Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στον Κιζίλγιουρεκ: Η ΕΕ επιμένει στην Ομοσπονδία

epa09299952 The President of the European Commission, Ursula Von der Layen leaves at the end of the first day of a European Union leaders meeting in Brussels, Belgium, 25 June 2021. EU leaders meet in Brussels for two days to discuss COVID-19, economic recovery, migration and external relations. EPA/ARIS OIKONOMOU / POOL
Έλα στο Google News

«Με βαθιά ανησυχία ακούσαμε τις ανακοινώσεις του Προέδρου Ερντογάν και του κ. Τατάρ σχετικά με την κλειστή πόλη των Βαρωσίων, οι οποίες αποτελούν μια απαράδεκτη μονομερής απόφαση».

Αυτά σημειώνει η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν σε απαντητική επιστολή προς τον Νιαζί Κιζίλγιουρεκ. Ο ευρωβουλευτής μέσα από την επιστολή του είχε αναδείξει το ζήτημα των Βαρωσίων και την εμπλοκή της Τουρκίας στις υποθέσεις της Τουρκοκυπριακής κοινότητας.

Στην επιτολή της η κ. φον ντερ Λάιεν συνέχισε παραθέτοντας την καταδίκη της ΕΕ στις μονομερής ενέργειες της Τουρκίας, τονίζοντας ότι καμία ενέργεια δεν πρέπει να προχωρήσει που να μην είναι σύμφωνη με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας και ειδικότερα τα ψηφίσματα 550 (1984) και 789 (1992). Για αυτό και καλεί την Τουρκία να αναστρέψει τις όποιες ενέργειες έχει πάρει μέχρι στιγμής.

Η κ. φον ντερ Λάιεν διατύπωσε στην επιστολή της την ξεκάθαρη θέση της ΕΕ και την δέσμευση της για συνολική λύση του κυπριακού προβλήματος βασισμένη στην Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία με πολιτική ισότητα, όπως περιγράφεται στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας και σύμφωνα με τις αρχές στις οποίες ιδρύθηκε η ΕΕ. Την ίδια δέσμευση αναμένει από την Τουρκία.

Τέλος η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ανέφερε ότι οι Υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ θα συζητήσουν το θέμα στην επόμενη τους συνεδρία και να εξετάσουν, εφόσον δεν έχουν αναστραφεί οι ενέργειες της Τουρκίας, την χρησιμοποίηση εργαλείων που έχει στην διάθεση της ΕΕ για υποστήριξη των συμφερόντων των κρατών μελών και της περιφερειακής σταθερότητας.

Επισυνάπτεται η απαντητική επιστολή

letter from Commission President

 

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.