«Να σταματήσουν να παραπλανούν»

«Να σταματήσουν να παραπλανούν τον κόσμο», απαντούν οι εισαγωγείς μεταχειρισμένων στην ανακοίνωση που εξέδωσε ο Σύνδεσμος Εισαγωγέων Μηχανοκινήτων Οχημάτων (ΣΕΜΟ) για μετατροπή της Κύπρου σε αποθήκη ρυπογόνων.

Όσο πλησιάζει η συζήτηση και ψήφιση του νόμου που αφορά τις άδειες κυκλοφορίας και τους ρύπους, οξύνεται η αντιπαράθεση ανάμεσα σε εισαγωγείς μεταχειρισμένων και καινούριων αυτοκινήτων.

Σε δηλώσεις του στη «Χαραυγή» ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εισαγωγέων Μεταχειρισμένου Αυτοκινήτου, κ. Μάριος Χαραλάμπους, επανέλαβε ότι είναι υπέρ της κατάργησης των ρυπογόνων αυτοκινήτων, υποδεικνύοντας στους εισαγωγείς των καινούργιων να μη νιώθουν ανασφάλεια και να σταματήσουν να παραπλανούν τον κόσμο ότι φέρνουν ρυπογόνα για να προλάβουν την ψήφιση του επικείμενου νομοσχεδίου. «Να μην αγχώνονται και να μη νιώθουν ανασφάλεια», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Χαραλάμπους.

Επιπρόσθετα, διερωτήθηκε για το «ποια σκοπιμότητα υπάρχει και θέλουν να αποφύγουν τους δασμούς». Αντιστρέφοντας τα πυρά, ανέφερε ότι «αυτοί θέλουν να εισάγουν ρυπογόνα αυτοκίνητα γι’ αυτό θέλουν να φύγουν τους δασμούς». Νωρίτερα σε ανακοίνωσή του ο ΣΕΜΟ κατήγγειλε ότι η Κύπρος κινδυνεύει να μετατραπεί σε αποθήκη ρυπογόνων αυτοκινήτων μεγάλης ηλικίας, λόγω της συνεχούς αύξησης μεταχειρισμένων οχημάτων από διάφορες χώρες.

Το φαινόμενο, αναφέρεται, προσέλαβε ιδιαίτερες διαστάσεις τελευταίως, λόγω της προώθησης σχετικού νομοσχεδίου στη Βουλή για καταπολέμηση της ρύπανσης από τα αυτοκίνητα. «Πιο συγκεκριμένα, με σκοπό να προληφθεί η ψήφιση του σχετικού νομοσχεδίου παρατηρείται κατακόρυφη αύξηση στην εισαγωγή μεταχειρισμένων αυτοκινήτων, τα περισσότερα των οποίων είναι μεγάλης ηλικίας και υψηλής ρύπανσης», αναφέρεται. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα η Κύπρος, σύμφωνα με τον ΣΕΜΟ, να κινδυνεύει να μετατραπεί σε «αποθήκη» ρυπογόνων και μεγάλης ηλικίας αυτοκινήτων, τα οποία διώχνουν οι άλλες χώρες.

Επίσης να κινδυνεύει να της επιβληθούν τεράστια πρόστιμα από την ΕΕ για τη ρύπανση που προκαλούν τα αυτοκίνητα στους δρόμους της από το 2020. Ακόμα, αναφέρεται ότι η Κύπρος κινδυνεύει να έχει στους δρόμους της κατά πλειοψηφία παλαιά οχήματα, με όλες τις αρνητικές συνέπειες στα θέματα ρύπανσης του περιβάλλοντος και χωρίς τα τελευταία συστήματα ασφαλείας.

Ο ΣΕΜΟ εκφράζει τη στήριξή του στο νομοσχέδιο που ετοίμασε η κυβέρνηση κατά των ρύπων των αυτοκινήτων, αφού πιστεύει ότι η Κύπρος αξίζει και μπορεί να έχει σύγχρονο και ασφαλή στόλο αυτοκινήτων, εκμεταλλευόμενη τις συνεχείς υψηλές τεχνολογικές και αντιρρυπαντικές προδιαγραφές και εξελίξεις που έχουν στόχο την προστασία της δημόσιας υγείας.

Γιάννης Κακαρής