Οσμή σκανδάλου στην ΕΕ – Με SMS παράγγελνε εμβόλια η Φον ντερ Λάιεν

FILE PHOTO: European Commission President Ursula Von Der Leyen removes her protective face mask as she meets Moldova's President Maia Sandu at the European Commission in Brussels, Belgium, January 18, 2021. REUTERS/Johanna Geron/Pool/File Photo/File Photo

Η Κομισιόν αρνείται να δημοσιεύσει τα μηνύματα, παρά τη σύσταση της Ευρωπαίας Συνηγόρου του Πολίτη

Οσμή σκανδάλου έχουν οι διαδικασίες αγοράς εμβολίων από την Κομισιόν για λογαριασμό των κρατών-μελών, καθώς η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, φαίνεται να αντάλλασσε μυστικά μηνύματα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Pfizer, Άλμπερτ Μπουρλά, με την Επιτροπή όταν αποκαλύφτηκε το πιο πάνω να αρνείται τη δημοσιοποίηση των sms.

Μάλιστα, η υπεύθυνη για θέματα λογοδοσίας και διακυβέρνησης της ΕΕ, η Εμιλι Ο’ Ράιλι, είχε ξεκινήσει τον περασμένο Σεπτέμβριο σχετική έρευνα, ενώ τώρα επικρίνει την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και κάνει λόγο για κακοδιοίκηση.

Η πληροφορία για τα μυστικά μηνύματα δεν είναι καινούργια, καθότι είχε αποκαλυφτεί από τον περασμένο Απρίλιο, όταν οι New York Times ανέφεραν ότι η φον ντερ Λάιεν αντάλλασσε μηνύματα και τηλεφωνήματα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Pfizer για ένα μήνα στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων για την αγορά 1,8 δισεκατομμυρίων δόσεων εμβολίου για τον COVID.

Τότε Ευρωπαίοι δημοσιογράφοι αιτήθηκαν πρόσβαση σε αυτά τα κείμενα, ωστόσο η Επιτροπή αρνήθηκε, με αποτέλεσμα η Ιρλανδή «Ευρωπαία συνήγορος του πολίτη», Έμιλι Ο’ Ράιλι, να ξεκινήσει έρευνα. Η αμερικανική εφημερίδα έγραφε τότε ότι η προσωπική διπλωματία έπαιξε σημαντικό ρόλο στη διασφάλιση της συμφωνίας για τα εμβόλια.

Ως πρώτο βήμα, η Ο’ Ράιλι ζήτησε από την Επιτροπή να εξηγήσει την πολιτική της για τη διατήρηση αρχείων των μηνυμάτων της φον ντερ Λάιεν και να τα δημοσιοποιήσει. Η Κομισιόν ισχυρίστηκε ότι «δεν κρατήθηκαν αρχεία για τέτοια μηνύματα», ενώ θεωρεί ότι μηνύματα τύπου sms ή WhatsApp δεν καλύπτονται από το νόμο της ΕΕ για την ελευθερία της πληροφόρησης (Κανονισμός 1049/2001).

Σύμφωνα με την Επιτροπή, τα γραπτά μηνύματα είναι από τη φύση τους ένα βραχύβιο έγγραφο που δεν περιέχει κατ’ αρχήν σημαντικές πληροφορίες σχετικά με θέματα που σχετίζονται με τις πολιτικές, τις δραστηριότητες και τις αποφάσεις της Επιτροπής, και επομένως «η πολιτική τήρησης αρχείων της Επιτροπής θα απέκλειε κατ’ αρχήν την ανταλλαγή άμεσων μηνυμάτων».

Η κυρία Ο’ Ράιλι διαφωνεί με την πιο πάνω θέση, καθώς, κατά την άποψή της, τα SMS και τα μηνύματα μέσω υπηρεσιών messenger καλύπτονται επίσης από την υποχρέωση σεβασμού της ελευθερίας πληροφόρησης. Τονίζει δε, ότι η Επιτροπή έχει υποχρέωση να καταγράφει άμεσα μηνύματα σχετικά με σημαντικά πολιτικά ή οικονομικά ζητήματα, όπως η αγορά εμβολίων για την Covid-19.

Ως εκ τούτου, η διαμεσολαβήτρια ζητά από την Επιτροπή να αναζητήσει τα εν λόγω μηνύματα από την επικεφαλής της Κομισιόν και το αφεντικό της Pfizer και να πραγματοποιήσει «εις βάθος έρευνα».

Εάν τα μηνύματα εντοπιστούν, η ΕΕ οφείλει «να αξιολογήσει αν πληρούν τα κριτήρια, σύμφωνα με τη νομοθεσία της ΕΕ για την πρόσβαση στα έγγραφα, ώστε να δημοσιευθούν», καταλήγει στις συστάσεις που διατυπώνει η διαμεσολαβήτρια, οι οποίες, ωστόσο, δεν είναι δεσμευτικές.

Σε περίπτωση που η Επιτροπή δεν συμμορφωθεί με το αίτημα, ο Αυστριακός δημοσιογράφος Άλεξ Φάντα ανακοίνωσε ότι θα καταθέσει αγωγή κατά της Κομισιόν ενώπιον του Γενικού Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σε απάντηση, ένας εκπρόσωπος της Κομισιόν είπε ότι η Επιτροπή θα απαντήσει στη σύσταση πριν από την προθεσμία της 26ης Απριλίου 2022.

Μάλιστα, στο διαδίκτυο «τρέχει» ψήφισμα με χιλιάδες πολίτες να ζητούν από την πρόεδρο της Κομισιόν να αποκαλύψει τα κρυφά μηνύματα που αντήλλαξε με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Pfizer. Συγκεκριμένα, πάνω από 31.000 Ευρωπαίοι πολίτες έχουν υπογράψει μέχρι στιγμής το αίτημα η φον ντερ Λάιεν να δώσει στη δημοσιότητα τα… κρυφά sms.

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, όπως αναφέρεται στο κείμενο της ηλεκτρονικής συλλογής υπογραφών, αρνείται να αποκαλύψει στους πολίτες τα sms, παρόλο που οι κανόνες της ΕΕ είναι σαφείς: «Το κοινό έχει το δικαίωμα πρόσβασης στις γραπτές ανταλλαγές που πραγματοποιήθηκαν -συμπεριλαμβανομένων των SMS- στο πλαίσιο αυτών των διαπραγματεύσεων σύμφωνα με την Ευρωπαία διαμεσολαβήτρια, Έμιλι Ο’ Ράιλι».

Στο κείμενο συλλογής υπογραφών αναφέρεται ότι η ΕΕ έχει διαθέσει μέχρι στιγμής από φόρους των Ευρωπαίων πολιτών 31 δισεκατομμύρια ευρώ για τα εμβόλια κατά του κορονοϊού και το ερώτημα είναι για ποιο λόγο η πρόεδρος της Κομισιόν αρνείται να τα δώσει στη δημοσιότητα.

Σημειώνεται ότι περισσότερο από το ήμισυ των 4,2 δισ. δόσεων εμβολίων που αγοράστηκαν ή προκρατήθηκαν από την Ευρωπαϊκή Ένωση προέρχονται από τις Pfizer/BioNTech.

Σημαντικά τμήματα των συμβολαίων με τις εταιρείες, κυρίως σε ό,τι αφορά τις τιμές, είναι εμπιστευτικά, γεγονός που έχει επικριθεί εδώ και καιρό από ευρωβουλευτές και μη κυβερνητικές οργανώσεις.

Ειρηναίος Πίττας

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy