Όταν η οινογνωσία συναντά την κοινωνική αλληλεγγύη

* Μια ενδιαφέρουσα πρωτοβουλία που στηρίζει το Σύνδεσμο «Ένα Όνειρο μια ευχή»

Του Κώστα Α. Κωνσταντίνου

Μαθήματα στη βάση του λογοπαίγνιου του wine -κρασί- με το wish -ευχή
Η οινογνωσία τα τελευταία χρόνια έχει αποκτήσει τη δική της αξία στην Κύπρο.
Δεν είναι μόνο θέμα του να αντιλαμβάνεται κάποιος τι πίνει, πώς, πότε και γιατί, ούτε είναι αποκλειστικά ζήτημα του να αντιλαμβάνεται τις ιδιότητες ενός κρασιού κόκκινου ροζέ ή λευκού. Πολλοί από εμάς ήδη συμμετείχαμε σε κάποιο μάθημα ή κάποια σειρά διαλέξεων με αντικείμενο τον οίνο. Η αξία της οινογνωσίας αποκτά πολλαπλασιαστικά οφέλη και για την ίδια την Κύπρο, όταν τα ίδια τα προϊόντα της, τα κρασιά δηλαδή, παίρνουν την απαραίτητη ψήφο εμπιστοσύνης από το κοινό, το οποίο σιγά σιγά άρχισε να επισκέπτεται τα οινοποιεία της Πάφου της Λεμεσού, της ορεινής Τροόδους.
Όταν η οινογνωσία αποκτά το χαρακτήρα του κοινωφελούς έργου, τότε προσθέτει επιπλέον αξία στην ήδη υπάρχουσα. Μια πρωτοβουλία η οποία ήδη αναμένει τους επισκέπτες της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, έχει σαν στόχο να «ζυμωθούν» περισσότερο οι καταναλωτές κρασιού με το κρασί και πρόκειται να στηρίξει το Σύνδεσμο «Ένα Όνειρο Μια ευχή» για παιδιά με λευχαιμία που μένουν στην Κύπρο, ανεξαρτήτως εθνικής καταγωγής θρησκείας χρώματος και προέλευσης.
Η Μαρία και η Στεφανία είναι δύο αδερφές που εργάζονται η μια ως αρχιτέκτονας και η άλλη ως οινολόγος.
Για πολλά χρόνια ήθελαν να προσφέρουν οικονομικά, έτσι ώστε να ικανοποιηθούν κάποιες από τις επιθυμίες παιδιών που παλεύουν με σοβαρές παθήσεις. Πολλά από αυτά τα παιδιά θέλουν να παίξουν μπάλα με κάποιο επώνυμο ποδοσφαιριστή, κάποια άλλα θέλουν να ταξιδέψουν κάπου που δεν έχουν πάει ποτέ, κάποια άλλα να βρεθούν δίπλα στον αγαπημένο τους καλλιτέχνη.

Η γέννηση της ιδέας…

H Μαρία εξιστόρησε μιλώντας στην «Κυριακάτικη Χαραυγή» τη γέννηση της ιδέας του “Wine a Wish”, μιας ιδέας που ήρθε σχεδόν από το πουθενά κι έχει σα στόχο να συγκεντρώσει λεφτά για το Σύνδεσμο «Ένα Όνειρο Μια ευχή». Όπως ανέφερε στην εφημερίδα μας, δεν ήταν και δεν είναι πάντα εύκολο να διαθέσει κανείς μεγάλα χρηματικά ποσά για τέτοιου είδους εθελοντικές οργανώσεις. «Πριν περίπου ένα μήνα, ενώ ήμουν στο σπίτι με την αδερφή μου, παρακολουθώντας στην τηλεόραση κάτι για το “Κάνε μια Ευχή” Ελλάδος, βλέπαμε τις επιθυμίες των παιδιών να πραγματοποιούνται. Μια από αυτές, μιας μικρής, ήταν να τραγουδήσει με την Πάολα. Αυτό ήταν το όνειρό της. Τότε είπα στην αδερφή μου ότι ποτέ δεν θα αξιωθούμε να προσφέρουμε έστω και σε ένα παιδί που να έχει τέτοιες ανάγκες ένα τέτοιο δώρο. Τότε η Στεφανία μου είπε μια σκέψη της: Να κάμουμε μαθήματα στη βάση του λογοπαίγνιου του wine -κρασί- με το wish -ευχή- και να συνεννοηθούμε με τον οργανισμό, έτσι ώστε να κερδίσουν στο τέλος της ημέρας όλοι. Θα κάνουν μαθήματα, θα μάθουν κάποια βασικά πράγματα και θα προσφέρουν οικονομική αρωγή στον οργανισμό», ανέφερε η Μαρία.

Οι δύο κοπέλες έψαξαν τα διαδικαστικά για τη διοργάνωση των μαθημάτων για τις απαιτούμενες άδειες από την Επαρχιακή Διοίκηση Λευκωσίας αλλά και για την προμήθεια των απαραίτητων πρώτων υλών για τη διοργάνωση των ημερίδων. «Είχαμε ήδη δημιουργήσει τις απαραίτητες γνωριμίες στο χώρο των προμηθευτών κρασιών, οργανωθήκαμε, καταρτίσαμε τη λίστα των κρασιών που θα περιληφθούν στα μαθήματα, τα ταξινομήσαμε ως προς τη μέρα κατά την οποία θα διατεθούν προς τους ενδιαφερόμενους “μαθητές” και με ικανοποίηση είδαμε ότι υπήρξε ενδιαφέρον από αρκετές κάβες αλλά και ένα οινοποιείο για συμμετοχή στην εκδήλωσή μας», ανέφερε χαρακτηριστικά.

…και το target group

Η δόμηση των μαθημάτων έγινε από την οινολόγο της οικογένειας κατά τρόπο που να προσελκύσει άτομα που δεν έχουν οποιαδήποτε σχέση με την οινογνωσία. «Δεν είναι μαθήματα που θα δώσουν βεβαίωση ή κάποιο πιστοποιητικό, αλλά που θα δώσουν λεφτά που θα αξιοποιηθούν. Αυτά τα χρήματα θα φθάσουν σφραγισμένα στο “Κάνε μια Ευχή”», ανέφερε η Μαρία στη «Κυριακάτικη Χαραυγή». Ήδη έγινε το πρώτο μάθημα στο Κοινοτικό Συμβούλιο Αγίων Τριμιθιάς, ενώ τα επόμενα δύο Σάββατα είναι προγραμματισμένα τα άλλα δύο, από τις έξι ώς τις επτά το απόγευμα.
Στο πρώτο μάθημα οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να μάθουν τι είναι το κρασί κι έγιναν γνώστες μιας σειράς από λεπτομέρειες, που για πολλούς είναι άγνωστες, όπως για παράδειγμα ότι από το λευκό σταφύλι δεν μπορείς να βγάλεις κόκκινο κρασί αλλά από κόκκινο σταφύλι μπορείς να βγάλεις λευκό. Έμαθαν ποια αρώματα βγάζουν συγκεκριμένες ποικιλίες και πώς τα αντιλαμβάνονται οι συμμετέχοντες σε τέτοια μαθήματα. Οι δύο κοπέλες ευελπιστούν ότι η όλη διοργάνωση θα πάει καλά και εύχονται να την καταστήσουν πραγματικότητα και τις επόμενες χρονιές.
Η δεύτερη μέρα μαθημάτων, το ερχόμενο Σάββατο, θα έχει ένα πιο διαδραστικό χαρακτήρα, ανέφερε στην εφημερίδα μας η Στεφανία, η οποία μας επεξήγησε ότι το δεύτερο αυτό μάθημα θα περιλαμβάνει το διαχωρισμό των κατηγοριών που προκύπτουν για το πώς παράγεται η κάθε ποικιλία. «Θα προσπαθήσουμε να καταρρίψουμε κάποιους μύθους, στη δεύτερη ενότητα, όπως για παράδειγμα τον “πονοκέφαλο” του κόκκινου κρασιού λόγω των θειωδών που περιέχει. Τα κόκκινα κρασιά στην πραγματικότητα περιέχουν λιγότερα θειώδη από τα λευκά. Θα προσπαθήσουμε, επίσης, να καταρρίψουμε το μύθο ότι τα λευκά κρασιά δεν παλαιώνουν. Εφόσον σου αρέσει να τα πίνεις, μπορείς να τα παλαιώσεις με το ίδιο κριτήριο που παλαιώνεις τα κόκκινα. Στο δεύτερο μάθημα θα δέσουμε τα μάτια των συμμετεχόντων και θα οργανώσουμε ένα παιχνίδι. Θα χωρίσουμε τους συμμετέχοντες σε δύο ομάδες και με κλειστά τα μάτια θα προσπαθήσουν να γνωρίσουν μια μυρουδιά, όπως φράουλα ή αποχρώσεις του καφέ», μας είπε η Στεφανία.
Το τρίτο Σάββατο του Μάη οι συμμετέχοντες θα έχουν στη διάθεσή τους κάποια σνακ και εδέσματα, για να μάθουν πώς συνδυάζονται και με ποιο κρασί, έτσι ώστε να αντιληφθεί ο κόσμος ότι για παράδειγμα το κόκκινο κρασί απαγορεύεται να σερβιριστεί με ψάρι. Ο κόσμος στην Κύπρο, ανέφερε στην «Κυριακάτικη Χαραυγή» η Στεφανία, γνωρίζει περιορισμένα πράγματα για το κρασί. Αγοράζουν κρασιά επειδή απλά τους τα σύστησαν κάποιοι φίλοι που με τη σειρά τους τα δοκίμασαν λόγω προτροπής κάποιου άλλου γιατί είναι απλά καλό. «Μπορεί να μην καταφέρουμε να γίνουμε γευσιγνώστες, όμως είναι καλό να επιδιώκουμε πολλές φορές τη μεγιστοποίηση της προσωπικής μας ευχαρίστησης», πρόσθεσε η Στεφανία. Για σκοπούς στήριξης του φιλανθρωπικού αυτού συνδέσμου «Ένα Όνειο μια ευχή», η συνδρομή είναι σχετικά μικρή. Για τα τρία μαθήματα έχει καθορισθεί ως εισφορά το ποσό των 30 ευρώ.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy