Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν: Ας κάνουμε όλοι μαζί το σωστό με μία μεγάλη καρδιά, όχι με 27 μικρές

Έκκληση για ενότητα και υπερψήφιση των μέτρων της Κομισιόν και του Συμβουλίου για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού και των συνεπειών της, απηύθυνε από την ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες, η Πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, ζητώντας από θεσμούς και Κράτη Μέλη να “κάνουμε όλοι μαζί το σωστό – με μία μεγάλη καρδιά, όχι με 27 μικρές”, χρησιμοποιώντας της φράση του Αντενάουερ

Συγκεκριμένα, η Πρόεδρος της Κομισιόν, στην ομιλία της στην ολομέλεια ανέφερε τα εξής: “οι αριθμοί των τελευταίων ημερών έδειξαν ότι μπορούμε να αναστρέψουμε την τάση – αλλά μόνο αν όλοι κάνουμε αυτό που μας αναλογεί. Ναι, είναι επώδυνη η απομάκρυνση από την οικογένειά μας – ιδίως όταν ανησυχούμε για τη σωματική και ψυχική τους υγεία”.

Σημείωσε μάλιστα αναφερόμενη στην αραιή διάταξη της ολομέλειας πως “παρά το γεγονός ότι καθόμαστε πιο αραιά απ` ό,τι συνήθως, πρέπει να συνεργαστούμε στενότερα από ποτέ”.

Προέτρεψε λέγοντας ότι “θα πρέπει να φροντίσουμε ο ένας τον άλλο, να βοηθήσουμε ο ένας τον άλλο να το ξεπεράσουμε. Γιατί αν υπάρχει κάτι μεταδοτικότερο απ` αυτόν τον ιό, αυτό είναι η αγάπη και η συμπόνια, των οποίων τη δύναμη μας δείχνουν απέναντι στις αντιξοότητες οι πολίτες της Ευρώπης”.

Αναφέρθηκα αναλυτικά στις “μικρές πράξεις καλοσύνης”, τη συμπόνια και την αλληλεγγύη “που συμβάλλουν στην εξάπλωση της ελπίδας σε όλη την Ευρώπη”.

“Από τον εθελοντισμό έως τα τραγούδια στα μπαλκόνια. Από τις καρτ ποστάλ στους μοναχικούς συνανθρώπους μας έως τα ψώνια για τους ηλικιωμένους. Από τα ξενοδοχεία που προσφέρουν τις κλίνες τους έως τα εστιατόρια που δωρίζουν τα τρόφιμά τους. Από τους αρωματοποιούς πολυτελείας και τους παραγωγούς βότκας που παράγουν απολυμαντικά τζελ έως τους κατασκευαστές αυτοκινήτων και τους οίκους μόδας που πλέον παράγουν μάσκες. Αυτό είναι το παράδειγμα που πρέπει να ακολουθήσει η Ευρωπαϊκή Ένωση. Κάνοντας ο κάθε ένας και η κάθε μία από εμάς αυτό που μας αναλογεί, μπορούμε να βοηθήσουμε πραγματικά ο ένας τον άλλο”, κατέγραψε η Πρόεδρος.

Ωστόσο προειδοποίησε ταυτόχρονα επικρίνοντας αυτούς  που “όταν η Ευρώπη χρειαζόταν πραγματικά την αλληλοϋποστήριξη, πάρα πολλοί κοίταξαν μόνο τον εαυτό τους”.

“Όταν η Ευρώπη χρειαζόταν πραγματικά τη νοοτροπία ΄όλοι για έναν`, πάρα πολλοί απάντησαν `μόνο για τον εαυτό μου`. Και όταν η Ευρώπη χρειάστηκε πραγματικά να αποδείξει ότι δεν είναι μια ΄Ένωση μόνο για τα εύκολα΄, πάρα πολλοί αρνήθηκαν να τείνουν χείρα βοηθείας. Ωστόσο, για ορισμένους δεν άργησαν να γίνουν αισθητές οι επιπτώσεις των δικών τους μη συντονισμένων δράσεων. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο τις τελευταίες εβδομάδες λάβαμε εξαιρετικά και έκτακτα μέτρα για τον συντονισμό και τη διευκόλυνση των απαιτούμενων δράσεων”, σημείωσε.

“Έκτοτε, η κατάσταση βελτιώνεται και τα κράτη μέλη αρχίζουν να βοηθούν το ένα το άλλο – για να βοηθήσουν τον εαυτό τους. Η Ευρώπη πλέον πραγματικά εντατικοποιεί τις προσπάθειές της. Οι πολίτες της Ευρώπης, όμως, παρακολουθούν ποια θα είναι τα επόμενα βήματα. Και όλοι γνωρίζουμε τι διακυβεύεται. Αυτό που έχει σημασία είναι το τι θα κάνουμε από δω και πέρα ­­– τόσο για το σήμερα όσο και για το αύριο”, ανέφερε η Πρόεδρος.

Στη συνέχεια η Πρόεδρος αναφέρθηκε αναλυτικά στα μέτρα που λαμβάνονται, από τις κοινές προμήθειες και το στρατηγικό απόθεμα προστατευτικού εξοπλισμού, ως το ταμείο των 37 δις, τις πράσινες λωρίδες για τα εμπορεύματα και την ενεργοποίηση της ρήτρας διαφυγής για τους δημοσιονομικούς κανόνες και τις κρατικές ενισχύσεις. Σημειώνεται ότι ορισμένα από τα μέτρα αυτά, όπως την αναστολή των κανόνων για τις χρονοθυρίδες των αεροπλάνων καλείται να ψηφίσει η ολομέλεια.

“Αυτή είναι η Ευρώπη που θα πρέπει να θυμούνται οι άνθρωποι την επομένη μέρα. Μια Ευρώπη που δουλεύει με γοργούς ρυθμούς, όταν όλος ο κόσμος μοιάζει να έχει μπει σε παύση. Μια Ευρώπη που είναι δίπλα στους πολίτες της και τα κράτη μέλη της, όταν τη χρειάζονται επειγόντως. Μια Ευρώπη που βάζει και την ενσυναίσθηση και τη συμπόνοια πάνω απ` όλα.
Μια Ευρώπη ανθεκτική και ταυτόχρονα αλτρουιστική σε καιρούς ανάγκης. Αυτή είναι η Ευρώπη που θέλω. Αυτή ακριβώς είναι η Ευρώπη που ονειρεύτηκαν οι ιδρυτές και ιδρύτριές της πάνω στις στάχτες του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου. Όταν δημιούργησαν αυτή την ένωση ανθρώπων και εθνών, είχαν πλήρη επίγνωση του πού οδηγεί η εγωμανία και η εθνικιστική σκέψη. Στόχος τους ήταν η δημιουργία μιας συμμαχίας όπου από την αμοιβαία εμπιστοσύνη απορρέει μια κοινή δύναμη. Και η μεγάλη τους ιδέα ήταν μέσα σε δεκαετίες να δημιουργηθεί μια μοναδική κοινότητα ελευθερίας και ειρήνης – η Ευρωπαϊκή μας Ένωση”, σημείωσε σχετικά η Πρόεδρος της Κομισιόν.

“Στεκόμαστε μπροστά σε ένα σταυροδρόμι: ο ιός θα μας χωρίσει μόνιμα σε πλούσιους και φτωχούς; Σε κατέχοντες και απόρους; Ή θα παραμείνουμε ένας ισχυρός συνασπισμός, ένας σοβαρός πρωταγωνιστής στην παγκόσμια σκηνή; Μπορούμε να βγούμε από την κατάσταση αυτή ισχυρότεροι και καλύτεροι; Μπορούν οι κοινότητές μας ενώπιον της κρίσης να έρθουν πιο κοντά, οι δημοκρατίες μας να κερδίσουν σε κύρος;” διερωτήθηκε δημόσια.

“Κυρίες και κύριοι βουλευτές, τις τελευταίες ημέρες, πολλοί από εσάς χρησιμοποίησαν τα λόγια του Jean Monnet για τη σφυρηλάτηση της Ευρώπης σε περιόδους κρίσης. Αυτό εξακολουθεί να ισχύει. Υπάρχει όμως κι ένα απόσπασμα από έναν άλλο ιδρυτή, το οποίο, κατά την άποψή μου, συνοψίζει επίσης την κατάσταση στην οποία βρισκόμαστε. Ο Κόνραντ Αντενάουερ είχε δηλώσει: «Ιστορία είναι και το σύνολο όλων όσων θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί». Φίλοι μου, η ιστορία μας κοιτάζει στα μάτια. Ας κάνουμε όλοι μαζί το σωστό – με μία μεγάλη καρδιά, όχι με 27 μικρές.
Ζήτω η Ευρώπη! Ζήτω η Ευρώπη! Ζήτω η Ευρώπη!” κατέληξε η Πρόεδρος.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy