Όταν ο Μίκης συνάντησε τον Τσε και τον Φιντέλ

Στις 9 Οκτωβρίου 1967 δολοφονείτο στη Βολιβία ο Ερνέστο Τσε Γκεβάρα, ο θρυλικός επαναστάτης των λαϊκών δικαίων. Λίγο πολύ όλοι γνωρίζουμε κάποια πράγματα από τη ζωή και τη δράση του Τσε, του Αργεντινού γιατρού και κομμουνιστή, που μαζί με τον Φιντέλ Κάστρο ηγήθηκαν της κουβανικής επανάστασης. Ανάμεσα στα πολλά που συνέβησαν στη ζωή του Τσε ήταν και η συνάντησή του, το 1962, με τον Μίκη Θεοδωράκη ο οποίος επισκέφθηκε την Αβάνα. Οι δύο τους, ο ένας μουσικοσυνθέτης και ο άλλος γιατρός, είχαν κάτι κοινό. Τους ένωνε η επαναστατική δράση. Ο Μίκης στο αντάρτικο για την απελευθέρωση της Ελλάδας και στον εμφύλιο, ο Τσε στο αντάρτικο της Κούβας, του Κόγκο, της Βολιβίας. Όταν βρέθηκαν μόνοι τους στο βουνό, όπου πήγαν μια βόλτα, δεν μιλούσαν για κάτι άλλο, μόνο για το αντάρτικο.

Μια ενδιαφέρουσα αναφορά έκανε χθες η σελίδα στο facebook «Μίκης Θεοδωράκης Μουσική». Αυτή την αναφορά αναδημοσιεύουμε στη συνέχεια.

Ο Μίκης πήγε το ’62 στην Κούβα -μέχρι εκεί είχε φτάσει η φήμη του- όπου συμμετείχε «στην παρθενική εκπομπή του ραδιοφωνικού σταθμού της Ελεύθερης Κούβας και ένα βράδυ στην ταράτσα του “Havana Libre” (πρώην Hilton) τον σύστησαν στον Φιντέλ και στον Τσε ως Έλληνα σύντροφο. “Έλληνας; Όμηρος, Σοφοκλής Αριστοτέλης;” κάνει ο Τσε και ο Φιντέλ γίνεται εγκάρδιος. Εκείνη τη στιγμή η ορχήστρα έπαιξε εντελώς τυχαία το σουξέ της εποχής “Honeymoon song”. “Αυτό το τραγούδι είναι δικό μου. Είμαι ο Μίκης Θεοδωράκης”. “Α, το ξέρω, μ’ αρέσει”, λέει ο Φιντέλ. “Πόσο θα μείνεις;” ρωτά ο Τσε. “Φεύγω αύριο, βγήκα πρόσφατα από το σανατόριο και το υγρό κλίμα της Αβάνας μού πέφτει βαρύ”. “Ελα αύριο μαζί μου στο βουνό. Θα σου κάνει καλό”, του προτείνει επιτακτικά ο Αργεντίνος. “Ξέρεις, και εγώ έχω άσθμα”. Έτσι ο Μίκης με τον Τσε στο τιμόνι του τζιπ θα επιθεωρήσει τα αντιαεροπορικά φυλάκια της Σιέρα Μαέστρα. Δεκαπέντε χρόνια μετά, ο Κάστρο θα πει στον Χαρίλαο Φλωράκη: “Ξέρεις, σύντροφε, ότι ο Μίκης έκανε ολοήμερο μάθημα στον Τσε από τα παθήματα του ελληνικού αντάρτικου; Ο Αργεντίνος είχε εντυπωσιαστεί, αλλά αν του βγήκε σε καλό, στο Κονγκό και στη Βολιβία, ή όχι το μάθημα είναι μια άλλη ιστορία».

Εκεί όμως που θα επιστρέψει είναι στην Τάνια, τη Γερμανίδα συντρόφισσα και ερωμένη του Αργεντίνου, που μπήκε από τότε στο ασυνείδητό του και έγινε το θηλυκό που θα τον στοιχειώνει για πάντα. Μάλιστα η οικογένεια της Τάνιας προσέλαβε δικηγόρο με σκοπό να διαταχθούν ασφαλιστικά μέτρα για να πάψει να χρησιμοποιεί το όνομά της. Ο Μίκης θα επιστρέψει στην Κούβα το 1981 για μια μοναδική συναυλία με περιπετειώδη εξέλιξη, όπως την περιγράφει ο Μίμης: «Ο Μίκης συνωμότησε με τον δήμαρχο της Αβάνας και τον υπεύθυνο της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας να επιτρέψουν να παίξουν οι καμπάνες του καθεδρικού στο κατάλληλο σημείο του “Canto General”, καθώς η συναυλία δινόταν στην ιστορική πλατεία μπροστά στο ναό, ένα μνημείο της ιταλικής κατάκτησης. Όταν άρχισαν να χτυπούν αναστάσιμα οι καμπάνες, ο Κάστρο πετάχτηκε όρθιος με το περίστροφο στο χέρι, οι φρουροί πήραν θέσεις, συναγερμός στην πλατεία, όλος ο κόσμος ανάστατος. Νόμιζαν ότι είχε ξεσπάσει αντεπαναστατικό πραξικόπημα, αφού οι καμπάνες είχαν μείνει σιωπηλές επί τρεις δεκαετίες. Ο Μίκης με γέλια από την εξέδρα τούς καθησυχάζει, φοβάται μην πυροβολήσουν τους ανθρώπους στο γιγάντιο καμπαναριό και σπεύδει να αγκαλιάσει τον Κάστρο, που κι αυτός τώρα γελά».

 

 

 

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy