Ουκρανία: Για 20.000 εγκλήματα πολέμου από τότε που εισέβαλε η Ρωσία


  • Καθημερινή ενημέρωση

    Κάθε πρωί η επικαιρότητα στο inbox σου.


Στοιχεία για 20.000 πιθανά εγκλήματα πολέμου τους τρεις μήνες αφότου εισέβαλε στη χώρα ο ρωσικός στρατός, λένε οτι έχουν οι ουκρανικές αρχές καθώς η διεθνής κοινότητα συνεχίζει να στηρίζει τη χώρα, είτε με τη παροχή οπλισμού και πυρομαχικών είτε για την ανοικοδόμησή της.

Οι ουκρανικές αρχές δήλωσαν πως έχουν στοιχεία για 20.000 πιθανά εγκλήματα πολέμου τους τρεις μήνες αφότου εισέβαλε στη χώρα ο ρωσικός στρατός, την 24η Φεβρουαρίου.

Μόνο η αστυνομία κατέγραψε 13.500 τέτοιες υποθέσεις, δήλωσε ο ουκρανός Υπουργός Εσωτερικών, Ντένις Μοναστίρσκι, στην ουκρανική τηλεόραση.

«Συνεργαζόμαστε με ξένους, εισαγγελείς, ομάδες έρευνας, ειδικούς, αλλά το μεγαλύτερο μέρος του (ερευνητικού) έργου γίνεται από ουκρανούς αστυνομικούς», διαβεβαίωσε.

Τα αποδεικτικά στοιχεία θα παραδοθούν σε διεθνείς οργανισμούς προκειμένου οι Ρώσοι που κατηγορούνται για τη διάπραξη εγκλημάτων πολέμου να λογοδοτήσουν στη δικαιοσύνη, πρόσθεσε.

Στο μεταξύ, νεαρός Ρώσος στρατιώτης καταδικάστηκε αυτή την εβδομάδα να εκτίσει ισόβια κάθειρξη από ουκρανικό δικαστήριο, στην πρώτη δίκη για έγκλημα πολέμου αφότου άρχισε η εισβολή.

Σε μια άλλη εξέλιξη, καθώς οι μάχες συνεχίζονται, ο Καναδάς ανακοίνωσε ότι στέλνει άλλες 20.000 οβίδες πυροβολικού στην Ουκρανία για να ενισχύσει τις δυνάμεις της.

Η Υπουργός Άμυνας Ανίτα Άναντ, ανέφερε ότι η νέα στρατιωτική βοήθεια είναι «ζωτικής σημασίας στον αγώνα που δίνει η Ουκρανία για να υπερασπιστεί τα ανατολικά εδάφη της» και τόνισε ότι καταβάλλονται προσπάθειες να παραδοθεί στις ουκρανικές δυνάμεις το συντομότερο δυνατόν.

Η παράδοση των πυρομαχικών γίνεται κατόπιν αιτήματος του Κιέβου στους συμμάχους της, συνέχισε η Άναντ.

Ο Καναδάς έχει δεσμευτεί πως θα συνεχίσει να παρέχει στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία για όσο διάστημα διαρκέσει η εισβολή της Ρωσίας.

Εν τω μεταξύ, διάσκεψη για την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας θα πραγματοποιηθεί στις 4 και 5 Ιουλίου στην Ελβετία για να συγκεντρωθούν πόροι για τη σπαρασσόμενη από τον πόλεμο χώρα μετά τη ρωσική εισβολή, ανακοίνωσε ο Ελβετός Πρόεδρος, Ιγκνάσιο Κασίς, από το Νταβός.

«Η διάσκεψη για την αποκατάσταση της Ουκρανίας θα είναι αφιερωμένη στη διαδικασία ανοικοδόμησης”, επιβεβαίωσε ο αρχηγός του κράτους κατά τη διάρκεια ομιλίας του στην οποία ήταν προσκεκλημένοι ο Ουκρανός Πρωθυπουργός Ντενίς Σμιχάλ μέσω τηλεδιάσκεψης και ο Ουκρανός Υπουργός Εξωτερικών, Ντμίτρο Κουλέμπα, που αναμενόταν στο Νταβός αλλά η άφιξή του καθυστέρησε λόγω προβλημάτων μεταφοράς.

Οι λεπτομέρειες για τους μελλοντικούς συμμετέχοντες στη διάσκεψη είναι προς το παρόν άγνωστες. Έχει σταλεί πρόσκληση σε σχεδόν 40 ηγέτες, αλλά αυτή θα πρέπει να θίξει κυρίως το θέμα των συνεισφορών που έχουν ήδη ανακοινωθεί όπως και των μελλοντικών από την Παγκόσμια Τράπεζα, τον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) και την Ευρωπαϊκή Ένωση, δήλωσε ο Ελβετός πρόεδρος.

Ο αρχηγός του κράτους διευκρίνισε επίσης ότι θα συμμετάσχει ο Ουκρανός Πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, χωρίς να διευκρινίσει υπό ποια μορφή.

Η Ρωσία «κατέστρεψε τους δρόμους, τις υποδομές, κάνει τα πάντα για να καταστήσει αδύνατη τη ζωή στην Ουκρανία», είπε ο Ουκρανός πρωθυπουργός Ντένις Σμιχάλ κατά την ομιλία του, εκτιμώντας το κόστος αυτών των καταστροφών στα 600 δισεκατομμύρια δολάρια.

Ο Ουκρανός ηγέτης κάλεσε «τη διεθνή κοινότητα για την κινητοποίηση οικονομικής βοήθειας, κρίσιμης για την ανοικοδόμηση».

Η διάσκεψη θα επικεντρωθεί στις υποδομές, που καταστράφηκαν από τον πόλεμο, στην οικονομία, τα περιβαλλοντικά και τα κοινωνικά θέματα, και περιλαμβάνει την κινητοποίηση κεφαλαίων μέσω πρόσκλησης για δωρεές, δήλωσε επίσης ο Ιγκνάσιο Κασίς.

Δεν θα σταλούν κεφάλαια στην Ουκρανία, είπε επίσης ο Ελβετός Πρόεδρος, επιβεβαιώνοντας ότι «υπάρχει κίνδυνος αυτά τα κεφάλαια να πέσουν σε λάθος χέρια» και τονίζοντας τη σημασία «να ελέγχεται η εκταμίευση των κεφαλαίων».

Ακολουθήστε μας στο Google News.
Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.