Όταν το 2015 συνελήφθη στην Κύπρο μέλος της Χεζμπολάχ με νιτρική αμμωνία

Από πυροδότηση εκατοντάδων τόνων νιτρικής αμμωνίας εξαιτίας εκρήξεων σε άλλες αποθήκες, φαίνεται να προκλήθηκε εκ πρώτης η φονική και καταστροφική στη Βυρητό χθες το απόγευμα.

Πρόκειται για ένα υλικό που δεν χαρακτηρίζεται σαν εκρηκτικό αλλά σαν «άκρως εκρηκτικό». Δηλαδή χρειάζεται κάποια άλλη αντίδραση για να το πυροδοτήσει. Η δράση της μοιάζει με την βενζίνη η οποία είναι άκρως εκρηκτική όταν έρθει σε επαφή με φωτιά.

Στην Κύπρο το 2015 υπήρξε κινητοποίηση με την εμπλοκή των ισραηλινών μυστικών υπηρεσιών και μετά απο πληροφορίες που διαβιβάστηκαν στις Αρχές της Δημοκρατίας, μέλος της Χεζμπολάχ συνελήφθη να έχει στην κατοχή του 8.2 τόνων νιτρική αμμωνία στο σπίτι του στη Λάρνακα.

Oι Αρχές Ασφαλείας της Κυπριακής Δημοκρατίας δήλωσαν ότι η πληροφορία έφτασε στις μυστικές υπηρεσίες της Κύπρου για τον 26χρονο, κάτοχο καναδικού διαβατηρίου, που έφτασε στην Κύπρο πριν εκείνο το διάστημα.

Στο υπόγειό της οικίας εντοπίστηκαν 447 χάρτινα κιβώτια που περιείχαν 65.573 συσκευασίες με νιτρική αμμωνία, συνολικού βάρους 8,2 τόνων.

Σε υπνοδωμάτιο της κατοικίας εντοπίστηκε τσαντάκι ώμου που περιείχε 9.400 ευρώ, σημειώσεις με ονόματα, τηλέφωνα και διευθύνσεις, κινητά τηλέφωνα και κάρτες κινητής τηλεφωνίας.

Σκοπός ήταν σύμφωνα με τις τότε  πληροφορίες να χρησιμοποιηθεί για επιθέσεις, που θα γίνονταν στην Κύπρο εις βάρος ισραηλινών συμφερόντων.

Δείτε περισσότερες ειδήσεις από την τότε επικαιρότητα:

16 κατηγορίες αντιμετωπίζει ο Λιβάνιος με τη νιτρική αμμωνία

Στο Κακουργιοδικείο στις 29 Ιουνίου ο Λιβανέζος για νιτρική αμμωνία

 

 

 

 

Συνεχίζονται οι έρευνες για τη νιτρική αμμωνία

 

Μέλος της Χεζμπολάχ φέρεται να είναι ο Λιβάνιος με τη νιτρική αμμωνία