Ουκρανία: Εκκένωση πληρώματος στο καταδρομικό «Moskva»- Πυρκαγιά προκάλεσε έκρηξη πυρομαχικών

Σε εγκατάλειψη του πυραυλοφόρου καταδρομικού του στόλου της Μαύρης Θάλασσας της Ρωσίας, το Moskva («Μόσχα»), υποχρεώθηκε το πλήρωμα του μετά απο πυρκαγιά στο κατάστρωμα που προκάλεσε έκρηξη πυρομαχικών με αποτέλεσμα να υποστεί σοβαρές ζημιές σύμφωνα με ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Άμυνας. Αδιευκρίνιστη παραμένει η θέση του σκάφους.

Ουκρανοί αξιωματούχοι και ο δήμαρχος της Οδησσού, Μαξίμ Μαρτσένκο, υποστήριξαν νωρίτερα ότι το ρωσικό καταδρομικό χτυπήθηκε από πυραύλους κατά πλοίων επιφανείας Neptune.

Ο Ολεξίι Αρεστόβιτς, σύμβουλος της ουκρανικής προεδρίας, μίλησε επίσης μέσω YouTube περί ουκρανικών πληγμάτων στο καταδρομικό, μίλησε για «έκπληξη στη ναυαρχίδα του ρωσικού στόλου της Μαύρης Θάλασσας».

«Φλέγεται με μεγάλη ένταση. Τώρα. Και με τη θαλασσοταραχή, είναι αδύνατο να ξέρουμε αν μπορούν να το βοηθήσουν», είπε προσθέτοντας ότι πάνω στο σκάφος βρίσκονται «510 μέλη πληρώματος».

Οι πληροφορίες αυτές παραμένουν προς διασταύρωση καθώς αυτό είναι εξαιρετικά δύσκολο. Ειδικά ο ρωσικός στρατός σπανίως επιβεβαιώνει τέτοιες πληροφορίες.

Το Moskva είχε συμμετάσχει τις πρώτες ημέρες της εισβολής σε επιχείρηση εναντίον του Νησιού των Φιδιών, στη Μαύρη Θάλασσα, κοντά στα σύνορα της Ρουμανίας, όταν είχαν αιχμαλωτιστεί 19 μέλη του ουκρανικού ναυτικού, που ανταλλάχθηκαν αργότερα με Ρώσους αιχμαλώτους.

Την 24η Μαρτίου, έναν μήνα μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, το ουκρανικό πολεμικό ναυτικό ανέφερε πως κατέστρεψε το Saratov, αποβατικό σκάφος του ρωσικού πολεμικού ναυτικού αγκυροβολημένο στο λιμάνι του Μπερντιάνσκ, κοντά στη Μαριούπολη, στην Αζοφική Θάλασσα.

Η Μόσχα δεν επιβεβαίωσε την πληροφορία ότι το αποβατικό καταστράφηκε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, Reuters, dpa

Ακολουθήστε μας στο Google News.
Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.