Ουκρανία: Πιθανόν να ζητήσει νέο δάνειο 5 δισ. δολαρίων από το ΔΝΤ

Η εξασφάλιση ενός νέου δανείου ύψους 5 δισεκατομμυρίων δολαρίων από το ΔΝΤ θα βοηθούσε να διαβεβαιωθούν οι υπόλοιποι πιστωτές της Ουκρανίας ότι η μακροοικονομική κατάσταση της εμπόλεμης χώρας είναι υπό έλεγχο, δήλωσε την Παρασκευή στο Reuters ο επικεφαλής οικονομικός σύμβουλος του προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι, Όλεγκ Ουστένκο.

Μια νέα χρηματοδότηση από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για περίπου 18 μήνες θα μπορούσε να χρησιμεύσει ως βάση για ένα μεγαλύτερο πακέτο 15 έως 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων για να βοηθήσει την Ουκρανία να αντιμετωπίσει την οικονομική κρίση που προκάλεσε η εισβολή της Ρωσίας, δήλωσε ο σύμβουλος.

Είπε επίσης ότι Ουκρανοί αξιωματούχοι βρίσκονται σε επαφή με τον οργανισμό για το πιθανό αίτημα, προσθέτοντας ότι στόχος θα πρέπει να είναι να προχωρήσει το συντομότερο δυνατό.

Τα σχόλια του Ουστένκο έγιναν εβδομάδες αφότου ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Ουκρανίας, Κιρίλο Σεβτσένκο, δήλωσε στο Reuters ότι διερευνούσε τον δανεισμό έως και 20 δισεκατομμυρίων δολάρίων από το ΔΝΤ για δύο ή τρία χρόνια, ποσό που θα έθετε την Ουκρανία πολύ πάνω από το «όριο έκτακτης πρόσβασης» του Ταμείου για δανεισμό.

Το μεγάλο μέγεθος αυτού του αιτήματος είχε προκαλέσει έντονες συζητήσεις στο ΔΝΤ, επειδή θα έθετε επίσης ερωτήματα σχετικά με τη βιωσιμότητα του χρέους της Ουκρανίας.

Το αναθεωρημένο σχέδιο θα είχε ως πρότυπο ένα πακέτο χρηματοδότησης που συμφωνήθηκε το 2015 μετά την εισβολή της Ρωσίας στην περιοχή της Κριμαίας στην Ουκρανία, το οποίο περιλάμβανε 17,5 δισ. δολάρια σε χρηματοδότηση από το ΔΝΤ, αλλά συνέβαλε στη μόχλευση συνολικής χρηματοδότησης ύψους 40 δισ. δολαρίων.

«Ένα πρόγραμμα του ΔΝΤ ύψους 5 δισεκατομμυρίων δολαρίων θα ήταν σύμφωνο με τα προηγούμενα επίπεδα χρηματοδότησης και θα μπορούσε να αποτελέσει καταλύτη για χρηματοδότηση από άλλες πηγές, συμπεριλαμβανομένης της ΕΕ, του αμερικανικού Υπουργείου Οικονομικών και άλλων μεμονωμένων χωρών», δήλωσε ο Ουστένκο στο Reuters.

Η Ουκρανία, που καλείται να διαχειριστεί τον εσωτερικό εκτοπισμό περίπου 7 εκατομμυρίων ανθρώπων από την εισβολή της Ρωσίας στις 24 Φεβρουαρίου, προσπαθεί να συγκεντρώσει πόρους για να αντιμετωπίσει τις ελλείψεις ενέργειας, τον αυξανόμενο πληθωρισμό και την επιδείνωση της ανθρωπιστικής κρίσης καθώς πλησιάζει ο χειμώνας.

Η οικονομική συρρίκνωση αγγίζει το 35%-45% το 2022 και το μηνιαίο δημοσιονομικό έλλειμμα φτάνει τα 5 δισεκατομμύρια δολάρια, ενώ μόνο το ένα τρίτο από τα περίπου 29 δισεκατομμύρια δολάρια που έχουν δεσμευθεί από τη Δύση για βοήθεια έχει αξιοποιηθεί μέχρι στιγμής, λένε οικονομολόγοι.

Αυτή την εβδομάδα, οι εξωτερικοί πιστωτές της Ουκρανίας υποστήριξαν το αίτημά της για διετές πάγωμα των πληρωμών για σχεδόν 20 δισεκατομμύρια δολάρια σε διεθνή ομόλογα, αλλά η Ουκρανία πρέπει ακόμη να καταβάλει 635 εκατομμύρια δολάρια σε πληρωμές κεφαλαίου για προηγούμενα δάνεια του ΔΝΤ που αρχίζουν στα μέσα Σεπτεμβρίου.

Ο Ουστένκο δήλωσε ότι η Ουκρανία ελπίζει να προχωρήσει γρήγορα στις διαπραγματεύσεις με το ΔΝΤ με στόχο την επίτευξη προκαταρκτικής συμφωνίας πριν από την ημερομηνία λήξης αυτών των πληρωμών.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy