Ουκρανία: Κάτοικοι του Σλοβιάνσκ εγκαταλείπουν την πόλη

Κάτοικοι του Σλοβιάνσκ, μιας πόλης στην ανατολική Ουκρανία που δεν διαθέτει πλέον ηλεκτρικό και νερό, ξεκίνησαν να την εγκαταλείπουν την Πέμπτη, την ώρα που ο δήμαρχος καλούσε τους πολίτες να φύγουν όσο είναι ακόμη καιρός.

«Η κατάσταση επιδεινώνεται, οι εκρήξεις γίνονται ολοένα και ισχυρότερες και οι βόμβες πέφτουν πιο συχνά», εξήγησε η 18χρονη φοιτήτρια Γκουλνάρα Εβχαρίποβα, καθώς επιβιβαζόταν σε ένα από τα πέντε μικρά λεωφορεία που περίμεναν έξω από το δημοτικό μέγαρο.

Την Τρίτη, σκοτώθηκαν τρεις άνθρωποι και άλλοι έξι τραυματίστηκαν, ενώ προκλήθηκαν και σοβαρές ζημιές.

Ο Βαντίμ Λιάχ, ο δήμαρχος του Σλοβιάνσκ, το οποίο προπολεμικά αριθμούσε 100.000 κατοίκους, είπε ότι σήμερα σημειώθηκαν νέοι βομβαρδισμοί στην περιφέρεια της πόλης, με αποτέλεσμα να καταστραφούν οι γραμμές υψηλής τάσης. «Δεν υπάρχει ηλεκτρικό ρεύμα, διακόπηκε η παροχή νερού. Η καλύτερη λύση σε αυτήν την κατάσταση είναι η εκκένωση. Φροντίστε τον εαυτό σας. Φτιάξτε τις βαλίτσες σας», έγραψε σε ανάρτησή του στο Telegram.

Πολλοί αναλυτές εκτιμούν ότι ο πόλεμος θα κρατήσει μήνες και ότι οι μάχες θα συνεχιστούν στην περιοχή του Ντονμπάς, όπου οι Ρώσοι έχουν καταλάβει εδάφη και ελέγχουν πλέον το μεγαλύτερο μέρος του Σεβεροντονέτσκ, μιας πόλης 80 χιλιόμετρα ανατολικά του Σλοβιάνσκ.

Η Κατερίνα Περεντνένκο, μια φύλακας ασφαλείας 24 ετών, επέστρεψε στο Σλοβιάνσκ πριν από πέντε ημέρες και ετοιμάζεται τώρα να ξαναφύγει. «Είναι πολύ δύσκολα εδώ. Βομβαρδίζεται από παντού, είναι τρομακτικό. Χωρίς νερό, ηλεκτρικό, γκάζι… Είμαι τρομοκρατημένη. Δεν μπορώ να πιστέψω τι μας συμβαίνει. Φοβάμαι για την πόλη μου και για τη χώρα μου. Και φοβάμαι ότι σύντομα δεν θα υπάρχει τίποτα για το οποίο θα αξίζει να επιστρέψουμε».

«Θα πάμε στο Ντνίπρο, από εκεί θα πάρω το τρένο για το Κίεβο (…) και μετά θα πάω στην Ευρώπη, πρόσφυγας», λέει δίπλα της ο Λεονίντ, 79 ετών. «Είναι οδυνηρό, δεν μας άξιζε κάτι τέτοιο. Δεν καταλαβαίνουμε γιατί τιμωρούμαστε. Είμαστε καλοί άνθρωποι, φιλειρηνικοί και ξαφνικά η Ρωσία αποφασίζει ότι είμαστε φασίστες», λέει με οργή ο συνταξιούχος.

Στα τέλη Μαΐου ο ρωσικός στρατός κατέλαβε την κοινότητα Λιμάν, από την οποία ανοίγει ο δρόμος για το Σλοβιάνσκ, που απέχει μόλις 25 χιλιόμετρα βορειότερα.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy