Όταν ο Αβέρωφ ήταν “je suis Charlie” αλλά όχι.. στην Κύπρο

Je suis Charlie δήλωνε πριν πέντε χρόνια ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου απαντώντας στις κατηγορίες για παρεμβάσεις του στο ΡΙΚ προκειμένου να “γλιτώσει” τη σατυρα από την εκπομπή “Πατάτες Αντιναχτές” και διατυμπάνιζε πως είναι je suis Charlie και την Κύπρο και στην Γαλλία.

“θελω να ξεκαθαρίσω με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο που μπορώ. Όχι μόνο, ο Δημοκρατικός Συναγερμός και εγώ προσωπικά, ενσυνείδητα δεν παρεμβαίνουμε στο δημοσιογραφικό έργο του ΡΙΚ, αλλά και σε καμία άλλη των εκπομπών του. Είμαι ένας πολιτικός που σατιρίστηκε όσο κανένας άλλος, από τον καιρό που υπήρξαν στην Κυπριακή τηλεόραση σατιρικές πολιτικές εκπομπές. Εγώ, ο Αβέρωφ Νεοφύτου, je suis Charlie, και στη Γαλλία, και στην Κύπρο και παντού στον κόσμο.”

Ωστόσο σήμερα ο επίσημος ΔΗΣΥ μέσα από το Twitter φαίνεται να φόρεσε το συντηρητικό του κοστούμι με αφορμή τα έργα τέχνης του καλλιτέχνη εκπαιδευτικού ο οποίος παρουσιάζει στα έργα του μεταξύ άλλον τον Ιησού ντυμένο πρόσφυγα, μηχανόβιο και σε άλλες σκηνές της Κυπριακής και παγκόσμιας πραγματικότητας και να έβαλε… Όρια στην τέχνη και την έκφραση αυτής προκειμένου να διαφυλάξει τα “θεία”. 

 

Averof

Σήμερα, πέντε χρόνια μετά, το κόμμα του κύριου Νεοφύτου, με αφορμή τα σκίτσα καλλιτέχνη, δηλώνει:

«Σεβαστή η ελευθερία έκφρασης, πόσο μάλλον το δικαίωμα έκφρασης ενός καλλιτέχνη. Το δικαίωμα όμως αυτό δεν πρέπει να επεκτείνεται εκεί που προσβάλλονται σύμβολα, θεσμοί, η ανθρώπινη αξιοπρέπεια κ επιδεικνύεται έλλειψη σεβασμού προς θρησκευτικές αντιλήψεις».

Δύο μέτρα και δύο σταθμά δηλαδή από το κόμμα της Πινδάρου που φαίνεται να είναι σε απόλυτη ταύτιση με τον Αρχιεπίσκοπο που ζήτησε μάλιστα την απολυση του εκπαιδευτικού. Η εξωφρενική απαίτηση του αρχιεπίσκοπου έρχεται μετά την διαταγή για διεξαγωγή έρευνας από το Υπ. Παιδείας και… Πολιτισμού, για τα έργα του καλλιτέχνη.

Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου σε δηλώσεις του επέμενε στην άποψη ότι ο συγκεκριμένος δεν μπορεί να είναι παιδαγωγός. «Κάποιος καθηγητής, γυμνασιάρχης είναι ταυτόχρονα και παιδαγωγός», υποστήριξε. Και πρόσθεσε ότι «δεν μπορεί να είναι ένας εκπαιδευτικός που παιδαγωγεί τα παιδιά μας και να συμπεριφέρεται με αυτό τον τρόπο. Πρέπει να φύγει αλλά δεν μου πέφτει λόγος εμένα. Η κυβέρνησης, το υπουργείο Παιδείας θα πρέπει να φανούν αυστηροί έναντι τέτοιων ανθρώπων».

Υπ. Παιδείας για έργα τέχνης διευθυντή: Έχει ξεκινήσει διαδικασία πειθαρχικής έρευνας

Το Υπουργείο Παιδείας εξέδωσε ανακοίνωση για τα αλλιώτικα έργα τέχνης διευθυντή σχολείου.

Στην ανακοίνωση του το Υπουργείο Παιδείας κάνει λόγο για ζωγραφιές που προκαλούν αλγεινή εντύπωση.

Το Υπουργείο ισχυρίζεται ότι οι πίνακες έχουν δημιουργήσει μεγάλη αναστάτωση μεταξύ γονέων και συναδέλφων του, καθώς και έντονη αντίδραση και διαμαρτυρίες της κοινότητας στην οποία βρίσκεται το σχολείο.

Στην ανακοίνωση του το Υπουργείο Παιδείας κάνει λόγο ότι εφόσον πρόκειται για διευθυντή σχολείου, οι αρμόδιες Υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας έχουν ξεκινήσει διαδικασία πειθαρχικής έρευνας σύμφωνα με τους ισχύοντες κανονισμούς.

Το Υπουργείο μιλάει για προαγωγή μηνυμάτων που καλλιεργούν λογική περιφρόνησης ή και ενδεχομένως κλίμα μισαλλοδοξίας μέσα στην μαθητική κοινότητα.

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.