Ουκρανικό: Οι θέσεις των κομμάτων για την εισβολή της Ρωσίας και τις κυρώσεις ΕΕ

Τα μέτρα και οι κυρώσεις που αποφάσισαν οι 27 ηγέτες της ΕΕ δεν θα σταματήσουν τη Ρωσία από την πολιτική γραμμή που έχει αποφασίσει να ακολουθήσει, τόνισε το μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΑΚΕΛ, Βέρα Πολυκάρπου. Σημείωσε ότι αναμένονται να είναι αλυσιδωτές οι επιπτώσεις σε διάφορους τομείς.

Μιλώντας στην πρωινή έκδοση του ΑΣΤΡΑ, η Βέρα Πολυκάρπου ανέφερε ότι οι κυρώσεις που δεν προέρχονται από τα Ηνωμένα Έθνη, δεν είναι σεβαστές στο διεθνές δίκαιο.

Ανέφερε επίσης ότι δεν είναι η πρώτη φορά που επιβάλλονται μέτρα εις βάρος της Ρωσίας, λέγοντας ότι ήταν μέρος μιας συνεχούς κλιμάκωσης μιας έντονης δημιουργίας ρωσοφοβίας και ενός πολέμου σε όλα τα επίπεδα, κυρίως από τις βαλτικές δημοκρατίες.

Σημείωσε ότι αυτά τα μέτρα δεν οδήγησαν πουθενά παρά μόνο στην επιδείνωση των σχέσεων, ενώ είπε ότι ίσως να οδήγησαν σε αυτή την κατάσταση που επικρατεί σήμερα.

Η Βέρα Πολυκάρπου απέρριψε την αναφορά του Νίκου Τορναρίτη του ΔΗΣΥ ότι η Ρωσία δεν ήταν στο πλευρό της Κύπρου όλα αυτά τα χρόνια. Επίσης είπε ότι κανένας πόλεμος δεν έχει θετικά στοιχεία παρά μόνο όλεθρο.

Για την αναφορά του Ρώσου Υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ στην «Τουρκική Δημοκρατία Βόρειας Κύπρου» χωρίς να προτάξει τη λέξη λεγόμενη, για να δικαιολογήσει την Ρωσική παρέμβαση στην Ουκρανία, η κ. Πολυκάρπου ότι θα πρέπει να ζητηθεί επίσημα επεξήγηση μέσω του Υπουργείου Εξωτερικών.

Τορναρίτης: Ίδιες μεθοδεύσεις με αυτές του 1974

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν χρησιμοποίησε τις ίδιες μεθοδεύσεις για την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, με αυτές που χρησιμοποιήθηκαν στην Κύπρο το 1974 ανέφερε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΔΗΣΥ, Νίκος Τορναρίτης.

Μιλώντας στην πρωινή έκδοση του ΑΣΤΡΑ, ανέφερε ότι θύματα του πολέμου δεν θα είναι μόνο οι πολίτες της Ουκρανίας αλλά και πολίτες ευρωπαϊκών χωρών, όπως η Κύπρος.

Ανέφερε επίσης ότι οι οικονομικές κυρώσεις που αποφασίστηκαν σε βάρος της Ρωσίας, θα έχουν επιπτώσεις στην Κύπρο και κυρίως στους τομείς της ενέργειας, του τουρισμού και των πρώτων υλών.

Ο κ. Τορναρίτης σημείωσε ότι η Κύπρος αναμένει εδώ και 48 χρόνια από τους μεγάλους της γης να παρέμβουν προς τον εισβολέα για απελευθέρωση του τόπου μας, αλλά κάτι τέτοιο δεν έγινε. Επίσης διερωτήθηκε πότε ήταν στο πλευρό της Κύπρου η Ρωσία.

Ο κ. Τορναρίτης αναφέρθηκε και στην αναφορά του Ρώσου Υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ στην «Τουρκική Δημοκρατία Βόρειας Κύπρου» χωρίς να προτάξει τη λέξη λεγόμενη, για να δικαιολογήσει την Ρωσική παρέμβαση στην Ουκρανία.

K.Ευσταθίου: Υπάρχει μια επανάληψη των γεγονότων του 1974

Υπάρχει μια επανάληψη των γεγονότων του 1974 τόνισε ο βουλευτής της ΕΔΕΚ Κωστής Ευσταθίου σχολιάζοντας τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Μιλώντας στην πρωινή έκδοση του ΑΣΤΡΑ, σημείωσε ότι η Κύπρος ανήκει μεν σε μια «οικογένεια» που ονομάζεται ΕΕ και έχει υποχρεώσεις. Τόνισε ωστόσο ότι η Κύπρος δεν πρέπει μόνο να ακολουθεί τις θέσεις της Ένωσης, αλλά και να υψώνει πολιτικό λόγο για το κυπριακό.

Επίσης ο κ. Ευσταθίου έκανε λόγο για αδυναμία της ΕΕ και του διεθνούς παράγοντα να επιβάλει πιο αυστηρά και δραστικά μέτρα έκανε λόγο.

Σημείωσε ότι παρά τα μεγάλα λόγια, ο καθένας αφήνεται στην μοίρα του, ανάλογα με τα συμφέροντα εταίρων και συμμάχων.

Άθως Αντωνιάδης: Η ΕΕ βλέπει τα οικονομικά της συμφέροντα

Η ΕΕ βλέπει τα οικονομικά της συμφέροντα και όχι την ποιότητα ζωής των κρατών μελών της ανέφερε ο ΓΓ του ΔΗΚΟ Άθως Αντωνιάδης, σχολιάζοντας τις εξελίξεις στην Ουκρανία.

Μιλώντας στην πρωινή έκδοση του ΑΣΤΡΑ, ο κ. Αντωνιάδης ανέφερε ότι ο ουκρανικός λαός έχει αφεθεί στο έλεος της μοίρας του και έχει προδοθεί από ανθρώπους που του «έταζαν» συμμαχίες όπως είχε γίνει και το 1974 στην Κύπρο.

Όπως ανέφερε, ενώ ευρωπαϊκό έδαφος (Κύπρος) βρίσκεται υπό κατοχή εδώ και 48 χρόνια, η ΕΕ αναβαθμίζει την οικονομική σχέση που έχει η ΕΕ με την Τουρκία.

Τόνισε ότι αυτό είναι προκλητική αντίφαση και μίλησε για δυο μέτρα και δυο σταθμά και  κατηγόρησε την ΕΕ για απραξία, ανικανότητα και αδυναμία.

Επίσης ο Άθως Αντωνιάδης υπέδειξε ότι πρέπει να σταματήσει η αιματοχυσία και οι εμπλεκόμενοι να καθίσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

 

Ακολουθήστε μας στο Google News.
Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.