Όταν οι πολέμιοι συνεχίζουν να καραδοκούν στη γωνία


  • Καθημερινή ενημέρωση

    Κάθε πρωί η επικαιρότητα στο inbox σου.


Της Ελένης Κωνσταντίνου

Μετά από απαίτηση των ασθενών και της κοινωνίας γενικότερα, εδώ και δεκαετίες ολόκληρες, το Γενικό Σύστημα Υγείας (ΓεΣΥ) εδώ και 2,5 χρόνια αποτελεί γεγονός.

Παρά τα προβλήματα και τις δυσκολίες ουδείς μπορεί να αμφισβητήσει τα οφέλη που προσφέρει. Την ίδια ώρα, ουδείς μπορεί να αγνοήσει τον πόλεμο που είχε δεχθεί το ΓεΣΥ τόσο φανερά όσο και υπόγεια.

Κανένας δεν ανέμενε ότι ο δρόμος αυτός θα ήταν εύκολος, και όπως φαίνεται οι πολέμιοί του καραδοκούν ακόμη στη γωνία.

Οι παραλείψεις και οι αδυναμίες μετά από 2,5 χρόνια εφαρμογής του θα πρέπει να διορθωθούν και κάποια ζητήματα να βρουν λύση. Βέβαια δεν μπορούμε να αγνοούμε ότι και το Σύστημα Υγείας έχει βρεθεί στα πολύ δύσκολά του λόγω και της πανδημίας του κορονοϊού.

Περνώντας μέσα από Λαιστρυγόνες και Κύκλωπες, σε μια πορεία δύσκολη, αφού ο πόλεμος που δέχθηκε το ΓεΣΥ ήταν συνεχόμενος, τελικά εφαρμόστηκε η α’ φάση τον Ιούνιο του 2019 ακολουθώντας ένα χρόνο αργότερα η β’ φάση.

Η πολεµική που είχε δεχθεί το ΓεΣΥ δεν είναι κάτι το µυστικό. Αντιθέτως, έχει περάσει µέσα από Συµπληγάδες εντός και εκτός Βουλής, εντός και εκτός πολιτικού προσκηνίου και παρασκηνίου, εντός και εκτός οικονοµικών και άλλων συµφερόντων. Ωστόσο, εκείνες οι δυνάµεις, εκείνοι οι άνθρωποι, εκείνα τα πολιτικά κόµµατα, όπως είναι το ΑΚΕΛ, στάθηκαν και µαζί µε την κοινωνία, τους οργανωµένους ασθενείς έδωσαν τον δικό τους αγώνα για να ψηφιστεί και να τεθεί σε εφαρµογή το ΓεΣΥ. Κυρίως όμως έδωσαν αγώνα για να µην ξεφύγει από τη φιλοσοφία που πρέπει να το διέπει, αφού πρόκειται για ένα ανθρωποκεντρικό σύστηµα παροχής ποιοτικών υπηρεσιών υγείας. Για ένα Σύστηµα που δίνει τη δυνατότητα σε όλους τους πολίτες να έχουν πρόσβαση στο δικαίωµα της υγείας. Είναι αναμενόμενο ότι ένα τέτοιο εγχείρημα συνεχίζει να έχει ακόμα προκλήσεις και προβλήματα ενώπιόν του, όμως αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει τώρα να αρχίσει η συζήτηση για αλλαγή στη φιλοσοφία του. Οι ασφαλιστικές δικλίδες υπάρχουν και αν χρειαστεί, ας τεθούν και άλλες είτε για αντιμετώπιση καταχρήσεων ή άλλων ζητημάτων, όμως σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί να γίνει ανεκτή η όποια κινδυνολογία έχει αρχίσει εδώ και μήνες και η απόφαση του Υπουργού Οικονομικών να αποκόψει μονομερώς €103 εκ. από το ΓεΣΥ.

Ακολουθήστε μας στο Google News.
Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.