Ότι ανεβαίνει στο διαδίκτυο μένει για πάντα, προειδοποιεί η Επ. Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων (Βίντεο)

Ό,τι ανεβαίνει στο διαδίκτυο μένει, προειδοποιεί η Επίτροπος Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα Ειρήνη Λοϊζίδου Νικολαΐδου, η οποία με σλόγκαν «το διαδίκτυο δεν έχει πρόσωπο» έχει αναλάβει εκστρατεία ευαισθητοποίησης σε δημοτικά σχολεία σε ολόκληρη την Κύπρο.

Σε συνέντευξή της στο ΚΥΠΕ εξ αφορμής της Διεθνούς Ημέρας Προσωπικών Δεδομένων την 28η Ιανουαρίου, η κ. Λοϊζίδου αναφέρει ότι «γίνεται η παρουσίαση στα σχολεία δύο βίντεο του “nightmare” (εφιάλτης) που έχουμε μόλις δει και ένα δεύτερο «ασφαλής γνωριμία στο διαδίκτυο», που ουσιαστικά θέλουμε να περάσουμε στα παιδιά, στους μαθητές του δημοτικού, σ` αυτή την ευαίσθητη ηλικία, να καθιερώσουμε μια συνείδηση προσωπική – όπως την λέω εγώ – να σεβόμαστε τα προσωπικά δεδομένα, αφού αρχικά γνωρίζουμε τι είναι αυτά τα προσωπικά δεδομένα». Και όλη αυτή η προσπάθεια, προσθέτει, «εστιάζεται φέτος στους μικρούς μας φίλους».

Εξηγεί ότι έχει προηγηθεί φυσικά σε συνεργασία πάντοτε με το Υπουργείο Παιδείας, ένας διαγωνισμός σχεδίου. Προσθέτει ότι η νικήτρια του διαγωνισμού φέτος ήταν μια μαθήτρια από δημοτικό σχολείο της Πάφου και το σχέδιο της αποτελεί το εξώφυλλο του δίπτυχου και την επίσημη αφίσα του γραφείου της για φέτος.

Σε ερώτηση αν θεωρεί ότι το διαδίκτυο αποτελεί ένα ιδιαίτερο κίνδυνο για τα παιδιά σήμερα απαντάει ότι «σίγουρα αποτελεί με δεδομένο πως ότι ανεβαίνει στο διαδίκτυο μένει».

Αυτό, προειδοποιεί η Επίτροπος Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα «πρέπει να έχουμε πάντοτε στη σκέψη μας είτε εμείς χρησιμοποιώντας το διαδίκτυο, είτε τα παιδιά υπό τη δική μας επίβλεψη».

«Οποιαδήποτε φωτογραφία ανεβάσουμε ή οποιοδήποτε κείμενο μας αφορά κάπου υπάρχει. Και να το έχουμε αφαιρέσει εκ των υστέρων επειδή έχουμε συνειδητοποιήσει ότι λάθος το έχουμε ανεβάσει υπάρχει κάπου και δεν διαγράφεται», προσθέτει.

Νέος ευρωπαϊκός κανονισμός που ενισχύει τα βασικά δικαιώματα των πολιτών

Σε ερώτηση για απόφαση του Δικαστηρίου της ΕΕ (ΔΕΕ) σε σχέση με το δικαίωμα στη λήθη αναφέρει ότι «από το 2014 με απόφαση του ΔΕΕ στην υπόθεση “Google Spain” έχει καθιερωθεί το δικαίωμα στη λήθη που είναι ουσιαστικά η μετεξέλιξη του δικαιώματος διαγραφής, που υπήρχε στην οδηγία και έχει περάσει αν θέλετε ως πρόνοια στον καινούριο ευρωπαϊκό κανονισμό».

Ο κανονισμός, διευκρινίζει, έχει ήδη ψηφιστεί και θα τεθεί υποχρεωτικά σε εφαρμογή σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ στις 25 Μαΐου 2018.

Σε σχέση με το δικαίωμα στη λήθη εξηγεί ότι «με αυτό το δικαίωμα – επειδή υπάρχει και μια παρερμηνεία εδώ – εξακολουθεί να ισχύει ο κανόνας πως ότι ανεβαίνει στο διαδίκτυο μένει, απλά αυτή η πρόνοια επιτρέπει σε εμάς, τους χρήστες διαδικτύου, αν το όνομά μας ή το προσωπικό μας δεδομένο έχει καταγραφεί σε κάποιες εφαρμογές έρευνας και σε κάποιους συνδέσμους να ζητήσουμε και εκεί που επιτρέπεται να αφαιρεθούν οι σύνδεσμοι που μας αναφέρουν». Όχι όμως να εξαφανιστούμε τελείως από το διαδίκτυο, προσθέτει, «γι` αυτό πρέπει να είμαστε πάρα πολύ προσεκτικοί».

Κληθείσα να πει λίγα λόγια για τον νέο κανονισμό η κ. Λοϊζίδου αναφέρει ότι «ουσιαστικά εισάγει – αν θέλετε -τα προσωπικά δεδομένα στην καινούρια εξελισσόμενη περίοδο της τεχνολογίας».

Πρώτα και πάνω απ` όλα, επισημαίνει, «επιβάλει ομοιόμορφη εφαρμογή στα κράτη μέλη κάτι που δεν είχαμε στην περίπτωση της οδηγίας».

Εξηγεί ότι ο νόμος που ισχύει τώρα για τα προσωπικά δεδομένα είχε θεσπιστεί δυνάμει της ευρωπαϊκής οδηγίας. Ο κανονισμός όμως, λέει, «επιβάλει την άμεση και ομοιόμορφη εφαρμογή στα κράτη μέλη. Επομένως δεν θα έχουμε εκείνες τις περιπτώσεις που κάθε κράτος μέλος διαχειριζόταν κάπως διαφορετικά κάποιο θέμα». Τώρα, προσθέτει, «θα έχουμε ομοιόμορφη, ενιαία εφαρμογή, ενιαίο νομικό κείμενο,το οποίο θα είμαστε υποχρεωμένοι να ακολουθήσουμε όλα τα κράτη μέλη».

Αυτή, αναφέρει, «είναι και η κύρια διαφορά».

«Τα βασικά δικαιώματα όπως είναι το δικαίωμα στην ενημέρωση, όπως είναι η συγκατάθεση για τη χρήση των προσωπικών μας δεδομένων παραμένουν. Ενισχύονται όμως», επισημαίνει.

Σύμφωνα με την Επίτροπο «δίνει ο κανονισμός περισσότερη βάση στα δικαιώματα που έχουν οι πολίτες και την ίδια ώρα επιβάλλει περισσότερες υποχρεώσεις στους υπεύθυνους επεξεργασίας».

Ένα παράδειγμα, λέει είναι η συμπερίληψη ειδικής πρόνοιας για τα παιδιά κάτω των 16 ετών. «Ο υπεύθυνος επεξεργασίας, δηλαδή το μέσο κοινωνικής δικτύωσης, θα πρέπει ν` αποδείξει ότι έχει τη συγκατάθεση του γονέα ή κηδεμόνα για να επιτρέψει σε ένα άτομο κάτω των 16 ν` ανοίξει ένα λογαριασμό στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης», αναφέρει. Το βάρος απόδειξης για το αν υπάρχει ή όχι συγκατάθεση μεταφέρεται στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης, προσθέτει.

Σε ερώτηση για άλλη αλλαγή που ενισχύει τις εθνικές αρχές στην επιβολή της εφαρμογής των κανόνων προστασίας προσωπικών δεδομένων η κ. Λοϊζίδου αναφέρει ότι «ενώ σήμερα ο νομικά υπεύθυνος για μας είναι ο υπεύθυνος επεξεργασίας και παρ` όλο που πολλές φορές βρίσκουμε ότι ενέχεται και ο εκτελών την επεξεργασία σε κάποια παραβίαση δυνάμει της της σημερινής μας νομοθεσίας δεν μπορούμε να αποδώσουμε ευθύνη στον εκτελούντα».

Ο κανονισμός, προσθέτει, «μας λύνει κάπως τα χέρια και θεωρεί συνδικαιοπραγούντες τον υπεύθυνο επεξεργασίας και τον εκτελούντα. Επομένως θα μας επιτρέπει να αποδώσουμε την ευθύνη εκεί και όπου υπάρχει».

Δίνει ως παράδειγμα την περίπτωση των διαφημιστικών μηνυμάτων. «Η εταιρεία η οποία διαφημίζεται είναι ο υπεύθυνος επεξεργασίας η οποία δίνει το αρχείο της σε μια διαφημιστική εταιρεία που ενεργεί ως ο εκτελών την επεξεργασία για να την διαφήμιση», εξηγεί. Έχουμε περιπτώσεις, λέει, «που ευθύνεται η διαφημιστική εταιρεία για κάποια παραβίαση προσωπικών δεδομένων». Σήμερα όμως, προσθέτει, «δεν μπορώ να αποδώσω ευθύνη στην διαφημιστική εταιρεία, θα αποδώσω την ευθύνη στο διαφημιζόμενο».

«Με τον καινούριο κανονισμό θα μπορώ να επιμερίσω την ευθύνη εκεί και όπου υπάρχει», συμπληρώνει.

Η προστασία των προσωπικών μας δεδομένων μας συνοδεύει και στο χώρο εργασίας μας

Σε ερώτηση για τα δικαιώματα προστασίας των προσωπικών δεδομένων των εργαζομένων η κ. Λοϊζίδου σημειώνει ότι «και εδώ υπάρχει ένας βασικός κανόνας ότι όταν πηγαίνουμε το πρωί στη δουλειά μας δεν αφήνουμε την ιδιωτικότητά μας στο σπίτι».

«Η ιδιωτικότητά μας και η προστασία των προσωπικών μας δεδομένων μας συνοδεύει όλη τη διάρκεια της μέρας, είτε σπίτι είμαστε, είτε στο χώρο εργασίας μας», λέει.

Σύμφωνα με την ίδια «οι εργοδότες καλό είναι – και αυτές είναι οι κατευθύνσεις που δίνουμε – να έχουν μια πολιτική σταθερή, γραπτή αν είναι δυνατόν, που από την αρχή να λένε στους εργοδοτούμενους τι ισχύει αναφορικά με το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο ή με τα κλειστά κυκλώματα βιντεοπαρακολούθησης».

Σε σχέση με την περίπτωση λειτουργίας κλειστού κυκλώματος βιντεοπαρακολούθησης σε χώρους εργασίας, διευκρινίζει ότι απαγορεύεται σε χώρους όπου ξεκουράζονται οι εργαζόμενοι, σε ασανσέρ, τουαλέτες κτλ. «Επιτρέπεται εκεί και όπου δεν υπάρχουν άλλοι τρόποι λιγότερο παρεμβατικοί, αν θέλετε, για να ελέγξουμε μια κατάσταση», αναφέρει. Και σίγουρα, προσθέτει,«σε καμία περίπτωση αν έχουμε άλλους τρόπους δεν χρησιμοποιούμε τις κάμερες για να ελέγξουμε την παραγωγικότητα του προσωπικού».

Διευκρινίζει ότι «από την αρχή ο εργοδότης θα πρέπει να έχει καθορίσει την πολιτική του, να ξέρει ο εργαζόμενος τι έχει να αντιμετωπίσει, να ξέρει ποιο είναι το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο που χρησιμοποιείται για τους όρους εργασίας του και πότε έχει πρόσβαση ο εργοδότης», ξεκαθαρίζοντας ότι «ναι, ο εργοδότης έχει δικαίωμα πρόσβασης στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο που χρησιμοποιείται στα πλαίσια της εργασίας του εργοδοτούμενου εφόσον το γνωρίζει ο εργοδοτούμενος και ακόμη και στην παρουσία του».

Στη Λεμεσό η Εαρινή Σύνοδος των Αρχών Προστασίας Δεδομένων του ΣτΕ

Σε ερώτηση για άλλες δράσεις του γραφείου της στα πλαίσια και της Κυπριακής Προεδρίας της Επιτροπής Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης αναφέρει ότι το γραφείο της θα διοργανώσει στα πλαίσια της Προεδρίας την Εαρινή Σύνοδο των Αρχών Προστασίας Δεδομένων του Συμβουλίου της Ευρώπης, που είναι το δεύτερο πιο σημαντικό γεγονός για τις αρχές προστασίας δεδομένων».

«Θα διοργανωθεί από το γραφείο μας στη Λεμεσό, τέλος Απριλίου και εκεί θα φιλοξενηθούν 100 – 150 σύνεδροι οι οποίοι εκτός από το περιεχόμενο του συνεδρίου που θα είναι σε πολύ ψηλό επίπεδο θα μπορούν να χαρούν και την ομορφιά του τόπου μας», προσθέτει.

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.