Όταν η ανθρωπιά σπάζει το οδόφραγμα της κατοχής – Τουρκοκύπρια παρέδωσε 150 φωτογραφίες από τον Γερόλακκο


Του Μιχάλη Μιχαήλ

 

Αισθήματα συγκίνησης και νοσταλγίας προκάλεσε στους κατοίκους Γερολάκκου η ενέργεια της Τ/κύπριας καθηγήτριας Düriye Gökçebağ, η οποία διαμένει στο κατεχόμενο χωριό, να παραδώσει 150 φωτογραφίες στους ιδιοκτήτες τους.

Η συμπατριώτισσα μας βρήκε τις φωτογραφίες, οι περισσότερες εκ των οποίων προέρχονται από συγκεκριμένη γειτονιά του χωριού και θεώρησε καθήκον και χρέος της να τις παραδώσει σε εκείνους που τους ανήκουν.

Scan 107

Η Ντουριγιέ δήλωσε ιδιαίτερα χαρούμενη αφού με την πράξη της έδωσε χαρά σε συνανθρώπους της. Πρόκειται για μια πράξη ανθρωπιάς, δήλωσε στη «Χαραυγή» ο κοινοτάρχης Ιάκωβος Παρπέρης.

Scan 101

Ο κοινοτάρχης σημείωσε ότι 46 χρόνια μετά το δίδυμο έγκλημα του πραξικοπήματος και της τουρκικής εισβολής, το οποίο υποχρέωσε τους κατοίκους του Γερολάκκου να εγκαταλείψουν το χωριό τους και να ζήσουν στην προσφυγιά, όπως χιλιάδες άλλοι πρόσφυγες. Ωστόσο, σημείωσε, οι μεγαλύτεροι σε ηλικία Γερολατσιήτες έχουν πάντα στη μνήμη τους το χωριό τους. Υπογράμμισε ότι τα τότε παιδιά σήμερα έγιναν πατέρες, ακόμα και παππούδες και οι τότε νεαροί σήμερα είναι συνταξιούχοι κι ένας πολύ μεγάλος χωριανών έχουν φύγει από τη ζωή παίρνοντας μαζί τους τις αναμνήσεις από το κατεχόμενο χωριό τους. Οι φωτογραφίες αυτές, σημείωσε, επανενώνουν τους ανθρώπους με το παρελθόν τους αλλά δημιουργούν και εικόνες στους νεότερους που δεν έζησαν στον Γερόλακκο.

Scan 103

Ευχαρίστησε θερμά τον υπογράφοντα για την μεσολάβηση του για να πάνε οι φωτογραφίες στον προορισμό τους. Ιδιαίτερα όμως ευχαρίστησε την Ντουριγιέ η οποία είχε την ευαισθησία και την ανθρωπιά να παραδώσει τις φωτογραφίες που βρήκε.

Scan 91

Αισθήματα νοσταλγίας και συγκίνησης

Οι φωτογραφίες προκάλεσαν αισθήματα συγκίνησης και νοσταλγίας όχι μόνο σε όσους εμφανίζονται σε αυτές αλλά και σε όλους όσοι τις είδαν, ανέφερε ο κ. Παρπέρης. Μέσα από αυτές πολλοί είδαν τους εαυτούς τους όπως ήταν μικροί στο δημοτικό και στο γυμνάσιο. Άλλοι είδαν τους εαυτούς τους κατά 46 χρόνια νεότερους, ενώ άλλοι είχαν την ευκαιρία να δουν τις γαμήλιες φωτογραφίες των γονέων και των παππούδων τους, αφού οι περισσότεροι τις είχαν αφήσει στο χωριό. Επίσης νέοι και νέες εκείνης της εποχής εμφανίζονται σε ομαδικές φωτογραφίες.

Scan 89

Έφερε ως παράδειγμα και τον εαυτό του, ο οποίος απεικονίζεται σε δύο φωτογραφίες γαμπρός μαζί με τη σύζυγο του την ημέρα του γάμου τους. «Προσωπικά», είπε, «δεν είχα αυτές τις φωτογραφίες, τις αφήσαμε στο χωριό. Τώρα μας δόθηκε η χαρά να τις έχουμε ξανά, αλλά να τις δουν και τα παιδιά και τα εγγόνια μας. Κι αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό».

Scan 86

Ο Ιάκωβος Παρπέρης σημείωσε ότι οι φωτογραφίες προκάλεσαν μια συναισθηματική φόρτιση στους συγχωριανούς του και αναπτέρωσαν τον πόθο της λύσης του κυπριακού και της επιστροφής.

 

 

Scan 46 Scan 34 rotated Scan 14 Scan 44 rotated Scan 42 rotated Scan 13 rotated Scan 11 Scan 39 rotated Scan 37 rotated Scan 5 Scan 2 rotated Scan 36 rotated

Οι ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy. Ακολουθήστε μας και στο Google News