντοφωνάζοντας «Ψωµί, Παιδεία, Ελευθερία», «Έξω οι ΗΠΑ», «Έξω το ΝΑΤΟ». Χιλιάδες λαού έδωσαν ξεκάθαρη κατεύθυνση στην εξέγερση, η οποία στράφηκε ενάντια στη δικτατορία, το φασισµό και τον ιµπεριαλισµό και αναµετρήθηκαν θαρραλέα µε τη δικτατορία. Η λαϊκή εξέγερση σάλπισε το πιο ηχηρό µήνυµα αντίστασης και αποκάλυψε το πραγµατικό πρόσωπο της χούντας, προκαλώντας την αρχή του τέλους του φασιστικού καθεστώτος, πετυχαίνοντάς το ένα χρόνο µετά και αφού ολοκληρώθηκαν τα σχέδιά τους για το προδοτικό πραξικόπηµα που άνοιξε την κερκόπορτα στον τουρκικό Αττίλα και έφερε την πατρίδα µας να παραµένει µοιρασµένη στα δύο.

Όσα χρόνια και αν περάσουν, τα µηνύµατα και τα διδάγµατα του Πολυτεχνείου παραµένουν επίκαιρα. Η πάλη ενάντια στον ιµπεριαλισµό και το φασισµό, η πάλη για δηµοκρατία και κοινωνική δικαιοσύνη αποτελεί άµεση ανάγκη και στις σηµερινές συνθήκες. Τόσο σε διεθνές επίπεδο, όσο και στην κυπριακή πραγµατικότητα διαδραµατίζονται γεγονότα που παραπέµπουν το καθένα µε τον δικό του τρόπο σε εκείνη την ηρωική εξέγερση του 1973. Οι ιµπεριαλιστές της Γης συνεχίζουν να αιµατοκυλούν λαούς, εκατοµµύρια άνθρωποι εξαναγκάζονται να εγκαταλείψουν τις εστίες τους. Εκατοµµύρια παιδιά παραµένουν αµόρφωτα χωρίς πρόσβαση σε σχολεία, σε βιβλία, χωρίς να γνωρίζουν τι σηµαίνει να είσαι παιδί. Εκατοµµύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσµο δεν έχουν να φάνε, υποσιτίζονται, δεν έχουν πρόσβαση σε καθαρό και πόσιµο νερό. Άλλοι, «µεγάλοι», συνεχίζουν να ορίζουν τις µοίρες εκατοµµυρίων. Να µοιράζουν χώρες και να ορίζουν σύνορα, να ξεκινούν πολέμους και το τίμημά τους να το πληρώνει ο άμαχος πληθυσμός.

Και στην κυπριακή πραγµατικότητα όµως το σύνθηµα αυτό δεν είναι ξένο ως προς τις διεκδικήσεις για επανένωση του τόπου µας, αφού το Πολυτεχνείο θυµίζει το έγκληµα και την προδοσία κατά της Κύπρου που πραγµατοποίησε η χούντα των Αθηνών µε τους εδώ εκπρόσωπούς της, την ΕΟΚΑ Β’ και τον Γρίβα. Θυµίζει το ρόλο του ΝΑΤΟ και του ιµπεριαλισµού. Θυµίζει πως η χώρα µας πληρώνει ακόµη το τίµηµα, µε το Κυπριακό να παραµένει άλυτο και το χρόνο που περνά να προσθέτει νέα εµπόδια στις προσπάθειες για λύση. Ο λαός µας θα νιώσει ασφάλεια µόνο όταν φύγουν οι στρατοί. Μόνο όταν η Κύπρος απελευθερωθεί και επανενωθεί. Μόνο όταν Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι καταφέρουν να συµβιώσουν στα πλαίσια διζωνικής δικοινοτικής οµοσπονδίας, σε µια χώρα ενωµένη και ανεξάρτητη.

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.