Ουσιαστική, και όχι απλά «περήφανη», μόνο η ρήξη

ΤΟΥ ΝΙΚΟΛΑ ΝΙΚΟΛΑ


Εντείνεται το «παζάρι» της Αθήνας με τους «θεσμούς» της Τρόικας. Μια υπόθεση με προδιαγραμμένο αποτέλεσμα: Νέα αντιλαϊκά μέτρα για τον εξαθλιωμένο λαό, ο οποίος δεν πρέπει να έχει ψευδαισθήσεις. Ούτε για το σύστημα, ούτε τη διέξοδο. Οσο «απλά» είναι τα πράγματα, άλλο τόσο περίπλοκα γίνονται από τους ισοπεδωτικούς μηχανισμούς χειραγώγησης του συστήματος. Που αποτελεσματικά ξεγελούν και δημιουργούν ψευδαισθήσεις.

Μηχανισμούς που κάνουν πλύση εγκεφάλου. Που εξωραΐζουν την καπιταλιστική βαρβαρότητα και την ίδια ώρα χύνουν τόνους λάσπης στη μόνη βιώσιμη για την εργατική τάξη και τις λαϊκές μάζες διέξοδο. Που ακόμη και την ώρα που οι μάζες αρχίζουν κατανοούν την προβληματικότητα του συστήματος, δεν αφήνουν τη συνείδηση να κάνει το βήμα παραπέρα. Τα ρίχνουν όλα στο επιφανειακό και όχι στο ουσιαστικό (καπιταλισμός). Προωθούν την ταξική απάθεια και την αδρανοποίηση του «όλοι είναι το ίδιο» και του «οι αγώνες δεν αλλάζουν τίποτα».

Βρίσκουν αποκούμπι σε ψευδαισθήσεις στο όνομα των σοσιαλδημοκρατικών φαντασιώσεων. Βρίσκουν αποκούμπι στον άκρατο αντικομμουνισμό. Δαιδαλώδεις μηχανισμοί αυτοπροστασίας του βάρβαρου συστήματος εκμετάλλευσης.

Χαιρετίζοντας το 22ο Συνέδριο του ΑΚΕΛ, ο Γ.Γ. της Κ.Ε. του ΚΚΕ Δ. Κουτσούμπας σημείωσε ότι «σ’ αυτές τις συνθήκες, όπου η ”μήτρα” του καπιταλισμού γεννά κρίσεις, πολέμους, το φασισμό, οι εργαζόμενοι δεν πρέπει να πέσουν στην παγίδα και να πιστέψουν πως αυτοί μπορούν να βρεθούν σε κάποιο ”απάνεμο λιμάνι”, αν καταφέρουν οι κυβερνήσεις τους να φερθούν ”έξυπνα”, αν προσεγγίσουν το σωστό ”προστάτη”, αν δημιουργήσουν τη σωστή ”συμμαχία”, αν δώσουν ”ζωτικό χώρο” στη μία ή άλλη δύναμη. Γιατί η λύση δεν βρίσκεται στους ”ελιγμούς” και στις συμμαχίες στα πλαίσια των ιμπεριαλιστικών ενώσεων, αλλά στην πάλη και στη γραμμή της ρήξης με τους επικίνδυνους σχεδιασμούς αυτών των ενώσεων, πρώτα απ’ όλα του ΝΑΤΟ και της ΕΕ».


Σχολιάζοντας χθες τις εξελίξεις το ΚΚΕ προσθέτει: «Με την προπαγανδιστική απάτη της ”περήφανης” διαπραγμάτευσης, η κυβέρνηση εκβιάζει το λαό ν’ αποδεχτεί το αντιλαϊκό της σχέδιο, στο όνομα του ότι υπάρχουν και χειρότερα, όπως είναι η πρόταση των δανειστών.

Ο λαός να απορρίψει τόσο το σχέδιο των δανειστών όσο και αυτό της κυβέρνησης ή όποιο άλλο ενδιάμεσο μείγμα καταληχθεί, για να γίνει δήθεν η αμοιβαία υποχώρηση. Να θέσει, με τον αγώνα του, τις δικές του κόκκινες γραμμές: Οχι σε νέα μέτρα – Κατάργηση των μνημονίων, ανάκτηση των απωλειών – Ρήξη με ΕΕ και κεφάλαιο».

Γιατί είτε θέλουμε να το παραδεχτούμε, ή όχι, η μόνη πραγματική διέξοδος, είναι η ταξική πάλη για πραγματική αλλαγή. Για ρήξη με την εξουσία των μονοπωλίων και τις προωθημένες μορφές καπιταλιστικής ολοκλήρωσης.

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.