Όσλο: Στην Πράσινη Πρωτεύουσα της Ευρώπης το φεστιβάλ φωτός (Φωτογραφίες)Επτά εγκαταστάσεις φώτισαν τον παραλιακό πεζόδρομο στο λιμάνι του Όσλο για το πρώτο φεστιβάλ φωτός στην πρωτεύουσα της Νορβηγίας, η οποία, για φέτος, είναι η Πράσινη Πρωτεύουσα της Ευρώπης.

fjord olso light installations design dezeen 2364 col 0 852x568

Η μία από τις δύο εγκαταστάσεις που παραγγέλθηκαν ειδικά για το Fjord Oslo Light Festival ήταν η “Lysyntese” του Ούγγρου καλλιτέχνη Laszlo Bordos. Η πρόσοψη του Δημαρχείου του Όσλο μετατράπηκε σε καμβά για μια σειρά προβολών που επικέντρωναν στη διαδικασία της φωτοσύνθεσης, η οποία είναι η βάση για τη ζωή στη Γη.

“Αν το φως είναι τόσο σημαντικό για τη βιολογική μας ύπαρξη, τότε η τέχνη φωτός είναι εξίσου σημαντική για την πνευματική μας ύπαρξη” δήλωσε, στο Dezeen, ο Ούγγρος καλλιτέχνης. “Επηρεάζει τον κόσμο με πολλούς μη σωματικούς τρόπους: συναισθηματικούς, ψυχολογικούς, διανοητικούς”.

Οι προβολές ανταποκρίνονταν σε ήχο, εναλλασσόμενες σε συγχρονισμό με το σάουντρακ που συνέθεσε για την περίσταση η Σάρα Μπαντρ των FRKTL. Για να είναι το φεστιβάλ όσο βιώσιμο γινόταν, όλες οι εγκαταστάσεις έπαιρναν ρεύμα από το δίκτυο της πόλης.

imagew 4 7

“Το δίκτυο ηλεκτρισμού στη Νορβηγία δίνει ρεύμα σε ποσοστό 99% από ανανεώσιμες πηγές, κυρίως από υδροηλεκτρικά” εξήγησε η ιδρύτρια και καλλιτεχνική διευθύντρια του φεστιβάλ, Anastasia Isachsen. “Ήταν σημαντικό για εμάς να χρησιμοποιήσουμε το δίκτυο και όχι γεννήτριες ντίζελ, οι οποίες χρησιμοποιούνται συχνά σε άλλα φεστιβάλ” πρόσθεσε.

Βίντεο: