Όσα δεν λένε τα βιβλία, τα είπαν οι κερκίδες της Ομόνοιας και της Σαλαμίνας

Η επέτειος της 28η Οκτωβρίου δεν ήταν μόνο στους δρόμους της παρέλασης του περασμένου Σαββάτου. Το αντιφασιστικό ΟΧΙ του ελληνικού λαού και η εποποιία της Εθνικής Αντίστασης που ακολούθησε στα χρόνια της φασιστικής κατοχής της Ελλάδας ήταν και στις κερκίδες του περασμένου Σαββατοκύριακου.

Οι φίλαθλοι της Ομόνοιας και της Νέας Σαλαμίνας υπενθύμισαν το αντιφασιστικό περιεχόμενο της 28ης Οκτωβρίου αλλά και το ρόλο που διαδραμάτισε το ΕΑΜ (Εθνικό Απελευθερωτικό Μέτωπο) στην αντίσταση. Οι μεν οργανωμένοι οπαδοί της Ομόνοιας, η «Θύρα 9» ανάρτησαν πανό, κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού Ομόνοια-Ανόρθωση στο ΓΣΠ το περασμένο Σάββατο,  με το σύνθημα «Λαέ θυμήσου το χώμα που πατάς λευτέρωσε ο Άρης και το ΕΑΜ-ΕΛΑΣ. Οι δε “RedRebels” της Νέας Σαλαμίνας στο ματς της ομάδας τους την Κυριακή με τον Ολυμπιακό Λευκωσία στο Μακάριο, ύψωσαν το δικό τους πανό με το σύνθημα «ΕΑΜ – ΕΛΑΣ – ΕΠΟΝ, ο δρόμος των λαών».

Ως γνωστό, ούτε η δικτατορία του Μεταξά ούτε ο υπόλοιπος αστικός πολιτικός κόσμος της Ελλάδας είχε διάθεση για ουσιαστική αντίσταση στο χιτλεροφασισμό και στην κατοχή της χώρας από τα γερμανικά, ιταλικά και βουλγαρικά στρατεύματα. Η αντίσταση ήταν έργο του ίδιου του ελληνικού λαού, με κινητήρια δύναμη και οργανωτή το ΕΑΜ που ιδρύθηκε με πρωτοβουλία του ΚΚΕ το 1941 και ήταν το μεγαλύτερο αντιστασιακό μέτωπο κατά της διάρκειας της τριπλής Κατοχής της Ελλάδας. Το ΕΑΜ, με σύνθημα στην προμετωπίδα του λευτεριά και τη λαϊκή κυριαρχία, έφτασε τα 2 εκατομμύρια μέλη έχοντας όμως την εμπιστοσύνη της συντριπτικής πλειοψηφίας του ελληνικού λαού.

Vik_2077

Το ΕΑΜ ίδρυσε και το στρατιωτικό του σκέλος, τον ΕΛΑΣ (Ελληνικό Λαϊκός Απελευθερωτικός Στρατός) με αρχικαπετάνιο το θρυλικό Άρη Βελουχιώτη. Ο μόνιμος ΕΛΑΣ αποτελούνταν από σχεδόν 77.500 έμπειρους μαχητές έχοντας στο πλευρό τους 50000 έφεδρους και ξεκίνησε τον ένοπλο αγώνα ενάντια στους ναζί στην ηπειρωτική Ελλάδα. Δίνοντας εκατοντάδες μάχες ο ΕΛΑΣ υποχρέωνε τους Γερμανούς να έχουν αποκλειστικά στην Ελλάδα 4-5 μεραρχίες ενώ προξενούσε τεράστιες απώλειες στους κατακτητές. Η πτέρυγα νεολαίας του ΕΑΜ, η ΕΠΟΝ (Ενιαία Πανελλαδική Οργάνωση Νέων) έφτασε τις 650 χιλιάδες μέλη που αποτελούσαν επίσης μια τεράστια και ισχυρή δύναμη. Το ΕΑΜ κινητοποιούσε το λαό στην αντίσταση, οργάνωνε τη λαϊκή αλληλεγγύη για να σωθούν οι Έλληνες από την πείνα που θέριζε στα χρόνια της κατοχής ενώ πρωτοστάτησε στην πάλη για να ματαιωθεί η επιστράτευση και έτσι ούτε ένας Έλληνας εργάτης δεν στάλθηκε για να δουλέψει στα γερμανικά εργοστάσια, με εξαίρεση αυτούς που είχαν συλλάβει ομήρους οι Γερμανοί. Για τους αγώνες του ενάντια στον κατακτητή, το ΕΑΜ πλήρωσε βαρύ φόρο αίματος. Μόνο οι εκτελεσθέντες, μέλη και οπαδοί του, υπολογίζονται σε 48.000 ενώ χιλιάδες άλλοι ΕΑΜίτες χάθηκαν στα ολοκαυτώματα και τις κακουχίες.

Είναι για να τσακιστεί αυτό ακριβώς το κίνημα και ο αγώνας του για μια Ελλάδα ελεύθερη και με το λαό αφέντη της που, αμέσως μετά την απελευθέρωση της χώρας, συνασπίστηκαν οι συνεργάτες των ναζί, ο αστικός πολιτικός κόσμος και οι Αγλλοαμερικάνοι, προκαλώντας τον εμφύλιο πόλεμο και αιματοκυλίζοντας τον ελληνικό λαό επί τρία χρόνια.

Αυτές τις αλήθειες που «λείπουν» από τα σχολικά βιβλία και τους επίσημους εορτασμούς, υπενθύμισαν με τα πανό τους οι οργανωμένοι οπαδοί της Ομόνοιας Λευκωσία και της Νέας Σαλαμίνας Αμμοχώστου. Όσα δεν λένε τα βιβλία, ας τα λένε οι κερκίδες.

Εξ ευωνύμων

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.