Το πόσο στενή θα είναι η μελλοντική σχέση ΕΕ και Ηνωμένου Βασιλείου θα εξαρτηθεί από το πόσο θα είναι ευθυγραμμισμένο το ΗΒ με τους ευρωπαϊκούς κανόνες και τις κανονιστικές ρυθμίσεις, επεσήμανε η Πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν κατά τη συζήτηση προ της τελικής ψηφοφορίας της Συμφωνίας Αποχώρησης στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και στην οποία μετείχαν η Κομισιόν το Συμβούλιο εκπροσωπούμενη από την Κροατική Προεδρία και οι επικεφαλής των πολιτικών ομάδων του ΕΚ.

“Η σημερινή ψηφοφορία δεν είναι ψηφοφορία υπέρ ή κατά του Brexit, αλλά μια τακτική έναντι μιας άτακτης εξόδου του ΗΒ”, δήλωσε ο Επικεφαλής της Διευθύνουσας Επιτροπής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το Brexit, Γκυ Βέρχοφσταντ, εξηγώντας ότι “άν με την καταψήφιση μπορούσαμε να το σταματήσουμε, τότε θα το συνιστούσα πρώτος, όμως αυτή η επιλογή δεν είναι στο πιάτο μας”.

Ο Γκυ Βέρχοφσταντ ήταν ο πρώτος εισηγητής κατά την τελική ψηφοφορία της Συμφωνίας Αποχώρησης (ΣΑ) η οποία έχει εγκριθεί από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, τα Κράτη Μέλη και τη Βρετανική πλευρά. Ο Γκυ Βέρχοφσταντ ευχαρίστησε τον Μισέλ Μπαρνιέ για το γεγονός ότι κατάφερε να διατηρήσει την ενότητα των Κρατών Μελών και των ίδιων των Ευρωπαϊκών Θεσμών για το θέμα, ενώ επεσήμανε ότι οι Βρετανοί Ευρωβουλευτές “θα λείψουν” στο ίδιο το ΕΚ, εξαίροντας το ήθος και τη συνεισφορά της πλειοψηφίας αυτών. Στη συνέχεια αναφέρθηκε αναλυτικά στη φιλοσοφία πίσω από την επιλογή το Brexit, μεταφέροντας την άποψή του ότι η αρχή του Brexit ήταν όταν άρχισαν να αποδίδονται στο ΗΒ εξαιρέσεις και επιστροφές από τον προϋπολογισμό. Σημείωσε ότι το Brexit μεταξύ άλλων είναι και λάθος τη Ένωσης, ζητώντας αναμόρφωση των θεσμών της ΕΕ, ώστε να καταστεί “κανονική ένωση”, χωρίς εξαιρέσεις και “δικαιώματα veto”. Ευχήθηκε τέλος στους Βρετανούς “εις το επανιδείν”.

Από την πλευρά της η εκπρόσωπος της Κροατικής Προεδρίας που μετείχε στην ίδια συνεδρίαση, προειδοποίησε για τη μικρή διάρκεια της μεταβατικής περιόδου και του κινδύνους που ενέχει αν δεν επιτευχθεί συμφωνία για τη μελλοντική σχέση στο τέλος της. Κάλεσε δε την Κομισιόν και το ΗΒ σε προσεκτική παρακολούθηση, όσων έχουν συμφωνηθεί και ειδικά των δικαιωμάτων των πολιτών. Σημείωσε δε ότι οι διαπραγματεύσεις θα διαρκέσουν όσο χρειαστεί για να αντιμετωπιστούν όλα τα ζητήματα που περιέχονται στην πολιτική διακήρυξη για τη μελλοντική σχέση. Ζήτησε δε προς αυτό την εγρήγορση των Ευρωπαϊκών θεσμών και καλωσόρισε τις αλλαγές στη λειτουργία της Διευθύνουσας Επιτροπής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το Brexit.

Από την πλευρά της η Πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιν ευχαρίστησε τους επιφανείς Βρετανούς που εργάστηκαν για την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση και την εισαγωγή του κοινού νομίσματος, όπως ο πρώην Πρόεδρος της Κομισιόν Τζέννιγκς. Η Πρόεδρος σημείωσε ότι η ΣΕ είναι μόνο το πρώτο βήμα στην όλη διαδικασία και επεσήμανε ότι ΕΕ και ΗΒ πρέπει να παραμείνουν σε συντονισμό σε μια σειρά από θέματα, όπως ασφαλείας, διεθνούς ανάπτυξης, κλιματικής αλλαγής και άλλα. “Θέλουμε μια στενή συνεργασία, όμως πρέπει να δούμε πως θέσουμε τους όρους για το ΗΒ ως τρίτη χώρα”, τόνισε. Σημείωσε μάλιστα πως στο τραπέζι βρίσκεται μια εμπορική συμφωνία με μηδενικούς δασμούς και ποσοστώσεις. Τόνισε όμως ότι το πόσο ευρεία θα είναι αυτή η συμφωνία θα εξαρτηθεί από τον κανονιστικό εναρμονισμό του ΗΒ με τους κανόνες της ΕΕ, όπως για παράδειγμα στα εργασιακά δικαιώματα και το περιβάλλον. Η ΕΕ δεν σκοπεύει να εκθέσεις τις επιχειρήσεις της σε αθέμιτο ανταγωνισμό, διευκρίνισε και ανακοίνωσε πως ήδη η αεροπορική βιομηχανία και η βρετανική βιομηχανία αυτοκινήτου ζήτησαν από την κυβέρνηση του ΗΒ να διατηρήσει τις ευρωπαϊκές προδιαγραφές.