ΟΣΥΠΑ: «Λόγω λανθασμένων σχεδιασμών τα προβλήματα δημόσιων συγκοινωνιών»

Οι δημόσιες συγκοινωνίες στην Κύπρο και τα τεράστια προβλήματα που έχουν να αντιμετωπίσουν οι κυπριακές εταιρείες λεωφορείων, είναι απότοκο των” λανθασμένων σχεδιασμών της σύμβασης για τη δημιουργία των δημοσίων συγκοινωνιών της περιόδου 2010-20 και της απαράδεκτης και ζημιογόνου εμπλοκής συγκεκριμένων ατόμων και κρατικών αξιωματούχων” αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Οργανισμός Συγκοινωνιών Πάφου ( ΟΣΥΠΑ), ο οποίος ζητά από τον Γενικό Ελεγκτή να προβεί σε διερεύνηση του προϋπολογισμού.

Όπως αναφέρει ο ΟΣΥΠΑ, τα διαχρονικά καυτά ερωτήματα και η απόδοση των ευθυνών για όλους όσοι ευθύνονται, δεν έχουν απαντηθεί ποτέ και ούτε έγινε ποτέ η δέουσα και εις βάθος έρευνα για την διαπίστωση των πραγματικών αιτίων του σημερινού μπάχαλου.

Επαναλαμβάνει, επίσης, πως απαιτεί όπως όλοι οι εμπλεκόμενοι και τα πολιτικά κόμματα, δώσουν εξηγήσεις και ενθαρρύνουν την διερεύνηση του θέματος με απώτερο σκοπό να λάμψει η αλήθεια και να αποδοθούν ευθύνες εκεί και στον βαθμό που υπάρχουν.

Επιπρόσθετα καλεί τον Γενικό Ελεγκτή του Κράτους όπως προχωρήσει στη διερεύνηση του προϋπολογισμού για τη σύμβαση των δημοσίων συγκοινωνιών της περιόδου 2020-30. Οπως αναφέρει, για την προηγούμενη αντίστοιχη περίοδο (2010-20) το ποσό ανήλθε στα €486εκ, ποσό που θεωρήθηκε ως υπερβολικό. Για τη σύμβαση του 2020-30, το αντίστοιχο ποσό ανέρχεται στα €1,2 δισ. χωρίς τα μαθητικά. Αναμένουμε  σημειώνει ο Οργανισμός Συγκοινωνιών Πάφου στην ανακοίνωση του, “ότι η ενδελεχής σας έρευνα θα φέρει στο φως το ό,τι έχει διαδραματιστεί και το ποσό των συμβάσεων έχει τετραπλασιαστεί. Οι δε υπαίτιοι, όποιοι και να είναι, σε όποια υπηρεσία και να ανήκουν να αναλάβουν τις δικές τους ευθύνες και με τις ανάλογες συνέπειες”.

O ΟΣΥΠΑ αναφέρει επίσης ότι ο ρόλος όλων όσων έχουν διατελέσει αξιωματούχοι του Υπουργείου Μεταφορών Επικοινωνιών και Έργων από το 2010, πρέπει να διερευνηθεί εις βάθος και εκεί που διαφανεί ότι υπάρχουν ευθύνες, αυτές να αποδοθούν. Ακόμη να  διερευνηθεί τυχόν ολιγωρία ή σύγκρουση συμφερόντων και να διερευνηθεί, μεταξύ άλλων, κατά πόσο στενά συγγενικά τους πρόσωπα είχαν και εξακολουθούν να έχουν άμεση επαγγελματική σχέση με ανταγωνιστές τους, αλλά και με ποιο τρόπο αυτοί ενήργησαν.

Επίσης ο ΟΣΥΠΑ διερωτάται πώς είναι δυνατόν να μην έχει βρεθεί ακόμη η χρυσή τομή για την πληρωμή των οφειλόμενων ποσών του Κράτους προς τις εταιρείες και να μην έχει ακόμη αποδοθεί το εύλογο κέρδος τους, όπως προνοεί η σύμβαση του 2010-20;

Πηγή: ΚΥΠΕ