Ουσιαστική ευαισθητοποίηση και αποδοχή των ξένων

Του Χρήστου Χαραλάμπους

Η παρουσία εδώ και αρκετό καιρό στη Λεμεσό ενός μεγάλου αριθμού ανθρώπων με καταγωγή την Αφρική, οι οποίοι, μη έχοντας άλλη επιλογή για τη στέγασή τους έστησαν παραπήγματα και διαμένουν σε ανοικτό χώρο στο κέντρο της πόλης, χωρίς καμιά αρμόδια τοπική ή άλλη κρατική Αρχή να ευαισθητοποιείται, φέρνει για μια ακόμα φορά στην επιφάνεια το ζήτημα του ουσιαστικού ενδιαφέροντος και της συνύπαρξης με αυτούς τους ανθρώπους.

Αναμφίβολα, κάθε εκδήλωση που πραγματοποιείται, είτε από τους δήμους είτε από άλλους φορείς, στα πλαίσια κάποιων ευρωπαϊκών προγραμμάτων ή μέσα από άλλες πρωτοβουλίες και έχουν ως σημείο αναφοράς τους ξένους που ζουν και εργάζονται στον τόπο μας, δεν αφορούν μόνο τους ίδιους τους ξένους, τους υπηκόους τρίτων χωρών, όπως καθιερώθηκε να τους λέμε, αλλά ενδιαφέρουν όλους τους κατοίκους που ζουν στην ίδια πόλη. Πολύ περισσότερο, θα πρέπει οι ντόπιοι να αναζητούν τέτοιου είδους εκδηλώσεις και να συμμετέχουν σ’ αυτές με κάθε δυνατό τρόπο. Για τους ξένους, απ’ όπου κι αν κατάγονται, αυτές οι εκδηλώσεις αποτελούν σίγουρα μια ευκαιρία να συναντηθούν μεταξύ τους και να λειτουργήσουν όπως θα λειτουργούσαν στον τόπο τους. Κυρίως όμως μέσα από αυτές τις συνάξεις και δραστηριότητες επιθυμούν να γνωρίσουν στους ντόπιους τον πολιτισμό και τις δικές τους κουλτούρες.

Έχουν την ανάγκη, πέραν από τις εργασιακές και άλλες τυπικές σχέσεις, να έρθουν πιο κοντά στην τοπική κοινωνία και να διευρύνουν αυτή τη σχέση αναδεικνύοντας περισσότερο την ανθρώπινη πτυχή. Δεν κάνουμε χάρη σε αυτούς τους ανθρώπους που κάποιες συγκυρίες τούς ανάγκασαν να φύγουν από τις πατρίδες τους και να καταφύγουν μετανάστες και πρόσφυγες στον τόπο μας. Κι αυτό πρέπει να το αντιληφθούμε όσοι ακόμα επιμένουμε να αντιμετωπίζουμε αυτούς τους ξένους με καχυποψία ή και με ρατσιστική διάθεση.

Η συνύπαρξή μας με αυτούς τους ανθρώπους, όχι μόνο τώρα αλλά και στο μέλλον, είναι δεδομένη και θα πρέπει κι εμείς από τη δική μας πλευρά να επιδιώκουμε να την κάνουμε όσο το δυνατόν πιο ευχάριστη και δημιουργική. Και δράσεις όπως αυτές που προωθούνται στα πλαίσια του προγράμματος «Λεμεσός, μια πόλη ο κόσμος όλος», αποτελούν καλές ευκαιρίες και για την τοπική κοινωνία να βάλει το δικό της λιθαράκι στη φιλική και ειρηνική συνύπαρξη με τους ξένους. Η σχέση μας με τους ξένους δεν πρέπει να αρκείται μόνο στο να τους βλέπουμε να τραγουδούν και να χορεύουν με τις παραδοσιακές ενδυμασίες του τόπου τους ή να δοκιμάζουμε και να απολαμβάνουμε την παραδοσιακή τους κουζίνα. Αυτό αφορά μόνο το κομμάτι της διασκέδασης.

Εκείνο που χρειάζεται περισσότερο είναι η πραγματική γνωριμία μαζί τους. Κι αυτό θα γίνει μέσα από το διάλογο και την ανταλλαγή σκέψεων και εμπειριών που δημιουργεί η καθημερινότητά μας.

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.