Ουκρανία: Καμένη γη η Μαριούπολη – Μαίνονται οι οδομαχίες και οι βομβαρδισμοί

Τα ρωσικά αεροπορικά πλήγματα μετατρέπουν την πολιορκημένη Μαριούπολη σε “καμένη γη”, τόνισε χθες Τρίτη η δημοτική αρχή, καθώς οι ΗΠΑ και η Ευρώπη σχεδιάζουν την επιβολή νέων κυρώσεων προκειμένου να τιμωρήσουν τη Μόσχα για την εισβολή στην Ουκρανία.

Οι οδομαχίες και οι βομβαρδισμοί μαίνονται στη Μαριούπολη, σύμφωνα με Ουκρανούς αξιωματούχους, μία ημέρα αφότου απέρριψε το τελεσίγραφο της Ρωσίας να παραδοθεί. Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι εκτιμάται ότι έχουν εγκλωβιστεί μέσα σε κτίρια, χωρίς τρόφιμα, νερό, ηλεκτρικό ρεύμα ή θέρμανση.

Οι ρωσικές δυνάμεις και οι φιλορώσοι αυτονομιστές έχουν καταλάβει περίπου το μισό λιμάνι, όπου συνήθως κατοικούν σχεδόν 400.000 άνθρωποι, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters επικαλούμενο το Ria Novosti. Οδομαχίες σημειώνονται στην πόλη, ενώ άμαχοι και Ουκρανοί στρατιώτες δέχονται καταιγισμό ρωσικών πυρών, δήλωσε ο περιφερειακός κυβερνήτης Πάβλο Κιριλένκο.

“Δεν έχει μείνει τίποτα εκεί”, είπε ο Ουκρανός Πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του προς το ιταλικό κοινοβούλιο.

Ο Αντιδήμαρχος της Μαριούπολης Σεργκέι Ορλόφ δήλωσε στο CNN ότι η πόλη τελεί υπό πλήρη αποκλεισμό και δεν έχει φτάσει ανθρωπιστική βοήθεια. “Η πόλη δέχεται συνεχείς βομβαρδισμούς. 50-100 βόμβες πέφτουν από ρωσικά αεροσκάφη καθημερινά… Τόσοι θάνατοι, τόσα δάκρυα, τόσα φρικτά εγκλήματα πολέμου”, είπε ο Ορλόφ.

Η Μαριούπολη βρίσκεται στην Αζοφική Θάλασσα και η κατάληψή της θα επέτρεπε στη Ρωσία να συνδέσει τις περιοχές στα ανατολικά που ελέγχουν οι φιλορώσοι αυτονομιστές με τη χερσόνησο της Κριμαίας, την οποία η Μόσχα προσάρτησε το 2014.

Η επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία έχει υποχρεώσει περισσότερους από 3,5 εκατομμύρια ανθρώπους να εγκαταλείψουν τις εστίες τους, έφερε την άνευ προηγουμένου απομόνωση της ρωσικής οικονομίας και προκάλεσε φόβους για γενικευμένη σύγκρουση με τη Δύση, που θεωρείτο αδιανόητη επί δεκαετίες, αναφέρει το Reuters.

Οι χώρες της Δύσης σχεδιάζουν να ασκήσουν μεγαλύτερη οικονομική πίεση στο Κρεμλίνο. Ο Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν μαζί με τους συμμάχους των ΗΠΑ θα επιβάλουν νέες κυρώσεις και θα αυστηροποιήσουν τις υπάρχουσες σε βάρος της Μόσχας, προανήγγειλε ο σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας Τζέικ Σάλιβαν εν όψει του ταξιδιού του Αμερικανού Προέδρου στην Ευρώπη.

Παράλληλα, αναμένονται ανακοινώσεις για δράσεις με σκοπό την ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας στην Ευρώπη, η οποία είναι εξαρτημένη σε μεγάλο βαθμό από το φυσικό αέριο της Ρωσίας.

Τέλος, ο Μπάιντεν θα εκφράσει την αλληλεγγύη του προς την Πολωνία, χώρα που συνορεύει με την Ουκρανία, κατά την επίσκεψή του στη Βαρσοβία.

Κρεμλίνο: Ακριβώς σύμφωνα με τα σχέδια εξελίσσεται η «ειδική στρατιωτική επιχείρηση στην Ουκρανία»

Η «ειδική στρατιωτική επιχείρηση στην Ουκρανία», όπως ονομάζεται από το Κρεμλίνο, «εξελίσσεται ακριβώς σύμφωνα με τη στόχευση και τα σχέδια, που είχαν εκ των προτέρων γίνει», καθώς «κανείς δεν πίστευε εξαρχής ότι θα κρατήσει δύο ημέρες», δήλωσε χθες στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN ο Ντμίτρι Πεσκόφ, εκπρόσωπος Τύπου του προέδρου της Ρωσίας στο πρώτο έως τώρα σχόλιό του για τη διάρκεια των στρατιωτικών επιχειρήσεων.

Κατά τον κ. Πεσκόφ, που έκανε τις δηλώσεις του στα αγγλικά, πρόκειται για «μια σοβαρή επιχείρηση με σοβαρούς στόχους», ενώ αναφερόμενος ειδικά στη Μαριούπολη είπε ότι κεντρικός στόχος των Ρώσων στρατιωτικών είναι «η εκκαθάριση της πόλης από τα εθνικιστικά τμήματα», αποστολή, η οποία υλοποιείται μαζί με «μέρος των Ουκρανών, οι οποίοι συνεργάζονται με τους Ρώσους στρατιωτικούς».

Ο Ρώσος εκπρόσωπος επανέλαβε τον ισχυρισμό του ότι «η κατοχή της Ουκρανίας δεν αποτελεί στόχο της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης της Ρωσίας» και διέψευσε ως «ψευδή είδηση» τις πληροφορίες περί «στρατοπέδων εργασίας», που κατηγορείται από την ουκρανική πλευρά ότι δημιουργεί για τους πρόσφυγες η Ρωσία.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Κρεμλίνου «για τη Ρωσία ήταν ολοφάνερο ότι η Ουκρανία σκόπευε η ίδια να ξεκινήσει στρατιωτική επιχείρηση κατά του Ντονμπάς», ενώ ερωτηθείς σχετικά με το ενδεχόμενο χρήσης πυρηνικών όπλων από τη Ρωσία είπε ότι «το δόγμα εθνικής ασφάλειας της Ρωσίας προβλέπει τη χρήση πυρηνικού όπλου μόνο σε περίπτωση απειλής για την ίδια την ύπαρξη της χώρας».

Νωρίτερα ο εκπρόσωπος του Ρώσου προέδρου είχε επιβεβαιώσει ότι η ρωσική πλευρά έχει διαβιβάσει στην ουκρανική εγγράφως τις προτάσεις της, για κάποιες από τις οποίες έχει λάβει απαντήσεις από το Κίεβο, ενώ για άλλες όχι, σχολιάζοντας ότι η δημοσιοποίηση κάποιων από τα υπό συζήτηση σημεία «μπορεί μόνο να βλάψει τη διαδικασία των συνομιλιών, η οποία έτσι κι αλλιώς προχωρά πολύ πιο αργά και χωρίς περιεχόμενο, από ό,τι θα θέλαμε», σύμφωνα με το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων ΡΙΑ-Νόβοστι.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy