Οταν η υπεύθυνη τοποθέτηση φέρνει αποτελέσματα

Της Σταύρης Καλοψιδιώτου*

Πολύ σωστά το Κυπριακό δεν πρέπει να μετατραπεί σε αρένα πολιτικής αντιπαράθεσης κατά την προεκλογική περίοδο που διανύουμε. Δεδομένου μάλιστα ότι η διαπραγματευτική διαδικασία συνεχίζεται, παρ’ όλες τις δυσκολίες που εντοπίζουμε, είναι φρόνιμο όλες οι πολιτικές δυνάμεις να επιδείξουμε σοβαρότητα και αυτοσυγκράτηση αποφεύγοντας δηλώσεις που δυναμιτίζουν το κλίμα και δεν διευκολύνουν την προοπτική της διαδικασίας. Εξάλλου, στη μικρή ιστορία της Δημοκρατίας μας, ουδέποτε οι προεκλογικές εξάρσεις σε σχέση με το Κυπριακό βοήθησαν στην επί της ουσίας πρόοδο στο εθνικό μας ζήτημα. Είτε προέρχονταν από τη λεγόμενη «ενδοτική» σχολή αντιμετώπισης του Κυπριακού είτε από το λεγόμενο απορριπτικό μέτωπο.

Τούτων λεχθέντων, όταν οι εξελίξεις τρέχουν, τα πολιτικά κόμματα με σύνεση και αίσθημα ευθύνης έχουν καθήκον να τοποθετούνται. Αλλά να τοποθετούνται συμβάλλοντας πραγματικά στο διάλογο και τη διαχείριση της οποίας τυγχάνουν ζητήματα που άπτονται των εθνικών συμφερόντων της Κυπριακής Δημοκρατίας και του Κυπριακού εν γένει. Αντί, λοιπόν, κυβέρνηση και κόμματα να ερίζουν για τους όποιους χειρισμούς στο πρόσφατο ζήτημα με την ελευθέρωση των θεωρήσεων για Τούρκους πολίτες, καλό θα ήταν να αναλάβουν πρωτοβουλίες. Ωστε να συμβάλουμε όλοι από κοινού σε μια προσπάθεια που είναι προσπάθεια της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ως ΑΚΕΛ αντιδράσαμε άμεσα. Από τη μια, ζητώντας από την κυβέρνηση Αναστασιάδη- ΔΗΣΥ να ενημερώσει επίσημα το Εθνικό Συμβούλιο για τους χειρισμούς που έγιναν και για όσους προτίθεται να κάνει. Κι από την άλλη, κινητοποιώντας δυναμικά την πολιτική μας ομάδα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, αφότου ενημερώσαμε με επιστολή του Γενικού Γραμματέα του ΑΚΕΛ, με τον πλέον ενδεδειγμένο τρόπο, για τις θέσεις μας. Καταστήσαμε σαφές ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση δεν μπορεί να συνεχίσει να λειτουργεί ως μια ομάδα εξυπηρέτησης πρόσκαιρων συμφερόντων. Κι ότι δεν πρέπει να υποκύψει στις εκβιαστικές θέσεις που εκφράζει ο Τούρκος Πρόεδρος. Με τις οποίες- και δυστυχώς επιβεβαιωνόμαστε- η Αγκυρα θέτει τη συνεργασία Τουρκίας- ΕΕ στην προσφυγική κρίση, για την οποία και οι δύο φέρουν ευθύνες, υπό την αίρεση της «ελάφρυνσης» στην εφαρμογή των 72 προαπαιτούμενων του Οδικού Χάρτη. Φορτώνοντας ουσιαστικά στα ίδια τα κράτη μέλη βαρίδια που θα έπρεπε να βρίσκονται στην πλευρά της Αγκυρας.

Αυτές μας τις θέσεις λοιπόν, όχι μόνο δεν τις κρατήσαμε στον εσωτερικό διάλογο, αλλά επιδιώξαμε να ακουστούν στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου. Και το πετύχαμε, εφόσον κατόπιν πρωτοβουλίας της δικής μας πολιτικής ομάδας- της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς- και παρά την αρνητική στάση της πολιτικής ομάδας όπου ανήκει ο ΔΗΣΥ, δηλαδή του ΕΛΚ, έγινε τελικά κατορθωτή η συζήτηση που σήμερα όλοι χαιρετίζουμε. Γιατί ακριβώς εξασφαλίστηκε ότι η καταπληκτική πλειοψηφία του Σώματος τάσσεται κατηγορηματικά υπέρ της τήρησης μιας υπεύθυνης στάσης. Διαμηνύοντας ξεκάθαρα προς κάθε κατεύθυνση τη θέση αρχής- όπως μεταφέρθηκε και από τον πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σιουλτς στον Βολκάν Μποζκίρ κατόπιν απόφασης της Διάσκεψης των Προέδρων του Σώματος- ότι χωρίς την εκπλήρωση των 72 κριτηρίων η Αγκυρα δεν μπορεί να αναμένει συζήτηση του θέματος ούτε προφανώς και εξέτασή του με συνοπτικές διαδικασίες. Παρά τις προθέσεις της Κομισιόν. Εξάλλου, ακόμη κι οι πολιτικές προθέσεις των «28» όπως καταγράφονται στη Συμφωνία ΕΕ- Τουρκίας του Μάρτη, με τη σφραγίδα και του κ. Αναστασιάδη, αφορούν την επιτάχυνση της ελευθέρωσης των θεωρήσεων εφόσον έχουν πληρωθεί τα κριτήρια.

Καταληκτικά, θα ήταν αφελές να πάψουμε να ανησυχούμε. Το ηχηρό μήνυμα του Ευρωκοινοβουλίου είναι μεν μια θετική εξέλιξη και προκαλεί ευαρέσκεια, δεν είναι δε η τελική τοποθέτηση είτε των Ευρωβουλευτών είτε των κρατών μελών στο Συμβούλιο. Και προφανώς πρέπει και να συνεχίσουμε να επαγρυπνούμε, εφόσον σε ακόμη μια περίπτωση καταγράφουμε ότι οι σχέσεις ΕΕ- Τουρκίας προκαλούν παρενέργειες που πιθανόν να μας επηρεάσουν. Παράλληλα, υπό το φως και αυτών των εξελίξεων, αποδεικνύεται ξανά πόσο σημαντική παραμένει η επιστράτευση των συγκλίσεων Χριστόφια- Ταλάτ. Οι οποίες και στο προκείμενο ζήτημα μπορούν και δίνουν απαντήσεις αναφορικά με τους δυνητικούς κινδύνους που προκύπτουν, περιορίζοντας με τη λύση τη μελλοντική ροή Ελλήνων και Τούρκων υπηκόων στην πληθυσμιακή αναλογία 4:1.

*Νομικός- Διεθνολόγος, Μέλος Κ.Ε. ΑΚΕΛ

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy