Όσοι πήραν φοιτητικό δάνειο δεν παίρνουν επαγγελματικό

Σχέδια για διαγραφή δανείων έναντι περιουσιών στις κατεχόμενες περιοχές, επεξεργάζεται ο Φορέας Ισότιμης Κατανομής Βαρών σε συνεργασία με το Υπουργείο Οικονομικών. Παράλληλα τίθεται το ζήτημα της επαγγελματικής δανειοδότησης όσων πήραν φοιτητικό δάνειο.

Μιλώντας χθες ενώπιον της Επιτροπής Προσφύγων της Βουλής ο πρόεδρος του Φορέα Άκης Πούρος αποκάλυψε ότι εξετάζονται σχέδια για διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Μάλιστα εκπρόσωπος του Υπουργείου Οικονομικών ανέφερε ότι ήδη ετοιμάστηκαν κάποια σχέδια τα οποία διαβιβάστηκαν στη Νομική Υπηρεσία, προσθέτοντας ότι «η περαιτέρω διαχείριση των δανείων αυτών απαιτεί τη λήψη πολιτικών αποφάσεων». Ερωτηθείς από βουλευτές εάν ο Φορέας θα πάρει κατεχόμενες περιουσίες έναντι δανείων, ο Α. Πούρος απάντησε με ρητορικό ερώτημα αν θα ήταν καλύτερα οι οφειλέτες να καταφύγουν στην επιτροπή ακίνητης ιδιοκτησίας στα κατεχόμενα και να δώσει την περιουσία του έναντι πινακίου φακής ή να την πάρει ο Φορέας, δηλαδή η Κυπριακή Δημοκρατία. Σε ό,τι αφορά τα δάνεια του Φορέα για επαγγελματική δραστηριοποίηση, ο κ. Πούρος είπε πως το όριο δανειοδότησης είναι 25.000 ευρώ.

Επεσήμανε δε πως οι νέοι επιστήμονες οι οποίοι πήραν φοιτητικό δάνειο δεν μπορούν να δανειοδοτηθούν και για επαγγελματική δραστηριοποίηση και ως εκ τούτου θα πρέπει να μην υπολογίζεται το φοιτητικό δάνειο για να μπορέσουν να δανειοδοτηθούν εκ νέου. Η εκπρόσωπος του Υπουργείου Οικονομικών ανέφερε ότι παραλαμβάνουν επιστολές με τις οποίες δανειολήπτες ζητούν να γίνει ρύθμιση μερικής αποπληρωμής. Άλλοι προτείνουν να δώσουν την κατεχόμενη περιουσία τους. Εν τω μεταξύ 2.352 δάνεια του Φορέα τα οποία βρίσκονταν στον Συνεργατισμό μεταφέρθηκαν στην Ελληνική Τράπεζα, η οποία έχει στο χαρτοφυλάκιό της συνολικά 2.900 δάνεια του Φορέα. Αναφέρθηκε επίσης ότι 1.141 δάνεια της Συνεργατικής Τράπεζας για αδιευκρίνιστους μέχρι τώρα λόγους δεν μεταφέρθηκαν στην Ελληνική Τράπεζα.

Νέο σχέδιο αλλά και μείωση των επιτοκίων ζητά το ΑΚΕΛ Στη συνεδρία της Επιτροπής το ΑΚΕΛ διά της Σκεύης Κουκουμάς κατέθεσε πρόταση για τη δημιουργία νέου σχεδίου προς στήριξη των δυσπραγούντων ιδιοκτητών κατεχόμενης περιουσίας, αλλά και για μείωση του ύψους του επιτοκίου που πληρώνει ο δανειολήπτης ώστε να δικαιούται την επιδότηση του επιτοκίου, καθώς τα δανειστικά επιτόκια έχουν μειωθεί, αποκλείοντας έτσι πρόσφυγες από τη σχετική επιδότηση.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy