Ουραγός στην πορεία προς τη μεταρρύθμιση η Αμμόχωστος

Βολές δημάρχων και κοινοταρχών προς την ΠτΒ για την απραξία του προσωρινού Συντονιστικού Συμβουλίου

Διαμαρτυρία Δήμων - Κοινοτήτων Αμμοχωστου στη Βουλή για καθυστέρηση στη μεταρρύθμιση Τοπικής Αυτοδιοίκησης

Ευθύνες στην Πρόεδρο της Βουλής και σε όλο το νομοθετικό σώμα καταλογίζουν δήμαρχοι και κοινοτάρχες της ελεύθερης περιοχής Αμμοχώστου για την καθυστέρηση στην πορεία προς τη μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Οι δήμαρχοι Παραλιμνίου και Δερύνειας και οι κοινοτάρχες Φρενάρους και Αχερίτου υπογράφουν κοινή επιστολή προς την Αννίτα Δημητρίου καταγγέλλοντάς την για την απραξία στην οποία βρίσκεται το επαρχιακό Συντονιστικό Συμβούλιο Αμμοχώστου. Αυτοί οι προσωρινοί οργανισμοί συστάθηκαν για να προετοιμάσουν το έδαφος για τις αλλαγές που θα γίνουν το 2024, ωστόσο στην περίπτωση της ελεύθερης Αμμοχώστου δεν έχει καν λειτουργήσει ακόμα, ένεκα του ότι οι δήμαρχοι Αγίας Νάπας και Σωτήρας δεν αποδέχονται να δοθεί η προεδρία και η έδρα του Συμβουλίου στον Δήμο Παραλιμνίου. «Οι άλλες επαρχίες ετοιμάζονται πυρετωδώς για το στήσιμο των νέων Επαρχιακών Οργανισμών, ώστε να μπορέσει να εφαρμοσθεί η μεταρρύθμιση, ενώ στη δική μας ακρωτηριασμένη επαρχία τιμωρούμαστε επειδή η Μητρόπολή μας είναι κατεχόμενη και κάποιοι την κηδεμονεύουν», αναφέρουν οι κ.κ. Πυρίλλης, Καραγιάννης, Χαζηγιώρκας και Καούνας. Οι ευθύνες της Βουλής και της Προέδρου, Αννίτας Δημητρίου, σύμφωνα με τους τέσσερις τοπικούς άρχοντες, εντοπίζονται στο ότι από τον περασμένο Ιούλιο, όταν είχε κατατεθεί τροποποιητικό νομοσχέδιο από τον Υπουργό Εσωτερικών για να ρυθμιστεί η προεδρία και η έδρα του Συντονιστικού Συμβουλίου Αμμοχώστου, μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει κατορθωτό να ψηφιστεί.

«Η Βουλή έχει υποχρέωση να τοποθετηθεί είτε θετικά είτε αρνητικά πριν το κλείσιμό της για τις προεδρικές εκλογές», αναφέρουν οι δήμαρχοι και κοινοτάρχες, αφήνοντας να εννοηθεί ότι η καθυστέρηση στην ψήφιση του νόμου οφείλεται σε μικροπολιτικά παιχνίδια. Επ’ αυτού, πολύ συγκεκριμένες ήταν οι πρόσφατες δημόσιες καταγγελίες του δημάρχου Παραλιμνίου για παρασκήνιο στο οποίο πρωταγωνιστούν οι βουλευτές Κυριάκος Χατζηγιάννης του ΔΗΣΥ και Χρίστος Σενέκκης του ΔΗΚΟ με στόχο την ακύρωση των αποφάσεων για τη μεταρρύθμιση στην ελεύθερη Αμμόχωστο.

Τα νομοσχέδια που έχουν ψηφιστεί για τη μεταρρύθμιση προνοούν ότι η έδρα και η προεδρία του Συντονιστικού Συμβουλίου ανατίθενται αυτόματα στον Μητροπολιτικό Δήμο, κάτι που δημιούργησε κενό στην περίπτωση αυτή ένεκα του ότι η Αμμόχωστος είναι κατεχόμενη. Ο Υπουργός Εσωτερικών επιχείρησε να καλύψει το κενό με τροποποιητικό νομοσχέδιο με τίτλο «Ο περί Επαρχιακών Οργανισμών Αυτοδιοίκησης (Τροποποιητικός) Νόμος του 2022», στο οποίο αναφέρεται ότι κατά τη διάρκεια της έκρυθμης κατάστασης καθήκοντα προέδρου του Προσωρινού Συντονιστικού Συμβουλίου για την επαρχία Αμμοχώστου θα εκτελεί ο δήμαρχος του μεγαλύτερου πληθυσμιακά δήμου, κάτι που σημαίνει ότι η προεδρία πάει στον δήμαρχο Παραλιμνίου.


Καθυστερεί η ψήφιση…

Τα νομοσχέδια που έχουν ψηφιστεί για τη μεταρρύθμιση προνοούν ότι η έδρα και η προεδρία του Συντονιστικού Συμβουλίου ανατίθενται αυτόματα στον Μητροπολιτικό Δήμο, κάτι που δημιούργησε κενό στην περίπτωση αυτή ένεκα του ότι η Αμμόχωστος είναι κατεχόμενη. Ο Υπουργός Εσωτερικών επιχείρησε να καλύψει το κενό με τροποποιητικό νομοσχέδιο, αλλά η ψήφισή του καθυστερεί…

 Τάσος Περδίος 

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.