«Όσα λέγονται για τις φυλακές είναι αλήθεια»

Πολλά φαίνεται να γίνονται στις Κεντρικές Φυλακές, λίγα όμως βλέπουν το φως της δημοσιότητας.

Αποφυλακισθέντας, με τον οποίο ήλθαμε σε επικοινωνία και που για ευνόητους λόγους επιθυμεί να διατηρήσει την ανωνυμία του, επιβεβαίωσε τις καταγγελίες αναφορικά με τα τεκταινόμενα στις Κεντρικές Φυλακές σε σχέση κυρίως με τη χρήση και διακίνηση ναρκωτικών, αλλά και κινητών τηλεφώνων.

«Γίνεται της μουρλής μέσα στις φυλακές. Όσα λέγονται για ναρκωτικά και κινητά τηλέφωνα ισχύουν και τα είδα όλα με τα μάτια μου», ανέφερε χαρακτηριστικά μιλώντας στον Άστρα και στην Μεσημβρινή Έκδοση, ο αποφυλακισθείς από τις Κεντρικές Φυλακές.

Άλλη πηγή από το περιβάλλον του σωφρονιστικού ιδρύματος, που είναι επίσης σε θέση να γνωρίζει εκ των έσω όλα λαμβάνουν χώρα στις φυλακές, κληθείσα να περιγράψει την κατάσταση που επικρατεί στο σωφρονιστικό ίδρυμα σε σχέση και με τις καταγγελίες που έρχονται στο φως, ανέφερε χαρακτηριστικά στον Άστρα ότι «είναι φως φανάρι» ότι συμβαίνουν όλα αυτά.

Επεσήμανε ότι έγιναν μεν αλλαγές στις φυλακές, κάποιες προς το καλύτερο, αλλά οι αλλαγές συνοδεύτηκαν από υπερβολική χαλαρότητα, με αποτέλεσμα, το προσωπικό των Κεντρικών να χάσει την αξιοπιστία του καθώς δεν είναι σε θέση να επιβάλει την τάξη.

Χαρακτήρισε το φαινόμενο της χρήσης και διακίνησης ουσιών και κινητών τηλεφώνων στις φυλακές, συχνό και καθημερινό, εκφράζοντας τη θέση ότι σε όλο τον κόσμο οι φυλακές αντιμετωπίζουν ζητήματα με τα ναρκωτικά, αλλά όχι τόσο μεγάλα όσο οι κυπριακές φυλακές.

Όποιος θέλει μπορεί άνετα να «ψουμνίσει» ναρκωτικά, ανέφερε η ίδια πηγή, προσθέτοντας ότι στις φυλακές κυκλοφορούν διάφορα είδη ναρκωτικών.

Πέραν των γνωστών ουσιών, σύμφωνα με την ίδια πηγή, υπάρχει και ένα άλλο ναρκωτικό που ουσιαστικά είναι μια κόλλα χαρτί εμποτισμένη με ναρκωτικές ουσίες, τις οποίες ο χρήστης κόβει σε μικρά κομμάτια και τις καπνίζει μέσα σε τσιγάρο. Πρόσθεσε ότι αυτό το είδος του ναρκωτικού δύσκολα εντοπίζεται, αλλά, όπως είπε, και για τα υπόλοιπα ναρκωτικά εφόσον εντοπιστούν, το πολύ – πολύ να σταλεί ο ένοχος στην απομόνωση για λίγες μέρες, «κάτι που δεν λύνει φυσικά το πρόβλημα».

Υπάρχουν τα τεστ και τα μέσα για εντοπισμό των ναρκωτικών, είπε πηγή από το περιβάλλον των φυλακών, εκφράζοντας ωστόσο τη θέση ότι δεν αφήνουν το πρόβλημα να φανεί για να μην χαλάσει η εικόνα του Ιδρύματος.

Η ίδια πηγή υποστήριξε μάλιστα ότι το πρόβλημα των ναρκωτικών στις φυλακές είναι εις γνώσιν όλων των αρμοδίων, περιλαμβανομένης της εκτελεστικής εξουσίας.

 

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy