Όταν έκανε «ανθρωπιστικό» πόλεµο το ΝΑΤΟ

Του
Πάνου Τριγάζη*

 

Όταν έκανε «ανθρωπιστικό» πόλεµο το ΝΑΤΟ

Μια ζωή πολέµιος του ΝΑΤΟ και φίλος της Ρωσίας, ή καλύτερα της Σοβιετικής Ένωσης, θλίβοµαι για το γεγονός ότι ο Πρόεδρος της Ρωσίας χρησιµοποίησε το ίδιο πρόσχηµα µε το ΝΑΤΟ για να εισβάλει στην Ουκρανία. Την απειλή γενοκτονίας του αλβανόφωνου πληθυσµού του Κοσόβου από το καθεστώς Μιλόσεβιτς είχε επικαλεστεί το ΝΑΤΟ για την έναρξη των βοµβαρδισµών στη Σερβία, 24 Μαρτίου 1999, τη γενοκτονία του ρωσόφωνου πληθυσµού του Ντονµπάς επικαλείται δυστυχώς η κυβέρνηση της Ρωσίας.

Πράγµατι, στο Ντονµπάς χάθηκαν χιλιάδες ζωές το 2014, αλλά επρόκειτο για εµφύλιο πόλεµο και όχι για προγραµµατισµένη εθνοκάθαρση εκ µέρους του Κιέβου. Αντίστοιχα, στο Κόσοβο υπήρχαν εσωτερικές συγκρούσεις, λόγω και της δράσης του UCK, αλλά η αρχή έγινε µε την ακύρωση (1991) από το καθεστώς του Βελιγραδίου της αυτονοµίας του Κοσόβου, που απολάµβανε η περιοχή από τα χρόνια του Τίτο.

Οι βοµβαρδισµοί του ΝΑΤΟ στο Βελιγράδι είχαν ξεσηκώσει θύελλα διαµαρτυριών σε όλη την Ευρώπη, µε πρωταγωνιστικό ρόλο των πέραν της σοσιαλδηµοκρατίας δυνάµεων της Αριστεράς. Ωστόσο, το αντιπολεµικό κίνηµα δύσκολα αναπτυσσόταν, διότι περνούσαν στην κοινή γνώµη τα περί «ανθρωπιστικού» πολέµου.

Πρώτος ο ΣΥΝ από τις αριστερές δυνάµεις της Ευρώπης επέλεξε να κάνει επίσκεψη αντιπολεµικής διαµαρτυρίας και αλληλεγγύης µε τη φίλη χώρα. Παρότι είχαµε αντιδράσεις και εσωκοµµατικά, ότι θα διαστρεβλωνόταν το νόηµα της επίσκεψής µας ως υποστήριξη στο καθεστώς Μιλόσεβιτς, επιµείναµε στην απόφαση επίσκεψης στο Βελιγράδι. Ήταν Μεγάλη ∆ευτέρα, 5 Απριλίου 1999, όταν η αντιπροσωπεία µας µετέβη αεροπορικώς στη Σόφια, αποτελούµενη από τον τότε πρόεδρο Νίκο Κωνσταντόπουλο, τον τότε συντονιστή της ΠΓ Στέργιο Πιτσιόρλα και τον υπογράφοντα ως υπεύθυνο της ΠΓ για την εξωτερική πολιτική και τις διεθνείς σχέσεις. Η αποστολή συνοδευόταν και από τον Στέλιο Κούλογλου, µε τη δηµοσιογραφική του ιδιότητα.

Άκρως ανησυχητική η πρώτη διανυκτέρευση, αφού στη διάρκειά της, ξηµερώµατα Μεγάλης Τρίτης, βοµβαρδίστηκε και καταστράφηκε το έκτοτε µαρτυρικό Αλέξινατς, µικρή πόλη κοντά στην πρωτεύουσα, µε την οποία στη συνέχεια αδελφοποιήθηκε ο Δήµος Βύρωνα.

Η επίσκεψή µας είχε προκαλέσει µεγάλο ενδιαφέρον στα διεθνή ΜΜΕ, δεδοµένου ότι επρόκειτο για την πρώτη ξένη αντιπροσωπεία και µάλιστα ενός κόµµατος του ελληνικού Κοινοβουλίου και του Ευρωκοινοβουλίου, µε ακλόνητα διαπιστευτήρια στην υπόθεση της ειρήνης και των ανθρώπινων δικαιωµάτων. ∆εύτερη µετά τον ΣΥΝ ξένη αντιπροσωπεία στο Βελιγράδι ήταν του Κόµµατος της Κοµµουνιστικής Επανίδρυσης Ιταλίας, µε επικεφαλής τον τότε πρόεδρό του, Αρµάντο Κοσούτα, ο οποίος, µετά το Βελιγράδι, ήρθε στην Αθήνα και µίλησε σε κοινή αντιπολεµική εκδήλωση µε τον Νίκο Κωνσταντόπουλο.

Ακολούθησαν πολλές αντιπροσωπείες και καραβάνια αλληλεγγύης από την Ελλάδα, µε ξεχωριστή την επίσκεψη της ΑΕΚ, που έδωσε στο Βελιγράδι φιλικό αγώνα µε την Παρτίζαν. Αρχηγός της οµάδας της ΑΕΚ ήταν τότε ο Ντέµης Νικολαΐδης και την αποστολή είχε συνοδεύσει ο Μανώλης Γλέζος.

* Μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συµµαχία

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News


Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy