ΟΣΑΚ: Επανέρχεται για ΓεΣΥ με αναφορές σε Σιζόπουλο, Χ.Γεωργιάδη και… ΔΗΣΥ

Η ΟΣΑΚ με ανακοίνωση της διαμηνύει ότι δεν πρόκειται να σταματήσει να μάχεται υπέρ του ΓεΣΥ, της φιλοσοφίας, του χαρακτήρα και της αρχιτεκτονικής του και θα τεθεί απέναντι στους πολέμιους του.

“Απαιτούμε από την Κυβέρνηση και τα κόμματα”, σημειώνει, “να σεβαστούν αυτό το οποίο οι ίδιοι ψήφισαν και παράλληλα απαιτούμε από αυτούς οι οποίοι πολεμούν το ΓεΣΥ από όποιο χώρο, πολιτικό ή οικονομικό και αν προέρχονται να αφήσουν το ΓεΣΥ στην ησυχία του”.

Την τελευταία εβδομάδα, αναφέρεται, έχουν δυστυχώς επιβεβαιωθεί οι πληροφορίες για τις οποίες η ΟΣΑΚ είχε προειδοποιήσει πριν από ένα μήνα, για προθέσεις από πλευράς επιχειρηματικών/ιατρικών αλλά και πολιτικών κύκλων για «ξήλωμα» του ΓεΣΥ.

Παράλληλα, συνεχίζει, η τελευταία εβδομάδα, “αποκάλυψε και τα πρόσωπα για τα οποία και πριν την ψήφιση του νόμου για το ΓεΣΥ, κυκλοφορούσαν φήμες ή έβλεπαν «ανώνυμα» το φως της δημοσιότητας, ότι μοναδικός τους στόχος ήταν η μη εφαρμογή τότε και κατάρρευση τώρα του Συστήματος, αφού καθαρά εξυπηρετούν οικονομικά συμφέροντα”.

Προσθέτει ότι στο οργανωμένο κίνημα των ασθενών, τα πρόσωπα αυτά ήταν γνωστά εδώ και χρόνια, αφού σε δεκάδες περιπτώσεις χρειάστηκε η παρασκηνιακή παρέμβαση της ΟΣΑΚ για την ανακοπή των προσπαθειών τους.

«Αυτή τη στιγμή, εντελώς απροκάλυπτα ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ κατέθεσε πρόταση νόμου, η οποία στόχο έχει στην ουσία, να ξηλώσει το ΓεΣΥ αφού, μεταξύ άλλων θα οδηγήσει ειδικούς γιατρούς σε μαζική φυγή από το Σύστημα. Παράλληλα, θα δημιουργήσει με τον τρόπο αυτό ασθενείς δύο ταχυτήτων, αφού όσοι έχουν την οικονομική ευχέρεια θα επισκέπτονται γιατρούς ιδιωτικά, πληρώνοντας από την τσέπη τους ή θα καταβάλλουν ασφάλιστρα σε ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες πολύ μεγαλύτερα από όσα το ΓεΣΥ», προστίθεται.

Σημειώνεται ότι με την εφαρμογή τέτοιας πρότασης, τα φάρμακα και τις εξετάσεις τους οι ασθενείς θα τα λαμβάνουν από το ΓεΣΥ και όσοι ανήκουν στα πιο χαμηλά εισοδηματικά στρώματα και δεν τους παίρνει η τσέπη τους, θα στοιβάζονται στις λίστες των λιγοστών γιατρών, οι οποίοι θα παραμείνουν στο Σύστημα.

«Δηλαδή, επιστροφή στην προ ΓεΣΥ εποχή. Όλα όσα παλέψαμε για να πετύχουμε θα καταρρεύσουν και οι Κύπριοι ασθενείς θα συνεχίσουν ή να ξεπουλούν τις περιουσίες τους για να αντιμετωπίσουν τις ανάγκες υγείας, οι οποίες θα  τους παρουσιάζονται ή θα στοιβάζονται με το γνωστό τρόπο στις λίστες αναμονής ενός δυσλειτουργικού, λόγω έλλειψης γιατρών Γενικού Συστήματος Υγείας», επισημαίνεται.

Επιπρόσθετα και παρά τις δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας αλλά και του Προέδρου του ΔΗΣΥ περί προστασίας της φιλοσοφίας και αρχιτεκτονικής του ΓεΣΥ, σημειώνεται, οι οργανωμένοι ασθενείς με ανησυχία παρατηρούν ότι οι φήμες οι οποίες εδώ και χρόνια κυκλοφορούν και φέρουν τον ΔΗΣΥ «διχασμένο σε ό,τι αφορά τον μονοασφαλιστικό χαρακτήρα και τη φιλοσοφία του ΓεΣΥ», επίσης επιβεβαιώνονται.

«Οι ασαφείς δηλώσεις από πλευράς του αναπληρωτή προέδρου του Κυβερνώντος κόμματος αλλά και οι αναφορές του υπουργού Οικονομικών στο ΓεΣΥ και η επιχειρούμενη από πλευράς τους διασύνδεση των οικονομικών ελλειμμάτων του ΟΚΥπΥ με την βιωσιμότητα του ΓεΣΥ, προκαλούν έντονα την ανησυχία για το ποια τελικά είναι η τάση η οποία θα  επικρατήσει», σημειώνεται.

Αναφέρεται, ότι προς το παρόν η ΟΣΑΚ κρατά ως δεδομένο τις ξεκάθαρες τοποθετήσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας και του Προέδρου του ΔΗΣΥ, εν αναμονή εξελίξεων, αφού όπως σημειώνεται, «όλα θα αποκαλυφθούν, όταν αρχίσει στη Βουλή η συζήτηση της πρότασης νόμου που κατατέθηκε από τον Πρόεδρο της ΕΔΕΚ».

«Σε όσα ο κ. Χάρης Γεωργιάδης έχει αναφέρει σχετικά  με την αμοιβή των προσωπικών γιατρών του ΓεΣΥ, η απάντηση είναι σαφής και αφορά την προσπάθεια που ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη από τον ΟΑΥ, για αλλαγές στον τρόπο υπολογισμού των απολαβών τους. Οι οποιεσδήποτε αλλαγές ή ο καθορισμός αμοιβής στη βάση επίσκεψης, οδηγούν στην κατάργηση ουσιαστικά του θεσμού του προσωπικού γιατρού μιας και καταργείται η λίστα των δικαιούχων», καταλήγει η ανακοίνωση.

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.