Ουκρανικό: Η τακτική των ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ και η διπλωµατία

  • «Οι ΗΠΑ προκαλούν σκόπιμα όλη αυτή την υστερία»
  • Με το πρόσχηµα αυτόνοµης ασφάλειας, ιδιαίτερα µετά το Brexit, οι ηγετικές δυνάµεις της Ε.Ε. πιέζουν για δυναµική στρατιωτική ανάπτυξη της Ένωσης
  • Ο Μπάιντεν έχει δηλώσει «ξεχάστε ότι εµείς θα πολεµήσουµε στην Ουκρανία». Άρα «σας οδηγούµε σε πόλεµο, αλλά σκοτωθείτε εσείς»
  • Πρέπει να αγωνιστούµε για να µη χρησιµοποιηθούν οι βάσεις. Θα πρέπει να συνεχίσουµε να παλεύουµε για επίλυση του Κυπριακού και αποστρατιωτικοποίηση της Κύπρου

 

Το ουκρανικό ζήτημα αδιαμφισβήτητα απασχολεί την παγκόσμια κοινότητα το τελευταίο διάστημα, κυρίως εξαιτίας του φόβου που επικρατεί για μία ενδεχόμενη σύγκρουση μεταξύ Ανατολής και Δύσης, ΝΑΤΟ και Ρωσίας. Πόσο ακριβές, όμως, είναι αυτό;

Η τρομολαγνεία, η πολεμοκαπηλία και ο τρόμος δημιουργούν μία εύλογη σύγχυση, ενώ, όπως εξηγεί σε συνέντευξή της στη «Χαραυγή» η επικεφαλής του Τομέα Διεθνών Σχέσεων και Ευρωπαϊκής Πολιτικής και μέλος της Κ.Ε. του ΑΚΕΛ, Βέρα Πολυκάρπου, «οι ΗΠΑ επιδιώκουν να περικυκλώσουν τη Ρωσία, ενώ η δεύτερη ζητά να τηρηθούν παλαιότερες συμφωνίες για την ασφάλεια…»

Επιπλέον, η κα Πολυκάρπου αναφέρεται στις βάσεις – ορμητήρια του ΝΑΤΟ, αλλά και στη στάση που πρέπει να κρατήσει η Κύπρος σε αυτή τη διένεξη.

Verapolykarpou

Τι συµβαίνει αυτή τη στιγµή στην Ουκρανία, ποια είναι η µεγάλη εικόνα;

Ίσως να είναι γνωστά τα γεγονότα του 2014 -το Μαϊντάν- και οι εξελίξεις που οδήγησαν εδώ. Θα ήθελα να βάλω στην εικόνα το γεγονός ότι το ΝΑΤΟ και οι Ηνωµένες Πολιτείες επιδιώκουν τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ «προς ανατολάς» και την περικύκλωση της Ρωσίας. Οποιαδήποτε άλλη χώρα του µεγέθους της Ρωσίας και όχι µόνο δεν θα το αποδεχόταν χωρίς να αντιδράσει. Η Ρωσία, δε, βασίζεται και στις συµφωνίες που έγιναν τη δεκαετία του ’90 για µη επέκταση του ΝΑΤΟ προς τα σύνορά της.

Ταυτόχρονα, µαζί µε αυτό βλέπουµε ότι ενώ πριν από περίπου ένα χρόνο, επί Τράµπ, ο Μακρόν αποκαλούσε το ΝΑΤΟ «εγκεφαλικά νεκρό», τώρα οι ΗΠΑ πιέζουν για να το επαναφέρουν και να το ενισχύσουν για να µετατραπεί σε παγκόσµιο οργανισµό και να χτυπά παντού στον κόσµο. Με το πρόσχηµα αυτόνοµης ασφάλειας, ιδιαίτερα µετά το Brexit, οι ηγετικές δυνάµεις της Ε.Ε. πιέζουν για δυναµική στρατιωτική ανάπτυξη της Ε.Ε., λανθασµένα κατά την άποψή µας, µετατρέποντάς την σε µια άλλη στρατιωτική δοµή. Να µην ξεχνούµε πως ο Μπάιντεν στηρίχθηκε για την εκλογή του από το στρατιωτικό-βιοµηχανικό σύµπλεγµα και τώρα πρέπει να ξεπληρώσει.

∆ηλαδή, πρέπει να δουλέψει πάση θυσία η πολεµική βιοµηχανία;

Προς το παρόν αυτό που βλέπουµε να πηγαίνει προς την Ουκρανία είναι, πέραν από αριθµό πυραύλων, «παλιοσίδερα», όπως τα ονόµασαν κάποιοι δηµοσιογράφοι που γνωρίζουν τι γίνεται στο έδαφος. Αυτά στο τέλος της ηµέρας µπορεί να καταλήξουν πίσω στις χώρες που τα στέλνουν µέσω της µαύρης αγοράς. Αυτό άλλωστε είδαµε να γίνεται µε τα όπλα από τη Βοσνία και αλλού, τα οποία επέστρεψαν στην Ευρώπη µέσω διαφόρων τροµοκρατικών οργανώσεων σκοτώνοντας Ευρωπαίους. Οπότε, ας µην ξεχνούµε αυτή την πτυχή, διότι η πολεµική βιοµηχανία είναι πολύ κερδοφόρα.

Θα πρέπει να ειπωθεί επίσης ότι, ιδιαίτερα τα τελευταία τέσσερα χρόνια, έχει αναπτυχθεί δυναµικά η στρατιωτική συνεργασία Ουκρανίας και Τουρκίας. Χρησιµοποιώντας σοβιετική τεχνολογία πυραύλων η οποία υπήρχε στην Ουκρανία, µαζί µε τεχνολογία από τη Γερµανία, η Τουρκία έχει στήσει τα πιο χρησιµοποιηµένα σε πολεµικές συγκρούσεις µη επανδρωµένα αεροσκάφη (drones), τα «Μπαιρακτάρ», τα οποία χρησιµοποιήθηκαν, για παράδειγµα, από το Αζερµπαϊτζάν κατά της Αρµενίας. Αυτά χρησιµοποιούνται και στην Ουκρανία. Πριν από δυο βδοµάδες περίπου, Ζελένσκι και Ερντογάν συµφώνησαν στην ανάπτυξη αυτής της βιοµηχανίας σε ουκρανικό έδαφος. Άρα πρέπει να διοχετευτεί όλη αυτή η παραγωγή… Όταν υπάρχουν συγκρούσεις, αυξάνεται φυσικά το εµπόριο όπλων και τα έσοδα από αυτό το εµπόριο είναι τεράστια. Τα θύµατα βέβαια είναι οι λαοί.

Πιστεύετε ότι οι Αµερικανοί «σπρώχνουν» τα πράγµατα στο να γίνει πόλεµος;

Ναι, προκαλούν όλη αυτή την υστερία που πλήττει και οικονοµικά την Ουκρανία -που ήδη είναι σε άσχηµη κατάσταση- για να φτάσει σε κατάρρευση. Οι Αµερικανοί και οι Βρετανοί έχουν αποσύρει τους στρατιωτικούς συµβούλους τους από την Ουκρανία. Ο Μπάιντεν ξεκαθάρισε ότι «ξεχάστε ότι εµείς θα πολεµήσουµε στην Ουκρανία». Άρα «σας οδηγούµε σε πόλεµο, αλλά σκοτωθείτε εσείς».

Να σηµειωθεί ότι ο στρατός της Ουκρανίας έχει πάρα πολλούς στρατιώτες που είναι ρωσόφωνοι -για να µην πω και ρωσικής καταγωγής. Και δεν πρόκειται Ρώσοι να σκοτώσουν Ρώσους. Γι’ αυτό γύρω από το Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ φαίνεται να µην είναι µόνο τακτικός στρατός, αλλά και φασιστικές οµάδες, µέρος των οποίων έχουν ενταχθεί στον ουκρανικό στρατό. Αυτοί είναι αδίστακτοι.

Υπάρχει κάποιος άλλος παράγοντας που παίζει σηµαντικό ρόλο σε όλη αυτή τη διένεξη;

Το φυσικό αέριο. Οι ΗΠΑ δεν θέλουν να λειτουργήσει ο Nord Stream 2 –δηλαδή ο αγωγός ο οποίος θα φέρει φυσικό αέριο από τη Ρωσία στη Γερµανία παρακάµπτοντας έτσι την Ουκρανία– που είναι έτοιµος από τον Σεπτέµβρη. Από αυτόν ακριβώς τον αγωγό εξαρτιούνται η Γερµανία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Η ανταγωνιστικότητα της γερµανικής βιοµηχανίας θα πληγεί σοβαρά αν δεν έρθει αυτό το φυσικό αέριο από τη Ρωσία. Οι ΗΠΑ εδώ και περίπου ένα χρόνο στοχεύουν ακριβώς στο να µην ανοίξει αυτή η στρόφιγγα. Αναγκάζουν τους Ευρωπαίους να δεχτούν υγροποιηµένο φυσικό αέριο από τις ΗΠΑ το οποίο βγαίνει από σχιστόλιθο που είναι καταστροφικό στο περιβάλλον και είναι και πολύ πιο ακριβό.

Οι τελευταίες εξελίξεις δείχνουν (χωρίς ποτέ να υπάρχει κάτι δεδοµένο) ότι η διπλωµατική λύση φαντάζει ως πιθανότερο σενάριο.

Η διπλωµατική οδός αποτελεί τη µόνη βιώσιµη οδό για αποκλιµάκωση και τελικά λύση των όποιων διαφορών. Η Ρωσία είναι στην ευρωπαϊκή ήπειρο και αυτό δεν θα αλλάξει.

Τις τελευταίες µέρες γίνονται εντατικές επαφές αξιωµατούχων σειράς ευρωπαϊκών κρατών µε τη Ρωσία και αυτό είναι θετικό. Ταυτόχρονα όµως εξαπολύονται από τον Γ.Γ. του ΝΑΤΟ, από αξιωµατούχους της Ε.Ε., από τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, απειλές για «σκληρά αντίποινα» και «κυρώσεις που θα πονέσουν τη Ρωσία». Ωστόσο, παρά τις διαβεβαιώσεις των αµερικανικών µυστικών υπηρεσιών πως η Ρωσία θα επιτεθεί στην Ουκρανία, κάτι τέτοιο δεν φαίνεται πως θα συµβεί.

Εύχοµαι όλοι να έχουν διδαχτεί από τα εγκληµατικά ψέµατα των Αµερικανών και των Βρετανών για τα όπλα µαζικής καταστροφής του Ιράκ που ποτέ δεν βρέθηκαν, αλλά η χώρα καταστράφηκε και στη θέση της γεννήθηκαν σκοτεινές δυνάµεις όπως το Ισλαµικό Κράτος.

Τον ∆εκέµβρη η Μόσχα έδωσε γραπτώς τις προτάσεις της για εξοµάλυνση των σχέσεων στην Ευρώπη µε δύο βασικά σηµεία: Πρώτο, την εφαρµογή της Χάρτας Ευρωπαϊκής Ασφάλειας που συµφωνήθηκε στο πλαίσιο του ΟΑΣΕ το 1999 στην Κωνσταντινούπολη και δεύτερο, την εφαρµογή από την Ουκρανία της Συµφωνίας του Μινσκ για επίλυση της σύγκρουσης στις περιοχές του Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ.

Με παραδοχές Ευρωπαίων αξιωµατούχων, η Ουκρανία δεν έχει εφαρµόσει καµία από τις υποχρεώσεις της που συµφωνήθηκαν το 2015. Οι απαντήσεις της Ουάσιγκτον και των Βρυξελλών δεν κάλυψαν αυτά τα επίµαχα σηµεία. Αναµένουµε τη δηµοσίευση της απάντησης της Μόσχας που επιδόθηκε στις 17 Φεβρουαρίου για να έχουµε καλύτερη πληροφόρηση.

Μέσα σε όλο αυτό το σκηνικό µπορούµε να είµαστε αισιόδοξοι;

Ο τρόπος επίτευξης µόνιµης σταθερότητας και ειρηνικής συνεργασίας υπάρχει, φτάνει να υπάρχει και πολιτική θέληση. Π.χ. µια διάσκεψη που να απαντά στις ανάγκες ασφάλειας όλων στην ευρωπαϊκή ήπειρο και να εξυπηρετεί τα συµφέροντα αυτών και όχι των ΗΠΑ. Για να µην ξεκινήσει στην ήπειρο που ξεκίνησαν δύο παγκόσµιοι πόλεµοι άλλος πόλεµος που θα είναι καταστροφικός.

Και επειδή οι Βρετανικές Βάσεις έχουν «καλωσορίσει» την Πέµπτη τέσσερα πολεµικά αεροσκάφη Typhoon, να επαναλάβω πως εµείς δεν τα καλωσορίζουµε, πως η Κύπρος δεν πρέπει να χρησιµοποιηθεί ως ορµητήριο για οποιαδήποτε επίθεση, πως εµείς απαιτούµε να φύγουν και αυτά και οι βάσεις. Και η κυπριακή κυβέρνηση δεν πρέπει να συναινέσει σε χρησιµοποίηση κυπριακού εδάφους από το ΝΑΤΟ. Εδώ στην Κύπρο πρέπει να αγωνιστούµε για να µη χρησιµοποιηθούν οι βάσεις. Θα πρέπει να συνεχίζουµε να παλεύουµε για την επίλυση του Κυπριακού και την αποστρατιωτικοποίηση της Κύπρου. Έτσι θα φύγουν οι βάσεις.

Ukraine

Η Ε.Ε. πρέπει να θεωρείται προέκταση του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ;

Στην ερώτηση αν η Ε.Ε. έχει προσδεθεί στο άρµα του ΝΑΤΟ και των Αµερικανών, η Βέρα Πολυκάρπου απάντησε ότι «ο Μπορέλ σίγουρα (σ.σ. έχει διαλέξει την πλευρά αυτή), αλλά ο Μακρόν ακολουθεί µία άλλη τακτική.

Το ίδιο και οι Γερµανοί. Μπορεί να κάνουν διάφοροι δηλώσεις, όπως η Υπουργός Εξωτερικών της Γερµανίας, ιδιαίτερα πριν αναλάβει τα καθήκοντά της, τώρα είναι πολύ πιο προσεκτική. Όµως το κόστος της ενέργειας, όχι µόνο στην Κύπρο αλλά και σε ολόκληρη την Ε.Ε., έχει ξεπεράσει τα όρια.

Ο κόσµος δεν θα αντέξει και ήδη γίνονται διαδηλώσεις γι’ αυτό το ζήτηµα. Και δεν θα δεχτούν, για παράδειγµα, οι Γερµανοί πολίτες αυτές τις τιµές. Και δεν τις δέχονται ήδη. Όταν θα κτυπηθεί καίρια και η βιοµηχανία, ποιος θα τη σώσει; Μήπως η ΕΕ;

Γι’ αυτό πιστεύω ότι και οι Γερµανοί και οι Γάλλοι θα επιµένουν στη γραµµή της διπλωµατίας. Η Ρωσία στο υψηλότερο επίπεδο έχει επαναλάβει ότι δεν πρόκειται να επιτεθεί αν δεν δεχτεί επίθεση ή πρόκληση. Οπότε σε αυτό και στις προτάσεις που έδωσε η Μόσχα από τον ∆εκέµβρη πρέπει να βρεθεί διέξοδος. Ο Μακρόν άρχισε να µιλά και πάλι για την ασφάλεια ολόκληρης της Ευρώπης.

Ο Οργανισµός Ασφάλειας και Συνεργασίας στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) είναι ο χώρος που θα µπορούσε να δώσει τη δυνατότητα για περαιτέρω συζήτηση. Όµως αν επιλεκτικά κάποιοι σκέφτονται τις συµφωνίες που έχουν γίνει µέσα στον ΟΑΣΕ –αφήνοντας έξω τη συµφωνία που έγινε στην Κωνσταντινούπολη το 1999– ε, τότε σηµαίνει πως δεν έχουν ειλικρινείς προθέσεις».

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.