Ούτε το μισό της ποινής και τον αποφυλάκισαν

Μετά την αποφυλάκιση του Π. Νεοκλέους, από χθες εκτός φυλακών και ο συγκατηγορούμενός του, Ρίκκος Ερωτοκρίτου. Εξέτισε μόνο 17 μήνες από τους 42 μήνες φυλακή

Εκτός Κεντρικών Φυλακών βρίσκεται από χθες ο τέως Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας Ρίκκος Ερωτοκρίτου αφού αποφυλακίστηκε βάσει απόφασης του Συμβουλίου Αποφυλακίσεως Κρατουμένων Επ’ Αδεία και όχι με προεδρική χάρη, παρακάμπτοντας έτσι τη συγκατάθεση του Γενικού Εισαγγελέα.

Στον κ. Ερωτοκρίτου είχε επιβληθεί ποινή φυλάκισης 3,5 χρόνων αλλά παρέμεινε στη φυλακή για μόλις 17 μήνες (η ποινή τού είχε επιβληθεί τον Μάρτιο του 2017). Με βάση την προεδρική χάρη -ελέω επανεκλογής του Νίκου Αναστασιάδη- στους φυλακισμένους, της καλής διαγωγής κ.λπ. ο τέως Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας θα αποφυλακίζετο κανονικά τον Μάρτιο του 2019.

Ωστόσο λόγω του ότι έχει εκτίσει πάνω από τη μισή ποινή του είχε το δικαίωμα αίτησης αποφυλάκισης στο Συμβούλιο Αποφυλακίσεως Κρατουμένων Επ’ Αδεία, το οποίο και αποφάσισε την αποφυλάκισή του υπό όρους. Ανάμεσα στους όρους αποφυλάκισής του είναι να παρουσιάζεται κάθε 15 μέρες στον αστυνομικό σταθμό, η παράδοση των ταξιδιωτικών του εγγράφων και η απαγόρευση εξόδου του από την Κύπρο. Επίσης του επιβλήθηκε όρος να μην κάνει δημόσιες δηλώσεις για την υπόθεση την οποία έχει καταδικαστεί.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Ερωτοκρίτου πέτυχε την αποφυλάκισή του από την πρώτη αίτηση που υπέβαλε στο Συμβούλιο ενώ για την απόφαση ενημερώθηκε, εκ των υστέρων, και ο Γενικός Εισαγγελέας Κώστας Κληρίδης. Πρόεδρος του Συμβουλίου Αποφυλάκισης Κρατουμένων Επ’ Αδεία είναι ο Σώτος Σταυρινίδης, πρώην δικαστής, που διορίστηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο τον Μάιο του 2016.

 

 

Ο Π. Νεοκλέους είχε αποφυλακιστεί τον περασμένο Απρίλιο

Υπενθυμίζουμε επίσης ότι ο Ρίκκος Ερωτοκρίτου είχε καταδικαστεί μαζί με τον δικηγόρο Παναγιώτη Νεοκλέους, ο οποίος καταδικάστηκε σε 2,5 χρόνια φυλάκιση και αποφυλακίστηκε τον περασμένο Απρίλιο.

Ο Π. Νεοκλέους, μετά από παρεμβάσεις από το Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης και επικαλούμενος ιατρικούς λόγους που αφορούσαν εμφυτεύματα δοντιών, δεν εξέτισε την ποινή του στις Κεντρικές Φυλακές, αλλά σε σουίτα στο Μέλαθρον Αγωνιστών. Για το θέμα υπήρξαν και γνωματεύσεις από τον Γενικό Εισαγγελία ότι δεν ακολουθήθηκαν οι νενομισμένες διαδικασίες και παράτυπα μεταφέρθηκε στο Μέλαθρον, ενώ το κράτος επωμίστηκε ως έξοδα για τη φύλαξή του δεκάδες χιλιάδες ευρώ.

Με προφανή στήριξη από το Προεδρικό

Η αποφυλάκιση του τέως Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα κ. Ρίκκου Ερωτοκρίτου από το Συμβούλιο Αποφυλακίσεως, τονίζει με χθεσινή του ανακοίνωση το ΑΚΕΛ, με προφανή στήριξη του Προέδρου της Δημοκρατίας και της κυβέρνησης, αποτελεί πρόκληση κατά του κυπριακού λαού και μνημείο ευνοιοκρατίας. Ο κ. Ερωτοκρίτου δεν εξέτισε παρά ένα ποσοστό μόνο της ποινής του. Το θέμα δεν είναι προσωπικό με τον κ. Ερωτοκρίτου.

Ο κ. Ερωτοκρίτου, καταλήγει το ΑΚΕΛ, έχει καταδικαστεί για πολύ σοβαρά αδικήματα, και ο Κύπριος πολίτης, γνωρίζοντας τις ιδιαίτερες σχέσεις με το Προεδρικό και την κυβέρνηση, δύσκολα θα πειστεί ότι αυτή η απόφαση είναι προϊόν αξιοκρατικής αξιολόγησης.

 

Σπύρος Σωτηρίου

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.