Όταν ο χειμώνας σκοτώνει

Της Ελένης Μαύρου


Κατεβάστε το  Dialogos App
Apple | Android | HuaweiΤρεις συνάνθρωποί μας έχασαν τη ζωή τους τις τελευταίες μέρες προσπαθώντας να ζεσταθούν. Οι δύο από αναθυμιάσεις, ανάβοντας κάρβουνα, και ο τρίτος όταν τα ρούχα του άρπαξαν φωτιά από ηλεκτρική θερμάστρα που άφησε ανοιχτή το κρύο βράδυ.

Η ενεργειακή φτώχεια δεν είναι απλώς επί θύραις, αλλά χτύπησε τραγικά την πόρτα μας.

Ενεργειακή φτώχεια είναι η δυσκολία ή και αδυναμία ενός νοικοκυριού να εξασφαλίσει επαρκή θέρμανση στην κατοικία του. Και μην ακούτε ότι αυτά συμβαίνουν μόνο σε κάποιες μακρινές, φτωχές χώρες.

Η Κύπρος είναι πρωταθλήτρια στην ενεργειακή φτώχεια, αφού 180.000 άνθρωποι ζουν σε νοικοκυριά τα οποία αδυνατούν οικονομικά να έχουν επαρκή θέρμανση του σπιτιού τους, σύμφωνα με έκθεση της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας η οποία δόθηκε αρχές του Νοέμβρη του 2021 στη δημοσιότητα. Το ποσοστό των νοικοκυριών αυτών φτάνει στο 21% και είναι το τρίτο πιο ψηλό στην Ε.Ε., όπου ο μέσος όρος είναι μόλις 8%. Σε ορισμένες μάλιστα κατηγορίες νοικοκυριών, όπως π.χ. αυτά που έχουν εισοδήματα κάτω από το 60% του μέσου εισοδήματος, το ποσοστό φτάνει στο 42%!

Η αδυναμία χιλιάδων νοικοκυριών να έχουν επαρκή θέρμανση του σπιτιού τους συνδέεται με τους χαμηλούς μισθούς αλλά και την ακρίβεια. Οι τιμές των καυσίμων/ενεργειακών προϊόντων εκτοξεύτηκαν τους τελευταίους μήνες. Στην Ε.Ε. οι τιμές του φυσικού αερίου έφτασαν να είναι 10 φορές πάνω από τα επίπεδα της διετίας. Και μας βρήκε ο χειμώνας…

Ο χειμώνας έχει εντείνει την κρίση και αυτό δεν επηρεάζει μόνο τις προοπτικές της οικονομίας αλλά και τις ζωές των ανθρώπων. Η παγκόσμια έλλειψη ενεργειακών πόρων τροφοδοτεί την αύξηση των τιμών και η ενεργειακή φτώχεια δημιουργεί νέες ανισότητες και αναζωπυρώνει τις κοινωνικές εντάσεις.

Η ευρωπαία Επίτροπος Ενέργειας, Κάντρι Σίμσον, δήλωσε πριν μήνες ότι «υπάρχουν εργαλεία» που μπορούν να αναπτύξουν οι χώρες της ΕΕ για την αντιμετώπιση της κατάστασης. Ήδη κάποιες κυβερνήσεις προχώρησαν σε επιδοτήσεις (π.χ. στη Γαλλία) ή σε μείωση φόρων στην ενέργεια (π.χ. στην Ισπανία).

Στην Κύπρο, αντίθετα, η κυβέρνηση του ΔΗΣΥ συνεχίζει να παρεμβάλλει προσκόμματα στην προσπάθεια της πλειοψηφίας της Βουλής, με πρωτοβουλία του ΑΚΕΛ, για ανοικτού τέλους μείωση, τουλάχιστον, του ΦΠΑ στο ηλεκτρικό ρεύμα από το 19% στο 9%.

Βεβαίως, παρά τα έκτακτα μέτρα που υποχρεώθηκαν να πάρουν κάποιες κυβερνήσεις, ο σχεδιασμός πάσχει σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. Η περιβόητη ευρωπαϊκή στρατηγική ενέργειας θα έπρεπε να στοχεύει στην καταπολέμηση της ενεργειακής φτώχειας και τη διασφάλιση ισότιμης πρόσβασης στην ενέργεια, ως δημόσιο αγαθό, για όλους. Αντ’ αυτού, περιορίζεται σε θέματα ανταγωνιστικότητας σάμπως κι αυτό θα ζεστάνει τους ανθρώπους τον χειμώνα.

Με τη σειρά της η Κύπρος, αν και έχει μεγάλες δυνατότητες αξιοποίησης των ανανεώσιμων πηγών, ακόμη χρησιμοποιεί συμβατικά καύσιμα για την παραγωγή ηλεκτρισμού. Ως αποτέλεσμα, οι πολίτες φορτώνονται το δυσβάστακτο οικονομικό βάρος της αποτυχίας της κυβέρνησης, πληρώνοντας περαιτέρω αυξήσεις στις ήδη πολύ υψηλές τιμές των καυσίμων, λόγω και της υποχρεωτικής πρόσμιξης βιοκαυσίµων στα καύσιμα κίνησης.

Η ενέργεια αποτελεί κοινωνικό αγαθό, στο οποίο θα πρέπει να έχουν πρόσβαση όλοι οι πολίτες και μάλιστα σε χαμηλές τιμές. Αυτή η υποχρέωση δεν καλύπτεται με ευχολόγια και αόριστες δεσμεύσεις.

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.

Κατεβάστε το  Dialogos App
Apple | Android | Huawei