Έντονες αντιδράσεις προκαλεί η ανακοίνωση της Εκκλησίας

Προκλητική παρέμβαση για άλλη μια φορά επιχειρεί η Εκκλησία στα θέματα της Παιδείας και κατ’ επέκταση στον κοσμικό χαρακτήρα του κράτους. Αυτή τη φορά, η Αρχιεπισκοπή φαίνεται να τα βάζει με τις εκπαιδευτικές οργανώσεις, χαρακτηρίζοντας ως «απαράδεκτες τις απαιτήσεις τους» αλλά και αποδίδοντάς τους «κοντόφθαλμο συνδικαλισμό».

Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε η «Χ» με τον Χάρη Χαραλάμπους Γενικό Γραμματέα της ΠΟΕΔ, ο ίδιος δεν δίστασε να θεωρήσει την παρέμβαση αυτή ως συντονισμένη που προφανώς «δεν είναι τυχαία». Όπως τόνισε, «οι εκπαιδευτικές οργανώσεις δεν θα ανεχθούν αυτού του είδους τις παρεμβάσεις. Αν η Εκκλησία ήθελε να βοηθήσει την εκπαίδευση, δεν θα εξευτέλιζε τις εκπαιδευτικές οργανώσεις και μετά να τις καλεί σε συνεργασία. Όπως την σεβόμαστε, πρέπει να μας σέβεται. Το ίδιο ισχύει και για την κυβέρνηση και για τον Γεν. Ελεγκτή».

«Τα αιτήματα των εκπαιδευτικών οργανώσεων είναι εκπαιδευτικά και μόνο», πρόσθεσε ο κ. Χαραλάμπους. «Δεν έχουμε καμία απαίτηση. Το Υπ. Παιδείας θέλει να επιβληθεί και αυτό που πρέπει να καταλάβει είναι ότι οι εκπαιδευτικές οργανώσεις δεν είναι δουλοπρεπείς. Ούτε θα ανεχτούμε να μας επιβάλει καμία κυβέρνηση με την ισχύ της εξουσίας εκείνα που θέλει, χωρίς να τηρεί τους εκπαιδευτικούς όρους εργασίας και χωρίς συμφωνίες. Ούτε θα δεχτούν οι συνδικαλιστικές οργανώσεις να τις φιμώνουν. Ζούμε σε δημοκρατία και θα προσπαθήσουμε να επαναφέρουμε τα πράγματα σε τάξη», πρόσθεσε.

Αναφορικά με τις δηλώσεις του Υπ. Παιδείας, μετά τη χθεσινή συνάντηση που είχε με τον Γ. Λιλλήκα, ο οποίος είπε ότι είναι πρόθυμος να μπει σε έναν ανοιχτό διάλογο, χαρακτηρίζοντας ωστόσο, ως «μη αρμοδιότητά του» την απόσυρση των αποφάσεων του Υπουργικού Συμβουλίου, ο κ. Χαραλάμπους τόνισε «αυτά τα παραμύθια, ο Υπ. Παιδείας να τα πουλήσει αλλού».

«Ήταν οι δικές του προτάσεις που τέθηκαν στο Υπουργικό Συμβούλιο, γι’ αυτό να μη λέει ότι δεν είναι αρμοδιότητά του να τις αποσύρει. Τέτοιο διάλογο δεν θα τον πάρουμε. Όταν αποσύρουν τα μέτρα από το Υπουργικό Συμβούλιο, θα αποσύρουμε και τα δικά μας. Οι εκπαιδευτικοί δεν είναι κορόιδα κανενός», πρόσθεσε.

ΟΕΛΜΕΚ: Αποτυχημένος και αναξιόπιστος ο Αρχιεπίσκοπος

Σε δηλώσεις του στη «Χ», ο Παντελής Νικολαΐδης, αντιπρόεδρος της ΟΕΛΜΕΚ, αναφορικά με την ανακοίνωση της Εκκλησίας τόνισε ότι ο Αρχιεπίσκοπος είναι ο τελευταίος που μπορεί να μιλά για θέματα οικονομίας.

«Έχει ξεκληρίσει την εκκλησιαστική περιουσία λόγω της διαχείρισής του, γι’ αυτό θα κάνει καλά ο Αρχιεπίσκοπος για θέματα οικονομίας να μη μιλά, καθώς έχει αποτύχει πλήρως. Ας περιοριστεί στα εκκλησιαστικά του καθήκοντα», τόνισε.

Ο κ. Νικολαΐδης δεν δίστασε ωστόσο να χαρακτηρίσει τον Αρχιεπίσκοπο ως αναξιόπιστο ιεράρχη, τονίζοντας συγκεκριμένα ότι, «δεν είναι δουλειά του το τι θα κάνουν οι εκπαιδευτικές οργανώσεις και με όλο το σεβασμό προς το θεσμό, δεν θέλουμε συμβουλές από έναν αναξιόπιστο ιεράρχη».

Όσον αφορά τις χθεσινές δηλώσεις του Υπ. Παιδείας, ο κ. Νικολαΐδης, είπε ότι «το μόνο που μπορεί να κάνει είναι να υποβάλει τάχιστα την παραίτησή του».

Κάλια Ανδρέου