Πρώτη συνάντηση του Κύπριου ΥΠΕΞ με Γκουτέρες στη Ρώμη

Συνάντηση στα «πεταχτά» θα έχει την Πέμπτη στη Ρώμη με τον ΓΓ του ΟΗΕ, κ. Αντόνιο Γκουτέρες, ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Νίκος Χριστοδουλίδης. Πηγές των Ηνωμένων Εθνών, τις οποίες επικαλείται ο ανταποκριτής του ΡΙΚ στη Νέα Υόρκη, σημειώνουν ότι η συνάντηση διευθετήθηκε κατόπιν αιτήματος της κυπριακής κυβέρνησης και θα λάβει χώρα στο περιθώριο της διάσκεψης δωρητών για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες.

Σύμφωνα με πληροφορίες μας, ο κ. Χριστοδουλίδης θα μεταφέρει διά ζώσης τη θέση και ετοιμότητα της ε/κ πλευράς για επανέναρξη των συνομιλιών, νοουμένου ότι η Τουρκία θα τερματίσει τις προκλήσεις της. Το κύριο ωστόσο που απασχολεί αυτή την ώρα τη Λευκωσία είναι η αναβλητικότητα που παρουσιάζεται στην προοπτική για «κοινωνική» συνάντηση ή δείπνο των ηγετών των δύο κοινοτήτων. Ερωτηθείς σχετικά, ο εκπρόσωπος είπε ότι «δεν υπάρχει κάτι νεότερο.

Αναμένουμε και ελπίζουμε ότι θα υπάρξει ανταπόκριση από την πλευρά του Τουρκοκύπριου ηγέτη για να γίνει αυτή η προκαταρκτική συνάντηση. Αν θα είναι δείπνο, θα το δούμε.

Πρέπει να γίνει μια συνάντηση πρόσωπο με πρόσωπο, ούτως ώστε να ξεκαθαρίσουν κάποια πράγματα. Και ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, όπως είναι η θεσμική τάξη πραγμάτων και εκπροσωπώντας την ελληνοκυπριακή πλευρά, διαπραγματεύεται με τον κ. Ακιντζί, ο οποίος εκπροσωπεί την τουρκοκυπριακή πλευρά».

Σύμφωνα με πληροφορίες μας, συναντήθηκαν εκ νέου ο διαπραγματευτής κ. Μαυρογιάννης με την κα Σπέχαρ, χωρίς ωστόσο τίποτε νεότερο…

Νίκη Κουλέρμου