Οταν το χιόνι γίνεται φονιάς

Οι μεγαλύτερες χιονοθύελλες στη σύγχρονη παγκόσμια ιστορία

Του Τάσου Περδίου

troodos

Ανάμεσα στα κλισέ για το μαγευτικό Τρόοδος, τα παράπονα για το αφόρητο κρύο και τις υπερβολές για τα πρωτοφανή καιρικά φαινόμενα που ακούσαμε την εβδομάδα που πέρασε, καλό είναι να κρατάμε πάντα κατά νου τηρούμενες αναλογίες. Τα εκατομμύρια των τουριστών που επιλέγουν το νησάκι μας για τις διακοπές τους κάθε χρόνο, το πράττουν έχοντας υπόψη το θερμό και ισορροπημένο του καιρού μας, οπότε ας κοιτάξουμε και λίγο έξω από το μικρόκοσμό μας.

Οι θερμοκρασίες των τελευταίων ημερών ωχριούν μπροστά στα τερατώδη καιρικά φαινόμενα που αντιμετώπισαν στην πορεία του χρόνου και αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι σε άλλα μέρη του κόσμου. Διαβάστε για ορισμένες από τις μεγαλύτερες χιονοθύελλες στη σύγχρονη ιστορία συμπεριλαμβανομένης της πιο φονικής όλων των εποχών.

Ιράν 1972 – 4000 νεκροί!

IRAN 1972

Η πιο φονική χιονοθύελλα στη σύγχρονη ιστορία παραμένει η, βιβλικών διαστάσεων, χιονόπτωση στο Ιράν το Φεβρουάριο του 1972. Από τις 3 μέχρι τις 9 Φεβρουαρίου 1972, τρία μέτρα χιονιού κάλυψαν αγροτικές περιοχές στο κεντρικό και βορειοδυτικό Ιράν. Στο νότιο Ιράν, όμως, το χιόνι έφτασε τα δέκα μέτρα σε ύψος θάβοντας 4 χιλιάδες ανθρώπους!! Η χιονοθύελλα αφάνισε ολόκληρα χωριά. Σύμφωνα με την εφημερίδα Ετελαλάτ, η πόλη Ardakan και τα γύρω χωριά δέχθηκαν το μεγαλύτερο πλήγμα. Στο χωριό Kakkan δεν επέζησε ούτε ένας κάτοικος όπως και στο χωριό Sheklab, κοντά στα σύνορα με την Τουρκία όπου θάφτηκαν κάτω από το χιόνι όλοι οι κάτοικοι, 100 στον αριθμό. Συνολικά το χιόνι σκέπασε 200 χωριά!

Ρουμανία 1954

ROYMANIA 1954

Καθ’ όλη τη διάρκεια του Φεβρουαρίου του 1954, η Ρουμανία παραδόθηκε στη μανία της φύσης με βαριά χιονόπτωση και ανέμους, η ταχύτητα των οποίων έφτασε τα 126 χιλιόμετρα ανά ώρα. Στις 3 του μήνα καταγράφηκε η μεγαλύτερη ποσότητα χιονιού στην περιοχή Grivita στο Βουκουρέστι, όπου ο μέσος όρος χιονόπτωσης ήταν 116 λίτρα ανά τετραγωνικό μέτρο! Το ύψος του χιονιού στην πόλη Calarasi έφτασε τα 1,73 μέτρα. Στα νοτιοανατολικά της χώρας οι χιονοστιβάδες έφτασαν σε ύψος τα 5 μέτρα!!

Ο χειμώνας του 1880-1881 στις ΗΠΑ

Καταγεγραμμένος ως ο μακρύτερος χειμώνας στη σύγχρονη ιστορία των ΗΠΑ, ο χειμώνας του 1880-1881 αποτέλεσε έμπνευση για το παιδικό βιβλίο “The Long Winter” της Laura Ingalls Wilder, στο οποίο η συγγραφέας εξιστορεί τις προσπάθειες της οικογένειάς της να επιβιώσει. Η χιονόπτωση άρχισε τον Οκτώβριο του 1880 και αλλεπάλληλες χιονοθύελλες διήρκεσαν μέχρι το Μάρτιο του 1881, έξι ολόκληρους μήνες. Στη Μινεσότα και σε άλλες πολιτείες, το χιόνι έφτασε μέχρι τον όροφο διώροφων σπιτιών δημιουργώντας συνθήκες πλήρους αποκλεισμού. Χαρακτηριστικές ήταν οι εικόνες των θαμμένων τρένων κάτι που επέτεινε τις τραγικές συνθήκες αποκλεισμού των κατοίκων.

Οταν έλιωσαν τα χιόνια την άνοιξη του 1881, τεράστιες εκτάσεις πεδιάδας πλημμύρισαν. Τεράστιοι όγκοι πάγου μπλόκαραν τον ποταμό Μιζούρι και όταν έσπασαν, ολόκληρες περιοχές αφανίστηκαν. Το μεγαλύτερο μέρος της πόλης Yankton στη σημερινή Νότια Ντακότα παρασύρθηκε από το νερό.

«Η Μεγάλη Χιονοθύελλα του 1888»

Αποκαλούμενη ως «Η Μεγάλη Χιονοθύελλα του 1888», είναι από τα χειρότερα ξεσπάσματα της φύσης στις ΗΠΑ. Το χιόνι έφτασε μέχρι το 1,50 μέτρο στη Νέα Υόρκη, στο New Jersey, στη Μασαχουσέτη και στο Κονέκτικατ.

Τα φαινόμενα εκδηλώθηκαν το Μάρτιο του 1888 και έμειναν στην ιστορία και ως «Ο Μεγάλος Ασπρος Τυφώνας» παραλύοντας ολόκληρη την ανατολική ακτή των ΗΠΑ. Οταν τα χιόνια έλιωσαν, ακολούθησαν καταστροφικές πλημμύρες. Ο απολογισμός σε απώλειες ζωών ήταν περισσότεροι από 400 άνθρωποι.

Δύο μήνες νωρίτερα, τον Ιανουάριο του 1888, άλλη μια φοβερή χιονοθύελλα κτύπησε κεντρικές και δυτικές πολιτείες των ΗΠΑ με τη θερμοκρασία να πέφτει απότομα στους -20 βαθμούς Κελσίου. Σε κάποιες περιοχές η θερμοκρασία κατρακύλησε στους – 40 βαθμούς Κελσίου! Τα ακραία καιρικά φαινόμενα άφησαν πίσω τους 235 νεκρούς.

«Η Καταιγίδα του Αιώνα»

Η γιγαντιαία κυκλωνική καταιγίδα που άρχισε από τον Κόλπο του Μεξικού και έπληξε τις ανατολικές ακτές των ΗΠΑ, τον Καναδά και την Κούβα στις 12 Μαρτίου 1993 έμεινε στην ιστορία ως «Η καταιγίδα του αιώνα». Το χιόνι ξεπέρασε σε κάποιες περιοχές το ένα μέτρο σε ύψος, ενώ οι άνεμοι παρέσυραν τα πάντα στο διάβα τους. Κατά τη διάρκεια των 72 ωρών που διήρκεσε η καταιγίδα, 60 χιλιάδες κεραυνοί κτύπησαν τις ΗΠΑ! Περισσότερα από 10 εκατομμύρια νοικοκυριά έμειναν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, αλλά η μεγάλη απώλεια ήταν οι 310 νεκροί.

Καναδάς 2007

Στις 10 του Γενάρη του 2007, η επαρχία Saskatchewan του Καναδά, στα σύνορα με τις ΗΠΑ, κτυπήθηκε από μια από τις χειρότερες χιονοθύελλες στην ιστορία της χώρας. Το μεγαλύτερο πλήγμα δέχθηκε η πόλη Saskatoon, η οποία βρέθηκε σε συνθήκες αποκλεισμού. Δύο άνθρωποι έχασαν τις ζωές τους στη χιονοθύελλα, η οποία προκάλεσε χάος στη δημόσια ζωή και ειδικά στις συγκοινωνίες.

Νεκροί ήταν ένας 18χρονος άνδρας και μια 38χρονη γυναίκα, οι οποίοι πέθαναν από υποθερμία προσπαθώντας να περπατήσουν στα σπίτια τους από τα αυτοκίνητά τους!

Βρετανικοί χειμώνες

ENGLAND 1962

Φυσικά, από καταγραφή με χιονοθύελλες δεν μπορεί να απουσιάζει η Μεγάλη Βρετανία, η οποία πέρασε μια από τις χειρότερες βαρυχειμωνιές τη χρονιά 1946-1947. Ιδιαίτερο χαρακτηριστικό ήταν ότι τα προβλήματα επιδεινώθηκαν από την έλλειψη αποθεμάτων σε άνθρακα που ήταν ήδη σε έλλειψη μετά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Ως αποτέλεσμα, αρκετοί ηλεκτροπαραγωγοί σταθμοί σταμάτησαν να λειτουργούν λόγω έλλειψης καυσίμων με αποτέλεσμα να εφαρμοστεί πρόγραμμα περικοπών σε ηλεκτρικό ρεύμα. Ενα από τα μέτρα ήταν η διακοπή των τηλεοπτικών εκπομπών! Διατάχθηκε επίσης η διακοπή έκδοσης περιοδικών, ενώ οι εφημερίδες μείωσαν το μέγεθος των φύλλων.

Τα μέτρα επηρέασαν αρνητικά το ηθικό του κοινού που έστρεψε την οργή του προς τον Υπουργό Ενέργειας Emanuel Shinwell, ο οποίος έπεσε θύμα απειλών κατά της ζωής του. Ο χειμώνας του 1946-1947 προκάλεσε απώλεια 10% της βιομηχανικής παραγωγής της χώρας. Ηταν επίσης η αιτία της εκλογικής απώλειας των Εργατικών στις εκλογές του 1950. Εκείνος ο χειμώνας θεωρείται επίσης η κύρια αιτία της δραματικής υποτίμησης της στερλίνας και των τεράστιων προβλημάτων που προκάλεσε.

Στην υπόλοιπη Ευρώπη, 150 θάνατοι σημειώθηκαν μόνο στο Βερολίνο, ενώ στην Ολλανδία απειλήθηκε διαταραχή της δημοσίας τάξης.

Παγωμένη θάλασσα και αυτοκίνητο στον Τάμεση

AGGLIA 1962

Στην ιστορία έμεινε και η βαρυχειμωνιά του 1962-1963 στη Μεγάλη Βρετανία όπου πάγωσαν οι λίμνες και οι ποταμοί. Τα αρχεία έδειξαν ότι ο αμέσως προηγούμενος πιο παγωμένος χειμώνας στη χώρα είχε έρθει 223 χρόνια πριν, τη χρονιά 1739-1740!!

Με τη θερμοκρασία να κατεβαίνει στους – 20 βαθμούς Κελσίου, τον Ιανουάριο του 1963, στην περιοχή Κεντ, η θάλασσα πάγωσε σε απόσταση 1,6 χιλιομέτρου από την ακτή! Παγωμένο ήταν και τμήμα του Τάμεση. Στις 22 Ιανουαρίου 1963, ένας «τρελός» οδηγός, οδήγησε το αυτοκίνητό του πάνω στον ποταμό Τάμεση στην Οξφόρδη!!

Κίνα – 2008

KINA 2008

Το 2008 η Κίνα έζησε τον πιο βαρύ χειμώνα των τελευταίων πενήντα χρόνων με αλλεπάλληλες χιονοθύελλες να σαρώνουν νότιες και κεντρικές περιοχές της χώρας από τις 25 Ιανουαρίου μέχρι τις 6 Φεβρουαρίου 2008. Υπολογίζεται ότι 129 άνθρωποι έχασαν τις ζωές τους στην κακοκαιρία. Χαρακτηριστικό είναι ότι αναφέρθηκε χιονόπτωση ακόμα και στη μεγαλύτερη έρημο της χώρας όπου η θερμοκρασία έπεσε στους – 25 βαθμούς Κελσίου. Στο χαμηλότερό της σημείο όπου δημιούργησε και ρεκόρ, η θερμοκρασία βυθίστηκε στους – 32 βαθμούς Κελσίου.

Κατά τη διάρκεια δύο εβδομάδων το χειμώνα εκείνο, υπολογίζεται ότι 1,8 εκατομμύρια άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους. Υπήρξε επίσης βιβλική καταστροφή στη φύση όπου, μεταξύ άλλων, καταστράφηκαν 75 χιλιάδες τετραγωνικά χιλιόμετρα δάσους!!

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy