Ουκρανία: Τη χιλιοστή επίθεση σε υπηρεσίες υγείας λόγω πολέμου κατέγραψε ο ΠΟΥ

Τη χιλιοστή επίθεση σε υπηρεσίες υγείας επιβεβαίωσε ο ΠΟΥ (Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας) στην Ουκρανία, από την έναρξη του πολέμου τον Φεβρουάριο του 2022 μέχρι σήμερα. Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Οργανισμός, οι επιθέσεις αυτές εμποδίζουν την πρόσβαση δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων σε παροχές υγείας, αυξάνοντας τον κίνδυνο για ασθένειες και θανάτους.

Συγκεκριμένα, αναφέρεται ότι οι 1.004 επιθέσεις σε διάστημα 15 μηνών διάρκειας του πολέμου, στοίχισαν τη ζωή σε 101 ανθρώπους, συμπεριλαμβανομένων εργαζομένων στις υπηρεσίες υγείας και ασθενών, ενώ τραυμάτισαν πολλούς περισσότερους, επηρεάζοντας όσους παρέχουν υπηρεσίες υγείας, προμηθευτές, εγκαταστάσεις και μεταφορές, συμπεριλαμβανομένων των ασθενοφόρων.

Ως επιθέσεις θεωρούνται από τον ΠΟΥ «λεκτική ή φυσική βία, παρεμπόδιση ή παρέμβαση με απειλή βίας που παρεμβάλλεται στη διαθεσιμότητα, πρόσβαση και παροχή φροντίδας και προληπτικών υπηρεσιών υγείας, εν μέσω έκτακτων συνθηκών». Αυτό σημαίνει ότι οι επιθέσεις σχετίζονται με οπλισμό, ή με ψυχολογική απειλή και εκφοβισμό.

«Αυτές οι επιθέσεις απειλούν την ασφάλεια και την ευημερία των εργαζομένων στην υγεία και υποσκάπτουν την φροντίδα των ανθρώπων που ζουν σε περιοχές συγκρούσεων», ανέφερε ο εκπρόσωπος του ΠΟΥ στην Ουκρανία, Δρ Jarno Habicht. «Οι επιθέσεις σε υπηρεσίες υγείας συνιστούν παραβίαση του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου. Στερούν από τους ανθρώπους τη φροντίδα που χρειάζονται και έχουν ευρείες και μακροπρόθεσμες συνέπειες», πρόσθεσε.

Σημειώνεται, ακόμα, ότι οι ψυχολογικές συνέπειες στους ασθενείς, που φοβούνται να ζητήσουν βοήθεια, καθώς και στους εργαζόμενους στην υγεία, που δεν μπορούν να παράσχουν φροντίδα σε ασφαλές και προστατευμένο περιβάλλον, είναι επίσης πολύ σοβαρές και θα έχουν επιπτώσεις στην υγεία του κόσμου για μεγάλα χρονικά διαστήματα.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy