Όταν τα αλλότρια κρίνονται εξ ιδίων…

Του Κώστα Α. Κωνσταντίνου


 

Λίγες μόνο ώρες μετά που ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ εξήγγειλε την πρόθεσή του να απαντήσει στην επιστολή-πρόσκληση του ανεξάρτητου υποψηφίου για την προεδρία Μάριου Ηλιάδη για συνένωση των oμοσπονδιακών δυνάμεων της λύσης του Κυπριακού, η βουλευτής του κόμματός του, η εκ Λεμεσού Φωτεινή Τσιρίδου, εξαπέλυσε πυρά κατά του ΔΗΚΟ και του Νίκου Χριστοδουλίδη κάνοντας παράλληλα λόγο για αχταρμά κοινοπραξίας, παραπέμποντας στη συνεργασία κομμάτων που στηρίζουν τον τέως Υπουργό Εξωτερικών. Ένα δίκιο το έχει. Διότι, θα διερωτηθεί κάποιος, πώς θα συνεννοηθούν το ΔΗΚΟ με την ΕΔΕΚ στη βάση λύσης του Κυπριακού, αφού ο ένας στηρίζει τη ΔΔΟ και ο άλλος την αποκηρύσσει; Από την άλλη, όμως, εύκολα θα διερωτηθεί κάποιος. Μήπως στο παρελθόν δεν υπήρξε κάτι αντίστοιχο στην περίπτωση που Δημοκρατικού Συναγερμού; Μόνο εάν ανατρέξει κάποιος στο ψηφοδέλτιο με το οποίο έτρεξε το κυβερνών κόμμα στις ευρωεκλογές του 2014, μπορεί να βγάλει τα συμπεράσματά του.  Στελεχώθηκε τότε το ψηφοδέλτιο του Δημοκρατικού Συναγερμού με Ελένη Θεοχάρους, Χρήστο Στυλιανίδη, Δημήτρη Συλλούρη, Ρένα Χόπλαρου, Λευτέρη Χριστοφόρου και Σταύρο Ζένιο. Προσωπικότητες που από τη μια ήταν διαπρύσιοι κήρυκες του «ΝΑΙ» το 2004 κι από την άλλη εκπρόσωποι της πολιτικής της φουστανέλας που ουδεμία σχέση έχει με τις ομοσπονδιακές δυνάμεις που σήμερα ευαγγελίζεται η πρόταση Ηλιάδη.

Και φυσικά αντίστοιχα συμπεράσματα μπορεί να βγάλει κάποιος με τη στάση των κομμάτων που αποτελούσαν τον «αχταρμά κοινοπραξίας» του 2018, όταν με την απόφασή τους να μη στηρίξουν ούτε τον έναν ούτε τον άλλον, αλλά τον… κανένα, μεταξύ πρώτου και δεύτερου γύρου, διευκόλυναν στην ουσία τον Νίκο Αναστασιάδη να πάρει με μεγάλη διαφορά κι ευκολία μια δεύτερη θητεία. Και φυσικά μπορεί κάποιος εύκολα να θυμηθεί την επανένταξη στον ΔΗΣΥ των κ. Προδρόμου και Ερωτοκρίτου. Με ολίγον αντίδωρο.

Κι ακόμη, ας πάμε και ολίγον παλαιότερα. Χθες επανήλθε το επιτελείο Αβέρωφ στα περί μυστικής συνεννόησης ΔΗΚΟ Χριστοδουλίδη -κάτι για το οποίο υπήρξε διάψευση εκ μέρους ΔΗΚΟ κι ΕΔΕΚ- λέγοντας ότι ποτέ στο παρελθόν δεν υπήρξαν ανάλογες κρυφές συμφωνίες. Κάπου εδώ θα θέλαμε κάποιες διευκρίνιση. Η συμφωνία Κληρίδη-Κυπριανού για ενταφιασμό των Ιδεών και του Χάρτη του ΓΓ του ΟΗΕ, Μπούτρος Γκάλι, λίγους μήνες πριν τις Προεδρικές του 1993 ήταν κρυφή ή φανερή; Οποιαδήποτε και να είναι η απάντηση, ουδεμία σημασία έχει, καθώς ο ΔΗΣΥ κατάφερε τότε να προσεταιρίσει το ΔΗΚΟ για να αναρριχηθεί στην εξουσία, κατά τη διάρκεια της οποίας προφανώς και υπήρχαν προβλήματα συνεννόησης. Προφανώς σήμερα με βάση το… βιογραφικό συνεργασιών του, ο ΔΗΣΥ κρίνει εξ ιδίων τα αλλότρια. Και προφανώς άργησε ο πρόεδρός του να θυμηθεί τις ομοσπονδιακές δυνάμεις. Ήδη το τρένο της λύσης ετοιμάζεται να φύγει…

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.