Όταν το ΔΗΚΟ χαρακτήριζε αποτυχηµένο υπουργό τον Νίκο Χριστοδουλίδη (βίντεο-φώτο)

Το ∆ΗΚΟ επιχειρεί να καλύψει τις διαφορές που έχει µε τον Νίκο Χριστοδουλίδη µιλώντας για… υπέρβαση

Χριστοδουλίδης προς ∆ΗΚΟ (και Ε∆ΕΚ): Το Κυπριακό απαιτεί σοβαρότητα!

 

Του Μιχάλη Μιχαήλ

 

«Τα µεγαλύτερα ψέµατα λέγονται ύστερα από το κυνήγι, κατά τη διάρκεια του πολέµου και πριν από τις εκλογές», λέει το γνωστό ρητό. Ιδιαίτερα όταν πλησιάζουν εκλογές, δεν είναι λίγοι οι πολιτικοί που, στηριγµένοι στο ότι ο κόσµος ξεχνά παλαιότερα γεγονότα, δηλώσεις και διακηρύξεις, ενδύονται ένα νέο µανδύα για να παρουσιαστούν ενώπιον του λαού. Θέσεις και απόψεις, νέες και παλαιότερες, αναµειγνύονται και παρουσιάζονται ως συνέχεια µιας συνεπούς γραµµής. Αυτό συµβαίνει και µε το ∆ΗΚΟ και την προσπάθειά του να δικαιολογήσει την υποστήριξή του στον -παραµένοντα µέλος του ∆ΗΣΥ και µέχρι πρόσφατα υπουργό του Ν. Αναστασιάδη, αλλά παρουσιαζόµενο ως ανεξάρτητο υποψήφιο- Νίκο Χριστοδουλίδη. ∆εν ακούσαµε, ακόµα, ούτε από το ∆ΗΚΟ ούτε από τον Ν. Χριστοδουλίδη ποιες πολιτικές θέσεις έθεσε το ∆ΗΚΟ ως όρο στον Νίκο Χριστοδουλίδη και σε ποιες συµφώνησαν. Αντίθετα, στην προσπάθειά του να δικαιολογήσει τη στήριξη στον κ. Χριστοδουλίδη, το ∆ΗΚΟ διαγράφει τα όσα του καταλόγιζε στο πρόσφατο παρελθόν και µιλά για… υπέρβαση. Θυµίζουµε ότι οι διαφορές µεταξύ ∆ΗΚΟ και Χριστοδουλίδη καταγράφονται από την εποχή ακόµα που ο δεύτερος είχε αναλάβει το πόστο του κυβερνητικού εκπροσώπου.

 

∆ΗΚΟ: Αποτυχηµένος ο Υπουργός Εξωτερικών

Το ∆ΗΚΟ άσκησε πολλές φορές κριτική, τόσο στον Πρόεδρο Αναστασιάδη όσο και στον Υπουργό του των Εξωτερικών, Νίκο Χριστοδουλίδη, χρεώνοντάς τους αποτυχηµένη πολιτική στο Κυπριακό.

Αρχή έγινε από το κοινό ανακοινωθέν της 14ης Φεβρουαρίου 2014, µε το ∆ΗΚΟ να θεωρεί ότι οδηγεί σε µια πολύ κακή λύση και τον Ν. Χριστοδουλίδη (ο οποίος τότε ήταν διευθυντής του ∆ιπλωµατικού Γραφείου του Προέδρου) να το υπερασπίζεται.

Στις 11 Φεβρουαρίου 2017 ο Νικόλας Παπαδόπουλος εξαπέλυσε δριµεία επίθεση εναντίον των χειρισµών του Προέδρου Αναστασιάδη στο Κυπριακό και υποστήριξε ότι ο µόνος τρόπος για να τερµατιστεί αυτή η «αποτυχηµένη», όπως τη χαρακτήρισε, στρατηγική «είναι µε το να αλλάξει η παρούσα διακυβέρνηση»!

Στις 2 Οκτωβρίου 2020 ο πρόεδρος του ∆ΗΚΟ, Νικόλας Παπαδόπουλος, δήλωνε µε αφορµή το ότι η Ε.Ε. επέβαλε κυρώσεις στη Λευκορωσία και όχι στην Τουρκία, ότι αυτό «συνιστά µια νέα αποτυχία του Προέδρου Αναστασιάδη και του Υπουργού Εξωτερικών Ν. Χριστοδουλίδη». Μίλησε, µάλιστα, για σπασµωδικές κινήσεις, αποσπασµατικές ενέργειες και διαδοχικές παλινδροµήσεις σε σχέση µε την Τουρκία και το κατοχικό καθεστώς, που «σε συνδυασµό µάλιστα µε τις βαρύγδουπες κυβερνητικές δηλώσεις και τα επικοινωνιακά “πυροτεχνήµατα” των προηγούµενων ηµερών έπληξαν ακόµα περισσότερο την αξιοπιστία και το κύρος της χώρας µας στο Ευρωπαϊκό Συµβούλιο και σκόρπισαν την απογοήτευση στον κυπριακό λαό».

 

 

 

Στο ίδιο µήκος κύµατος ήταν και οι δηλώσεις του βουλευτή και µέλους της Γραµµατείας του ∆ΗΚΟ, Χρύση Παντελίδη, στις 26 Ιανουαρίου 2021, όταν επέκρινε τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και τον Υπουργό του των Εξωτερικών, Νίκο Χριστοδουλίδη, για το ότι οι Ευρωπαίοι εταίροι πίστωναν την Τουρκία µε καλή θέληση. Ο κ. Παντελίδης είχε πει συγκεκριµένα ότι: «∆υστυχώς, οι υποκειµενικές διαπιστώσεις Ευρωπαίων αξιωµατούχων για τις τουρκικές προθέσεις και οι γενικότερες εκτιµήσεις για την Τουρκία συνθέτουν µία ακόµα αποτυχία του Υπουργού Εξωτερικών και της κυβέρνησης Αναστασιάδη-∆ΗΣΥ, καθότι αποτυγχάνουν να πείσουν τους Ευρωπαίους εταίρους για τις πραγµατικές προθέσεις της Τουρκίας και την ανάγκη για επιβολή κυρώσεων. Μια αποτυχία που αποδυναµώνει την ήδη µειωµένη αξιοπιστία και διαπραγµατευτική θέση του Προέδρου Αναστασιάδη».

 

 

 

 

∆ιαφωνία Ν. Χριστοδουλίδη µε ∆ΗΚΟ: και τότε (για το πλαίσιο Γκουτέρες) και τώρα (για τα ΜΟΕ)

Όταν µετά το Κραν Μοντανά γινόταν συζήτηση για το πλαίσιο Γκουτέρες, το ∆ΗΚΟ εξέφραζε την έντονη διαφωνία του. Έτσι, στις 3 Σεπτεµβρίου 2017 ο Ν. Παπαδόπουλος δήλωνε πως το Πλαίσιο Γκουτέρες δεν µπορεί να αποτελέσει τη βάση λύσης του Κυπριακού.

Την ίδια µέρα ο Νίκος Χριστοδουλίδης απάντησε στο ∆ΗΚΟ (και στην Ε∆ΕΚ) ότι «το Κυπριακό απαιτεί σοβαρότητα», για να προσθέσει πως «κάποιοι ελλείψει θεµάτων για να ασκήσουν κριτική στην κυβέρνηση θεωρούν ότι το θέµα προσφέρεται για αξιοποίηση».

Ο κ. Παπαδόπουλος στις 2 Οκτωβρίου 2019 δήλωνε την αντίθεσή του στο πλαίσιο Γκουτέρες, λέγοντας ότι «ως ∆ηµοκρατικό Κόµµα από την πρώτη στιγµή είχαµε δηλώσει τη δική µας διαφωνία ότι οι όροι αναφοράς που θα περιλαµβάνει το πλαίσιο Γκουτέρες είναι λανθασµένοι. Το πλαίσιο Γκουτέρες δεν µπορεί να αποτελέσει τη βάση επίλυσης του Κυπριακού».

 

288151194 766697024776950 5730493764864702219 N

Ένα χρόνο πριν, όµως, στις 20 Ιουνίου 2018, ο κ. Χριστοδουλίδης δήλωνε την προσήλωσή του στο πλαίσιο Γκουτέρες, λέγοντας ότι ο Γ.Γ. του ΟΗΕ καταγράφει για πρώτη φορά στην έκθεσή του τη δήλωση από τουρκικής πλευράς σε σχέση µε τον επιδιωκόµενο στόχο της λύσης. Εάν επιτευχθεί συµφωνία στα έξι σηµεία του πλαισίου του Γ.Γ. του ΟΗΕ για το Κυπριακό, η Λευκωσία θεωρεί ότι φτάνουµε σε ένα σηµείο που δεν θα µπορεί να ανατραπεί το ενδεχόµενο λύσης του Κυπριακού».

Την περασµένη ∆ευτέρα (27 Ιουνίου 2022), µιλώντας στη µεσηµβρινή εκποµπή του ΡΙΚ, ο πρόεδρος του ∆ΗΚΟ άφησε να εννοηθεί ότι ο κ. Χριστοδουλίδης αποδέχεται τη θέση του κόµµατος για το πλαίσιο Γκουτέρες. Είναι κι αυτό ένα θέµα στο οποίο θα πρέπει να απαντήσει ο κ. Χριστοδουλίδης, κατά πόσον δηλ. διατηρεί τη θέση που είχε για το πλαίσιο Γκουτέρες ή διαφοροποιείται λόγω της συνεργασίας του µε το ∆ΗΚΟ.

Ας έρθουµε όµως και στα πιο πρόσφατα…

Στις 30 Μαΐου 2022 το ∆ΗΚΟ εξέφραζε την ανησυχία του για τα Μέτρα Οικοδόµησης Εµπιστοσύνης (ΜΟΕ) που πρότεινε ο Ν. Αναστασιάδης, δηλώνοντας ότι τα ΜΟΕ όχι µόνο δεν µπορούν να κάµψουν την τουρκική αδιάλλακτη πολιτική, αλλά αντίθετα στέλνουν λανθασµένο µήνυµα τόσο προς την Τουρκία όσο και προς την ΕΕ και τη διεθνή κοινότητα.

Ο Νίκος Χριστοδουλίδης όµως τα θεωρεί ορθά και πως πρέπει να προωθηθούν. Πρέπει επίσης, λοιπόν, να απαντήσει αν απορρίπτει τη θέση του ∆ΗΚΟ, αλλά και κατά πόσο αυτή η θέση συνάδει µε την (αποτυχηµένη) προσπάθειά του για επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία.

 

Άλλα λόγια να αγαπιόµαστε… για να καλυφθούν οι διαφορετικές προσεγγίσεις

Όλοι θυµόµαστε ότι το ∆ΗΚΟ δεν ψήφισε τον προϋπολογισµό του 2021, δηλώνοντας ότι η κυβέρνηση (χωρίς εξαιρέσεις) ήταν διεφθαρµένη. Ο Ν. Παπαδόπουλος, µάλιστα, επέµενε, ακόµα και τον Μάιο του 2022, απαντώντας στον Κ. Κούσιο, ότι «έχουµε την πιο διεφθαρµένη κυβέρνηση».

 

Για το ίδιο θέµα ο κ. Χριστοδουλίδης δήλωνε στο Sigma (17/5/2022) ότι «στο ερώτηµα αν η κυβέρνηση ήταν διεφθαρµένη ή όχι, θεωρώ πως δεν ήταν διεφθαρµένη». Την ίδια απάντηση επανέλαβε και τις επόµενες µέρες.

Ποιος έκανε «υπέρβαση» στο θέµα αυτό που ταρακούνησε την πολιτεία και την κοινωνία τα τελευταία χρόνια; Τη στιγµή µάλιστα που για ένα σηµαντικό διάστηµα ο Ν. Χριστοδουλίδης είχε την εποπτεία του CIPA -του Κυπριακού Οργανισµού Προώθησης Επενδύσεων;

 

Ο Ν. Παπαδόπουλος δήλωσε ακόµα ότι το ∆ΗΚΟ στηρίζει Ν. Χριστοδουλίδη «γιατί τα βάζει µε το κατεστηµένο. Γιατί τα βάζει µε τα πρόσωπα που ευθύνονται για αποφάσεις που έχουν βλάψει τη χώρα και έχουν πληγώσει τους πολίτες». Με ποιο κατεστηµένο, όµως, δεν µας διευκρίνισε. ∆εν είδαµε τον Ν. Χριστοδουλίδη να τα βάζει µε το οικονοµικό κατεστηµένο. Αντίθετα, έψαχνε µε το Σύνδεσµο Μεγάλων Αναπτύξεων τρόπους να καλυφθεί το κενό µε την κατάργηση των «χρυσών» διαβατηρίων. Για το εκκλησιαστικό κατεστηµένο, εννοείται, δεν γίνεται καµιά κουβέντα.

Ο πρόεδρος του ∆ΗΚΟ, προσπαθώντας να δικαιολογήσει την επιλογή του ∆ΗΚΟ, µίλησε επίσης για µια υποψηφιότητα «που υπηρετεί τις προτεραιότητες της κοινωνίας». Μα µέχρι στιγµής δεν ακούσαµε τον Νίκο Χριστοδουλίδη να τοποθετείται στα θέµατα της οικονοµίας, της ακρίβειας, των µισθών. Ούτε στα θέµατα της παιδείας, της υγείας, του περιβάλλοντος. Γιατί δεν δίνει το ∆ΗΚΟ στη δηµοσιότητα το Περίγραµµα Θέσεων που συµφώνησε µε τον Ν. Χριστοδουλίδη για να µάθουν επιτέλους και οι πολίτες τις θέσεις του;

Άστε τα περί «ανεξάρτητης υποψηφιότητας». Ο Ν. Χριστοδουλίδης µάς είπε ότι είναι από τα γεννοφάσκια του συναγερµικός. Μας είπε ότι θα είναι συνεχιστής της διακυβέρνησης Αναστασιάδη. Ακόµα και στην εξαγγελία της υποψηφιότητάς του (που, για να µην ξεχνιόµαστε, ήταν εν πολλοίς αντιγραφή της διακήρυξης του Ι. Κασουλίδη) δήλωσε «ιδιαίτερα ευγνώµων» στον Ν. Αναστασιάδη.

Όλες αυτές οι διαφορές και οι ασάφειες δεν είναι επιφανειακές. Και θα πρέπει να δοθούν απαντήσεις τόσο από το ∆ΗΚΟ όσο και από τον ίδιο τον Ν. Χριστοδουλίδη.

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.