Ουκρανία: Βρετανία και ΗΠΑ «βλέπουν» ρωσική επίθεση «ανά πάσα στιγμή» – Για υστερία και προβοκάτσιες των ΗΠΑ μιλά η Μόσχα

Ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, ο Άντονι Μπλίνκεν, δήλωσε σήμερα ότι ο κίνδυνος μία ρωσικής στρατιωτικής εισβολής στην Ουκρανία είναι υψηλός και επικείμενος ώστε να δικαιολογήσει την απομάκρυνση της πλειονότητας του προσωπικού της αμερικανικής πρεσβείας στο Κίεβο, την οποία ανακοίνωσε νωρίτερα το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Μιλώντας σε κοινή συνέντευξη Τύπου στη Χονολολού, αφότου συνάντησε τους υπουργούς Εξωτερικών Ιαπωνίας και Νοτίου Κορέας, ο Μπλίνκεν επανέλαβε ότι η διπλωματική οδός με τη Ρωσία αναφορικά με την ουκρανική κρίση παραμένει ανοικτή και ότι ο μόνος δρόμος είναι η Ρωσία να αποκλιμακώσει την ένταση.

Ο υπουργός Άμυνας της Βρετανίας, ο Μπεν Γουάλας, εκτίμησε ότι η Ρωσία θα μπορούσε να εξαπολύσει μία επίθεση κατά της Ουκρανίας ανά πάσα στιγμή, παρά τις επανειλημμένες διαβεβαιώσεις της Μόσχας ότι δεν απειλεί καμία χώρα.

Σύμφωνα τους Sunday Times, ο Γουάλας δήλωσε χθες Σάββατο ότι μία ρωσική εισβολή στην Ουκρανία είναι «πολύ πιθανή» και ότι η Ρωσία θα μπορούσε να εξαπολύσει μία «επίθεση ανά πάσα στιγμή».

Ο Βρετανός υπουργός Άμυνας προειδοποίησε ότι σε περίπτωση κλιμάκωσης, το ΝΑΤΟ θα αναπτύξει τις δυνάμεις του κατά μήκος των ρωσικών συνόρων και οι σύμμαχοι θα ενισχύσουν τις στρατιωτικές δαπάνες.

«Μπορεί (ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν) απλά να σβήσει τις μηχανές των τανκς του και να πάμε όλοι σπίτι, αλλά υπάρχει μία οσμή Μονάχου στον αέρα», δήλωσε μεταξύ άλλων ο Γουάλας.

Ο υπουργός άμυνας της Βρετανίας ταξίδεψε στη Μόσχα την Παρασκευή και συναντήθηκε με τον Ρώσο ομόλογό του, Σεργκέι Σοϊγκού. Ο Γουάλας δήλωσε ότι οι συνομιλίες ήταν «εποικοδομητικές και ειλικρινείς» και ότι προέτρεψε τη Μόσχα να αποκλιμακώσει την ένταση στα ουκρανικά σύνορα. Από την πλευρά του, ο Σοϊγκού δήλωσε έπειτα από τη συνάντηση ότι το επίπεδο των σχέσεων Ρωσίας-Βρετανίας ήταν κοντά στο μηδέν και ότι ήταν αναγκαίο να σταματήσει η επιδείνωση των σχέσεων μεταξύ Ρωσίας και ΝΑΤΟ.

Τους τελευταίους μήνες, η Δύση και το Κίεβο κατηγορούν τη Μόσχα με αφορμή τη συγκέντρωση στρατιωτικών δυνάμεων κοντά στα σύνορα της Ουκρανίας για προετοιμασίες μίας «εισβολής». Η Μόσχα έχει αρνηθεί αυτές τις κατηγορίες, δηλώνοντας επανειλημμένως ότι δεν απειλεί κανέναν, εκφράζοντας παράλληλα την ανησυχία της για τη στρατιωτική δραστηριότητα του ΝΑΤΟ κοντά στα ρωσικά σύνορα, την οποία θεωρεί απειλή.

Η Ρωσία υπογράμμισε επίσης ότι έχει το δικαίωμα να μετακινεί στρατεύματα εντός της επικράτειάς της και προειδοποίησε τις χώρες της Δύσης ότι οι στρατιωτικές ενισχύσεις στο Κίεβο θα μπορούσαν να το ενθαρρύνουν να τις χρησιμοποιήσει εναντίον των αυτονομιστών στη νοτιοανατολική Ουκρανία (Ντονμπάς).

Η Αυστραλία ανέστειλε προσωρινά τη λειτουργία της πρεσβείας της στο Κίεβο και απομάκρυνε το προσωπικό της, εν μέσω της κλιμάκωσης της έντασης από τη συγκέντρωση ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων κοντά στα σύνορα της Ουκρανίας, ανακοίνωσε σήμερα το αυστραλιανό υπουργείο Εξωτερικών.

«Θα μεταφέρουμε τις δραστηριότητές μας σε ένα προσωρινό γραφείο στο Λβιβ» αναφέρει η ανακοίνωση, επαναλαμβάνοντας τη σύσταση προς τους Αυστραλούς υπηκόους που βρίσκονται στην Ουκρανία: «Εξακολουθούμε να συμβουλεύουμε τους Αυστραλούς να εγκαταλείψουν αμέσως την Ουκρανία με εμπορικά μέσα».

Το Λβιβ είναι μία πόλη στη δυτική Ουκρανία, περίπου 70 χιλιόμετρα μακριά από τα σύνορα με την Πολωνία.

 

 

Να διατηρήσουν επαφή δεσμεύτηκαν ο Τζο Μπάιντεν και Βαλντιμίρ Πούτιν κατά την τηλεφωνική συνομιλία πάνω από μια ώρα που είχαν το Σάββατο για την κρίση στην Ουκρανία. Φαίνεται ωστόσο πως οι δύο πλευρές παρέμειναν σταθερές στις θέσεις τους με την Ουάσιγκτον να κατηγορεί τη Μόσχα ότι θέλει να εισβάλει στην Ουκρανία και την Ρωσία να απαντά ότι οι ΗΠΑ κάνουν προπαγάνδα και υποδαυλίζουν μια Ουκρανική επίθεση το Ντομπάς.

Το κλίμα αυτό αποτυπώνει μια δήλωση Αμερικανού αξιωματούχου που ανέφερε η τηλεφωνική συνομιλία Μπάιντεν – Πούτιν δεν οδήγησε σε μια «θεμελιώδη αλλαγή». Δήλωσε χαρακτηριστικά πως η συνομιλία ήταν «επαγγελματική, ουσιαστική και διήρκησε μια και πλέον ώρα. Δεν υπήρξε θεμελιώδης αλλαγή στη δυναμική που παρατηρείται εδώ και εβδομάδες» και ζήτησε από τους δημοσιογράφους να μην κατονομαστεί.

Ο ίδιος αξιωματούχος πρόσθεσε πως «οι δύο πρόεδροι συμφώνησαν ότι οι ομάδες μας θα παραμείνουν δεσμευμένες τις επόμενες ημέρες». Στην ερώτηση εάν η Ρωσία έχει λάβει απόφαση να εισβάλει, ο αξιωματούχος είπε: «Νομίζω ότι η ειλικρινής απάντηση σε αυτή την ερώτηση είναι ότι δεν έχουμε πλήρη ορατότητα στη λήψη αποφάσεων του Προέδρου Πούτιν».

Σύμφωνα με ανακοίνωση του λευκού Οίκου ο Τζο Μπάιντεν είπε στον Βλαντιμίρ Πούτιν ότι οι ΗΠΑ είναι προετοιμασμένες για διπλωματία καθώς και για «άλλα σενάρια». Επίσης ότι οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους «θα απαντήσουν αποφασιστικά και θα επιβάλλουν σοβαρές και ταχείες επιπτώσεις στη Ρωσία».

Για υστερία και προβοκάτσιες των ΗΠΑ μιλά η Μόσχα

Το Κρεμλίνο κατήγγειλε σήμερα την αμερικανική «υστερία» στο θέμα της Ουκρανίας μετά την τηλεφωνική συνομιλία Πούτιν και Μπάιντεν, διευκρινίζοντας παράλληλα ότι οι δύο άνδρες αποφάσισαν «να συνεχίσουν τις επαφές».

«Η υστερία έφθασε στο απόγειό της», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο Γιούρι Ουσακόφ, διπλωματικός σύμβουλος του Πούτιν. Αλλά «οι πρόεδροι συμφώνησαν να συνεχίσουν τις επαφές σε όλα τα επίπεδα», πρόσθεσε.

«Τις τελευταίες ημέρες και τις τελευταίες ώρες, η κατάσταση οδηγήθηκε στον παραλογισμό», ανέφερε ο Ουσακόφ, δηλώνοντας ότι «οι Αμερικανοί ανακοινώνουν ακόμη και την ημερομηνία της ρωσικής εισβολής και ταυτόχρονα ενισχύουν τον στρατό της Ουκρανίας».

Πρόσθεσε πως «οι πρόεδροι συμφώνησαν ότι οι απόψεις που εξέφρασε ο Τζο Μπάιντεν θα εξεταστούν στη Μόσχα και θα ληφθούν υπόψη στην αντίδρασή μας» στις απαντήσεις που πρέπει να δώσουν το ΝΑΤΟ και η Ουάσινγκτον στις απαιτήσεις για τις εγγυήσεις ασφαλείας της Ρωσίας.

Νωρίτερα ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ χαρακτήρισε αυτούς τους αμερικανικούς ισχυρισμούς ως «κενούς και αβάσιμους» και ότι αξιοποιούνται σαν τέχνασμα για την κλιμάκωση της έντασης. Ανέφερε ακόμα ότι η Ρωσία δεν αποτελεί καμία απολύτως απειλή για κανέναν.

Ο Πεσκόφ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο προβοκάτσιας προκειμένου να δικαιολογηθούν οι ισχυρισμοί των ΗΠΑ και σημείωσε ότι η χρήση στρατιωτικής βίας για την επίλυση της κρίσης στη νοτιοανατολική Ουκρανία θα έχουν σοβαρές συνέπειες.

Στο ίδιο μήκος κύματος και η ανακοίνωση του Κρεμλίνου για την τηλεφωνική επικοινωνία Πούτιν – Μακρόν που προηγήθηκε της συνομιλίας με τον Μπάιντεν.

«Ο Βλαντιμίρ Πούτιν και ο Εμανουέλ Μακρόν συζήτησαν την κατάσταση με τις προκλητικές εικασίες για τα υποτιθέμενα σχέδια της Ρωσίας να εισβάλει στην Ουκρανία, τα οποία συνοδεύτηκαν από μαζική παράδοση προηγμένων όπλων στη χώρα, καθώς δημιουργείται πρόσχημα για πιθανή επιθετικότητα των ουκρανικών δυνάμεων στο Ντονμπάς», αναφέρει η ανακοίνωση του Κρεμλίνου.

Ανοιχτές οι διπλωματικές αποστολές της ΕΕ στην Ουκρανία

Οι διπλωματικές αποστολές της ΕΕ στην Ουκρανία παραμένουν ανοιχτές, αναφέρει ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε εκ μέρους της ΕΕ, προσθέτει ότι «συνεχίζουν να δραστηριοποιούνται για την υποστήριξη των πολιτών της ΕΕ και σε συνεργασία με τις ουκρανικές αρχές», ενώ επαναλαμβάνει ότι οποιαδήποτε περαιτέρω στρατιωτική επιθετικότητα κατά της Ουκρανίας «θα έχει τεράστιες συνέπειες και βαρύ τίμημα ως απάντηση».

Αναφέρει ότι «οι διπλωματικές μας αποστολές δεν κλείνουν. Παραμένουν στο Κίεβο και συνεχίζουν να δραστηριοποιούνται για την υποστήριξη των πολιτών της ΕΕ και σε συνεργασία με τις ουκρανικές αρχές. Η παρουσία του προσωπικού και οι ταξιδιωτικές συμβουλές προς τους πολίτες της ΕΕ προσαρμόζονται ανάλογα με τις ανάγκες για να ληφθούν υπόψη οι συνθήκες ασφαλείας».

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ζοζέπ Μπορέλ είχε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας. Συζήτησαν για τρέχουσες εξελίξεις στην Ουκρανία, καθώς και στην Ανατολική Μεσόγειο, ιδιαίτερα υπό το φως των τελευταίων προκλητικών δηλώσεων Τούρκων αξιωματούχων, αναφέρεται σε ανάρτηση του υπουργείου Εξωτερικών στο Twitter.

 

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy