Ουσιαστική παρέμβαση –αποτίμηση των έξι κεφαλαίων

Ο ΓΓ του ΟΗΕ ανέγνωσε έγγραφο για τη συνολική εικόνα της προόδου

Με μισάωρη τοποθέτηση ο ΓΓ του ΟΗΕ στη χθεσινή έναρξη των συνομιλιών, μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, αποτίμησε τις μέχρι τώρα συνομιλίες μιλώντας όχι μόνο για τα έξι κεφάλαια και πού στέκει η συζήτηση του καθενός από αυτά μέχρι να φθάσουμε σε λύση, αλλά και για την ανάγκη να προετοιμαστεί η εφαρμογή της λύσης, η επόμενη μέρα της λύσης και να βρεθούν απαντήσεις και να δοθούν λύσεις για τη χρηματοδότησή της.


Με την ευχή πάντα και την επιθυμία του ΓΓ του ΟΗΕ ότι αυτή θα επιτευχθεί εντός του 2016, πριν λήξει η θητεία του.

Ο ίδιος, σύμφωνα με πληροφορίες της Χαραυγής, υπενθύμισε ότι ήταν παρών σε τρεις καθοριστικές για το Κυπριακό συναντήσεις όπως ήταν αυτές της Γενεύης και του Γκριν Τρι (με Χριστόφια-Ερογλου) και τώρα στο Μοντ Πελεράν με τους κ.κ. Αναστασιάδη και Ακιντζί.

Σύντομες τοποθετήσεις, των πέντε-δέκα λεπτών, έγιναν επίσης από τους δυό ηγέτες.

Καταγραφή για το πού έχουν φθάσει μέχρι σήμερα οι συνομιλίες


Σύμφωνα με πληροφορίες της Χαραυγής η αποτίμηση από τον ΓΓ του ΟΗΕ ήταν αντικειμενική. Διεξήλθε και τα έξι κεφάλαια, ένα – ένα, καταγράφοντας το πού έχουν φθάσει οι συνομιλίες από ένα έγγραφο που είχε – όπως γίνεται αντιληπτό- από την ομάδα του κ. Έιντε.

Ο χαρακτηρισμός του αντικειμενικού εξάγεται από τις αναφορές του στο κεφάλαιο της ασφάλειας όπου έβαλε τις γενικές θέσεις της κάθε πλευράς.

Οτι δηλαδή το σύστημα ασφάλειας του ’60 δεν είναι η βάση για συζήτηση και ότι η ασφάλεια τού ενός δεν μπορεί να είναι απειλή για την άλλη κοινότητα.

Δεν παρενέβη στο τι και πώς θα συζητήσουν οι δύο ηγέτες σεβόμενος την πάγια θέση ότι οι δύο ηγέτες αποφασίζουν βήμα-βήμα πώς προχωρούν οι συνομιλίες.


Σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, ο κ. Μπαν Γκι-Μουν κατέθεσε τις θέσεις του από γραπτό κείμενο- έγγραφο, το οποίο όμως δεν κατατέθηκε, για να θεωρείται ένα άτυπο έγγραφο.

Τοποθετήσεις και από τους ηγέτες των δυο κοινοτήτων

Οι τοποθετήσεις των δύο ηγετών ήταν επίσης πολύ γενικές, όπως πληροφορούμαστε, και αφορούσαν στην ανάγκη για λύση για να μην παγιώνει ο χρόνος τα τετελεσμένα, για να μην κληροδοτήσουν τη νέα γενιά με ένα άλυτο Κυπριακό, για να επικρατήσει η ειρήνη για ολόκληρο το λαό.

Κανένας δεν προέβη σε τοποθετήσεις του είδους «αν δεν γίνει τούτο, δεν έχει εκείνο» που τις προηγούμενες μέρες είχαν προκαλέσει αντιδράσεις.


Για παράδειγμα δεν έγινε αναφορά στην εκ περιτροπής προεδρία ούτε και διατυπώθηκε κανένας εκβιασμός για χάρτες ή για πολυμερή. Πάντως καμία παρέμβαση έγινε από τον ειδικό σύμβουλο του ΓΓ του ΟΗΕ, κ. Έιντε.

Η ιδιαίτερη παρουσία που σημειώθηκε χθες από τους δημοσιογράφους μαζί με εκείνη του ΓΓ του ΟΗΕ ήταν εκείνη του κ. Μάικλ Μιούλλερ που διετέλεσε ειδικός σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό αλλά για πολύ λίγο αφού ήταν ο μοναδικός τον οποίο η τουρκική πλευρά ήθελε να απομακρύνει από τη θέση του θεωρώντας ότι αυτός υιοθετούσε τις θέσεις της ε/κ πλευράς.

Ο κ. Μιούλλερ κατέχει τώρα τη θέση του διευθυντή των Ηνωμένων Εθνών στη Γενεύη. Σημειώθηκε επίσης χθες η παρουσία ελβετικών ΜΜΕ όχι όμως και αξιωματούχων της χώρας που φιλοξενεί τις συνομιλίες.

Μια φιλοξενία την οποία ο ΓΓ του ΟΗΕ δεν παρέλειψε να σημειώσει και να εκφράσει ευχαριστίες προς την ελβετική κυβέρνηση.


Αποστολή Μοντ Πελεράν- Νίκη Κουλέρμου

Το μόνο που ξεκαθάρισε χθες ήταν η φόρμουλα της διαπραγμάτευσης

Εκκρεμούντα ζητήματα και επί των τεσσάρων κεφαλαίων συζήτησαν στη χθεσινή πρώτη συνάντησή τους οι δύο ηγέτες.

Λίγο πριν τις εννιά (τοπική ώρα) ολοκλήρωσαν χθες βράδυ την πρώτη ουσιαστική συνάντησή τους οι δύο ηγέτες στην παρουσία των διαπραγματευτών τους.


Με την πρώτη συνάντηση ξεκίνησαν τη συζήτηση για τα εκκρεμούντα ζητήματα και επί των 4 κεφαλαίων που συζητήθηκαν νωρίτερα στη διάρκεια των διαπραγματεύσεων – ΕΕ- Οικονομία- Περιουσιακό- Διακυβέρνηση – και έχουν σχέση με το Εδαφικό.

Η συζήτηση γι’ αυτά τα ζητήματα θα συνεχιστεί και σήμερα. Πηγές της εφημερίδας μας αναφέρουν ότι δεν αποκλείεται- είτε καταλήξουν είτε όχι σ’ αυτά τα ζητήματα- να ξεκινήσει αργότερα (ή και αύριο) η συζήτηση των κριτηρίων.

Αυτό όμως θα το δούμε σήμερα. Γενικά η έναρξη έγινε σε θετικό κλίμα, αλλά η ανησυχία είναι αν θα φθάσει ο χρόνος για να συζητηθούν τα κριτήρια και να κατατεθούν χάρτες στο τραπέζι.

Το μόνο που ξεκαθάρισε χθες ήταν η φόρμουλα της διαπραγμάτευσης: Ο κάθε ηγέτης ή το κάθε μέρος της διαπραγμάτευσης θα έχει δίπλα του δύο συμβούλους.


Για παράδειγμα ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα έχει τους κ.κ. Μαυρογιάννη και Χριστοδουλίδη, ο κ. Ακιντζί τον κ. Ναμί και ένα δεύτερο άτομο και ο κ. Έιντε την κα Σπέχαρ και ακόμα ένα άτομο (1+2).

Η ψεσινή ωστόσο πρώτη συνάντηση έγινε από τους δύο ηγέτες στην παρουσία μόνο των διαπραγματευτών τους- Μαυρογιάννη και Ναμί.

Ετοιμες για τεχνική στήριξη δηλώνουν Κομισιόν και ΕΚΤ

Ετοιμες για την παροχή τεχνικής υποστήριξης στη διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού δηλώνουν Κομισιόν και ΕΚΤ. Ο Υπουργός Οικονομικών, Χάρης Γεωργιάδης, ενημέρωσε χθες το Eurogroup σε σχέση με τις εξελίξεις στις διαβουλεύσεις και τις εντατικές διαπραγματεύσεις στην Ελβετία.


Επίσης αναφέρθηκε στη δυναμική η οποία δύναται να δημιουργηθεί στην οικονομία σε περίπτωση επίλυσης του Κυπριακού, αλλά και τις προκλήσεις οι οποίες υπάρχουν.

Ο Χ. Γεωργιάδης έκανε ιδιαίτερη αναφορά στις προϋποθέσεις προσαρμογής της τ/κ οικονομίας στους κανόνες της ΕΕ, στην εισαγωγή του ευρώ και τις προϋποθέσεις για προσαρμογή των τ/κ τραπεζών στους κανόνες εποπτείας της ΕΚΤ.

Από πλευράς του Eurogroup υπήρξε τοποθέτηση από την προεδρία καθώς και από την ΕΚΤ. Και οι δύο τόνισαν την ετοιμότητά τους για την παροχή τεχνικής υποστήριξης.

Επίσης συμφωνήθηκε ότι το θέμα του Κυπριακού θα συζητηθεί ξανά στο Eurogroup σε μεγαλύτερο βάθος, όταν υπάρξουν τα αποτελέσματα από τις εντατικές διαπραγματεύσεις στην Ελβετία και όταν θα ολοκληρωθούν οι μελέτες της Παγκόσμιας Τράπεζας και του ΔΝΤ.


Σε δηλώσεις μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίας ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ σημείωσε ότι η επανένωση της νήσου θα έχει θετικές οικονομικές συνέπειες, αλλά «πρέπει να υπάρξει σοβαρή και ενδελεχής προετοιμασία επί του εδάφους τους επόμενους μήνες».

Ανέφερε επίσης ότι το Εurogroup θα επανέλθει στο θέμα τους επόμενους μήνες. Επίσης ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Βάλντις Ντομπρόβσκις, προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Eurogroup, είπε ότι η υπόθεση της επανένωσης της νήσου είναι κατά κύριο λόγο υπόθεση των δύο κοινοτήτων και η Κομισιόν είναι προετοιμασμένη να βοηθήσει προς αυτήν στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της.

Σε σχέση με την οικονομία στην Κύπρο, ο Γερούν Ντάισελμπλουμ είπε πως οι πολύ καλές προσπάθειες των κυπριακών Αρχών πρέπει να συνεχιστούν με έμφαση στα δημόσια οικονομικά.

Από την πλευρά του ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλιγκ δήλωσε ότι έχοντας μεταβεί ο ίδιος στην Κύπρο έχει δει πως η χώρα έχει αλλάξει τα τελευταία χρόνια και έλαβε τις διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης για τη συνέχιση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, αν και, όπως ανέφερε, «υπάρχει μια δύσκολη κατάσταση με το κοινοβούλιο».


Σημείωσε δε με ικανοποίηση ότι δύο από τους τρεις οίκους αξιολόγησης έχουν αναβαθμίσει την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας.

Ο Επίτροπος Οικονομικών Πιέρ Μοσκοβισί σημείωσε ότι ο χρηματοπιστωτικός τομέας βελτιώνεται και η ανεργία μειώνεται γρήγορα, όμως συνεχίζει να υπάρχει υψηλός όγκος μη εξυπηρετούμενων δανείων, ενώ οι Αρχές θα πρέπει να επιμείνουν στη συνετή δημοσιονομική πολιτική.

Κωνσταντίνος Ζαχαρίου

Διαβάστε το κύριο θέμα της εφημερίδας αλλά και όλα τα θέματα στη ζώνη συνδρομητών. Μπορείτε να βρείτε παλαιότερες εκδόσεις στο αρχείο της εφημερίδας.

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.